Eddie Brock wrote:Bolje neku manju standardnu klimu, te sobne moraju negde da izbace vreo vazduh....
Možda čovek ne može da ugradi standardnu klimu ili mu treba za kratak vremenski period... Da može, ne bi ni verovatno ni pitao za alternativno rešenje. :)
Što se tiče vrelog vazduha, dobije se crevo koje je najidealnije izbaciti kroz otvor za dimnjak. One skuplje čak imaju dva creva, jedno da uvlači spoljni vazduh a drugo da izbacuje vreli vazduh. Inače, uz creva se obično dobije i plastična lajsna u koju se uglavi crevo pa se stavi na prozor i spusti, ali je za one američke klizne prozore, kod nas je praktično beskorisno.
Ja sam jednom prilikom morao da rashladim jednu malu prostoriju koju inače slabo koristim a bez otvora za dimnjak, pa sam skinuo krilo prozora i postavio tablu stiropora, napravio rupu prečnika kao što je crevo klime i završio posao. Izgledalo je ružno, ali jbg, i to je nešto kad ti treba kratkotrajno rešenje.
Postojale su ranije prenosne klime gde je kompresor bio izdvojen, tj. isto je split sistem kao klasične klime, ali spoljna jedinica izgleda kao kofer i prenosna je. E to je ekstra stvar. Znači, nema buke i nema neekonomičnih creva za vazduh itd... Ali nema takvih klima više, ne znam zašto se ne prave...
Inače, ovo je po meni ubedljivo najbolje rešenje, ali šteta što kod nas nisu ovakvi prozori:
https://www.midea.com/us/Air-Conditione ... MAW10V1QWTSpoljna jedinica gde i treba da bude, znači nema buke, nema razmišljanja o vodi prilikom kondenzacije, funkcioniše u potpunosti kao i klasične klime, a prenosna je, plus podržava Google Assistant, što je meni lično uvek veliki plus kod svih novih uređaja koje kupujem.