Board index Košarka Evropska košarka

Španska košarkaška liga ENDESA

Re: Španska košarkaška liga ENDESA

Postby RudyFernandez » 13 Jun 2015, 13:03

Martin...strašan igrač bio, Rejes me malo podsjeća na njega... Samo si Epi-ja izostavio hahaha
Najlepsi evropski basket se igra u Spaniji. Ostale europske lige su bile jake samo dok su imale jake matične igrače, a onda je sledio pad. Jedina Španija drži kontinuitet u kvalitetu. Grčka-Galis, Janakis, Fasulas... Italija-Riva, Menegin, D'Antoni...Izrael-Djamsi...Sovjete ovde ne bih navodio, jer su oni ipak bili i kontinent, ostali naravno košarkaška boranija, koja nije vredna pomena...
RudyFernandez

Postby Na gut, teilen wir! » 13 Jun 2015, 18:08

RudyFernandez wrote:Martin...strašan igrač bio, Rejes me malo podsjeća na njega... Samo si Epi-ja izostavio hahaha
Najlepsi evropski basket se igra u Spaniji. Ostale europske lige su bile jake samo dok su imale jake matične igrače, a onda je sledio pad. Jedina Španija drži kontinuitet u kvalitetu. Grčka-Galis, Janakis, Fasulas... Italija-Riva, Menegin, D'Antoni...Izrael-Djamsi...Sovjete ovde ne bih navodio, jer su oni ipak bili i kontinent, ostali naravno košarkaška boranija, koja nije vredna pomena...

Politika uvijek utice na sport i uvijek je iznad sporta. Kada ovo kazem, ne mislim samo na izrazito negativni kontekst.
Blokovska podjela Evrope je uslovila da protok robe bude suzen (iz danasnje perspektive). U doba blokova su postojala ogranicenja u angazovanju stranaca, cak i veci dio devedesetih. Cak je i te godine kada je Real osvojio pretposlednju titulu prvaka Evrope svaka ekipa mogla da angazuje samo dva stranca. Tako da su u EL igrali Sabonis i Arlauckas, a Kurtinaitis je igrao samo u spanskom prvenstvu. Kada je kosarkaski "Bosman" u praksi stupio na snagu, prirodno je bilo da ce Italija i Spanija preuzeti potpuni primat. Kosarka je bila popularna u tim zemljama (biznis de facto), imali su infrastrukturu i nalazili su se na strani pobjednika "hladnog rata". Ekonomski krah Italije (i Grcke) je uslovio jos vecu dominaciju Spanije. Danas medjutim Spaniji istok ponovo postaje konkurencija (Rusija i Turska), ovaj puta ne na osnovu politickih, nego privrednih (kapitalistickih) nacela. Trziste je objedinjeno. Politika medjutim jos moze da utice na raspored snaga, sto je ove godine pokazao ukrajinski primjer, gdje se klupska kosarka u potpunosti raspala, a bila je poslednjih godina u usponu, makar posmatrano i iz ugla regionalne mikroperspektive.
Tih pretumbavanja, perioda uspona i padova je u cijeoj Evropi oduvijek bilo prisutno i bice.
40-ih i 50-ih Francuzi su bili lideri na Zapadu, prvi su ulazili u hale, imali su jos 40-ih kosarkaske magazine (biltene). Nedostatak konkurencije i trzista odakle bi apsorbovali igracki kvalitet je doveo do pada. 90-e su ponovo oznacile povratak Francuske u evropski vrh, pa se desava da ljudi koji ne poznaju kosarkasku istoriju Evrope govore - "kad su Francuzi igrali kosarku?"
U SSSR-u je takodje bila stalno "nestabilna" situacija. Krajem 50-ih i pocetkom 60-ih Letonci su po svim parametrima vladali sovjetskom kosarkom, ali Riga nije mogla duzi period pruzati "otpor" Moskvi, sto je i logicno. S druge strane postoji fama da je sovjetska kosarka uvijek imala okosnicu u litvanskoj, sto takodje ne stoji. Svaka cast velikanu Paulauskasu, ali Litvanci su tek od 80-ih postali to sto su danas - a to znaci konstantno izbacuju veliki broj kvalitetnih igraca. Ukrajinci, cak i Gruzini su imali daleko vecu ulogu u SSSR-kosarci nego sto se iz danasnje perspektive da naslutiti.
Bugari su krajem 50-ih i pocetkom 60-ih uz SSSR i Francuze bili najbolji u Evropi, ali je i njima podjela na blokove dosla glave, jer su bili zbijeni, imali nepovoljan geografsko-strateski polozaj, sto se odrazilo i na razvoj kosarke u toj zemlji.
Njemacka kosarka se razvila recimo tamo gdje je bila americka okupaciona zona, mnogo manje u britanskoj i francuskoj.
Ponavljam, mozemo ispisivati romane na ovu temu, ali moj zakljucak je da Spanci nisu sami zasluzni sto su danas tu, gdje su.
O nama koji smo kosarkaski enormno profitirali od polozaja tampon-zone izmedju Istoka i Zapada, a posle zbog tog polozaja dozivili krah na klupskom nivou (sto se poslednju deceniju odrazilo i na reprezentaciju) da ne govorimo.
Za kraj, mozemo slobodno zakljuciti da je regionalizacija spanske kosarke indirektna posledica pada Berlisnkog zida, pa je tako i ta Málaga dobila tu Unicaju koja je 20 godina tu gdje jeste i koja ima neke svoje specificnosti. Da nije tu Málaga, bio bi neko drugi, Zaragoza, Sevilla, La Coruna... Valensija i Baskija su dovoljno jake provincije da imaju barem jedan klub u vrhu. Spanska kosarka danas nije toliko polarizovana izmedju (rezimskog) Madrida i (opozicione) Katalonije.
I ni u jednom sportu ne mozete bolje citati politicki odnos snaga u Evropi i u svijetu kao u kosarci!
Kusur, dođi ovamo!

Danas nema časti, ali ima masti. Kolje se.
Na gut, teilen wir!

Postby Tegi » 13 Jun 2015, 19:05

Tu je i Cehoslavcka. Prvih 15-ak godina posle rata jedna od najjacih evropskih reprezentacija, a i 70-ih i 80-ih su jacima znali da zaprze corbu. Cini mi se da su u tom periodu i igrali 2 polufinala Evropskih prvenstava.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Na gut, teilen wir! » 13 Jun 2015, 19:33

Tegi wrote:Tu je i Cehoslavcka. Prvih 15-ak godina posle rata jedna od najjacih evropskih reprezentacija, a i 70-ih i 80-ih su jacima znali da zaprze corbu. Cini mi se da su u tom periodu i igrali 2 polufinala Evropskih prvenstava.

Naravno. Samo nisam zelio da sve drzave navodim i objasnjavam kakvi su gdje bili uslovi.
Kada si pomenuo prve posleratne godine (legendarni Ivo Mrázek kao sinonim), zanimljivo je kako su davali imena klubovima. Po americkom uzoru, ali na evropski nacin. Tacnije po likovima i plemenima iz romana Karla Maja. Tako se jedan od najjacih klubova zvao Winnetou... :biggrin: To je bilo u marksistickom duhu i shodno geopolitickoj situaciji, gdje su indijanci heroji, a kauboji (SAD) negativci. Ta kultura zamjene rola junaka i antijunaka je postojala kasnije i u DDR-u, samo sto se to reflektovalo u kinematografiji (nas Gojko Mitic je bio pandan prije par dana preminulom Pjeru Brisu). Cesi i Slovaci su u to doba bili pare, da bi s vremenom Cesi odnijeli prevagu. Doslo je do centralizacije, jedino je Brno pariralo. Imena "indijanskih" klubova su takodje brzo zamijenili standardnim komunistickim "toponimima". Cehsolovaci su nas inace 1985. skinuli u cetvrtfinalu kao cetvrti iz svoje grupe (mi osvojili grupu), kasnije igrali finale sa Sabonisovim SSSR i to im je poslednji veliki rezultat. Danas se kosarka u Ceskoj igra u malim sredinama, tipa Nymburk, Pardubice i sl. Marginalizovana je. Mada se sada nadam da ce u Letoniji predvodjeni Veselým i Satoranským proci grupu.
Kusur, dođi ovamo!

Na gut, teilen wir!

Postby Na gut, teilen wir! » 13 Jun 2015, 20:07

@ Tegi

Malo sam listao po svojoj datoteci i arhivi, pa sam nasao i dokument u kojem sam obradio i taj sampionat na kojem su Cehoslovaci uzeli prvu i jedinu titulu prvaka Evrope (1946.).
Ko je vladao zemljom: predsjednik Edvard Benes (cuveni Benes po "benesovim dekretima" - progon Nijemaca iz Sudeta), Generalni sekretar Komunisticke partije: Klement Gottwald (nista manje poznat cova), Predsjednik vlade: Zdenek Fierlinger
Uspjeh Cehoslovaka je iznijelo pet igraca: Mrázek (Sokol Brno) i Velenský (Uncas Prag) koji su bili Cesi i Krepela (Blesk Bratislava), Bobocký (SK Bratsilava) i Hluchý (Zelezniciari Bratislava) koji su bili Slovaci.
A sada cista ekskluziva! Rang-lista najboljih 15 igraca sa tog sampionata u Zenevi koju sam uradio na osnovu obrade statistike i citajuci novinske clanke i izvjestaje iz tog vremena iz raznih zemalja:

Prva petorka: Iván Mrazek (Cehoslovacka), Ferenc Németh (Madjarska), Jozef Krepela (Cehoslovacka), Jean Duperray (Francuska) i Giancarlo Marinelli (Italija).
Druga petroka: Emil Velensky (Cehoslovacka), Marcello de Nardus (Italija), Sergio Stefanini (Italija, legenda italijanske kosarke), Milos Bobocky (Cehoslovacka) i Henri Lesmayoux (Francuska).
Treca petorka: Geza Bajari (Madjarska - Madjar iz Vrbasa, i to je prvi kosarkas sa prostora bivse Jugoslavije koji je odigrao zapazenu rolu na nekom velikom kosarkaskom takmicenju!), Pawel Stok (Poljska), Théo Winkler (Svajcarska), Jan Hluchy (Cehoslovacka) i Armando Fagarazzi (Italija).
Sumnjam da je vecina nasih danasnjih kosarkaskih novinara cula ikada i za jedno od ovih imena (mozda samo za Ivu Mrázeka). Nekada su nasi novinari imali manje mogucnosti da dodju do informacija, ali su imali vise informacija i bili su generalno obrazovaniji i kulturniji. Cast izuzecima iz danasnje mladje garde poput Avdica npr.
Izvinjavam se moderaciji na offtopicu, ali ovo je ipak topic koji se dotice medjunarodne kosarke.
Kusur, dođi ovamo!

Na gut, teilen wir!

Postby irriducibili » 14 Jun 2015, 16:17

Kakav maler za Unikahu, Vasquez se povredio na samom pocetku...
irriducibili

Postby AirBall » 14 Jun 2015, 16:38

Barsa izgleda katastrofalno trenutno, Unicaja je na +7 ali jos uvek je rana faza utakmice...
Кад неправда постане закон, отпор постаје обавеза
AirBall

Postby CikaZika » 14 Jun 2015, 17:50

Barsa na +2, Unikaha ima napad, poslednji minut u toku.
“Није увек лако, али је увек лепо навијати за Партизан.”

Podrska braci Vesely.24, Peskiru, Tajleru i vaterpolisti!
CikaZika

Postby Iniesta8 » 14 Jun 2015, 17:52

72:72 mirise na produzetak.
Iniesta8

Postby Slavisak » 14 Jun 2015, 17:54

Markovic magarac, izgubio se u bloku :roll:
Slavisak

Postby CikaZika » 14 Jun 2015, 17:56

Sta uradi Suarez...
“Није увек лако, али је увек лепо навијати за Партизан.”

Podrska braci Vesely.24, Peskiru, Tajleru i vaterpolisti!
CikaZika

Postby Remy Bonjasky » 19 Jun 2015, 18:22

Ajde malo za promenu da gledamo sad kosarku,a ne ragbi kao sto smo pratili u PO KLS.
O Partizane, grmi pesma sad sa južne strane, oo... Ne daj da stane, jebi, gazi, kurvu, dok ne svane, oo...

KUMANOVO JE SRBIJA!
Remy Bonjasky

Postby Pit Bull » 19 Jun 2015, 18:26

Koliko cudan izbacaj Rudija, uvek imas osecaj kad je "zasece" da nema sanse da upadne ali...
▒▓█ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N █▓▒
Pit Bull

Postby Remy Bonjasky » 19 Jun 2015, 18:36

Kakva poslastica,vec otvaram trecu limenku piva od pocetka utakmice,ako ovako nastave oticice mi paketic tuborga brze nego li sto sam ocekivao :D
O Partizane, grmi pesma sad sa južne strane, oo... Ne daj da stane, jebi, gazi, kurvu, dok ne svane, oo...

KUMANOVO JE SRBIJA!
Remy Bonjasky

Postby gogo23 » 19 Jun 2015, 19:43

Hezonja poluđeo majci sa 4/4 za 3p ali Barsa igra očajnu odbranu, +9 za Real na 4,5 min do kraja.

i 5-u pogodi sa 9m :blue:
Last edited by gogo23 on 19 Jun 2015, 19:45, edited 1 time in total.
gogo23

PreviousNext

Return to Evropska košarka