by Edge » 03 Sep 2025, 07:43
Koliko sam shvatio, cilj promena koji studenti zagovaraju je ukidanje parlamentarne demokratije i stranaka i uvodjenje nekog novog jos uvek nedefinisanog sistema gde bi zborovi dobili vecu ulogu.
Nas problem kao naroda je mnogo dublji jer te stranke cine ljudi i one su samo odraz ovog drustva koje je neprosveceno i zaostalo. Pored toga ljudi u Srbiji sve gledaju partikularno nemaju shvatanja sta je to opsti interes. Navescu jedan licni primer, radio sam u jednoj firmi koja nije javni sektor i gde su postojali problemi vezani za prava radnika, radnici su non stop se zalili, kako nemaju razna prava, male plate itd i ja na nagovor mnogih prihvatim da budem predsednik sindikata u firmi i pokrenem brojna pitanja, non stop trazim pregovore, izdejstvujem povecanja plate i poboljsani kolektivni ugovor ali i navucem gnev menadzmenta i pocnem na licnom planu to i da osecam, prvo su pokusavali na sve nacine da me preopterete poslom i da mi prebace poslove koje je radilo nekoliko ljudi ranije i razne druge probleme sam imao , povecanje koeficijenta, stimulacije sam mogao da zaboravim bez obzira na cinjenicu da sam postizao odlicne poslovne rezultate i nisam imao nikakvu licnu potrebu da se time bavim ali uvek je bilo, eto sto si se prihvatio sindikata.... polovina kolektiva nije ni formalno bila uclanjena jer je racunala neka se on zrtvuje za sve nas, druga polovina vecinski me nije iskreno podrzala vec su samo huskali i davali mi maliciozne predloge sa ciljem da jos gore nastradam, obzirom da sam taj posao radio volonterski u opstem interesu, video sam koliko su ljudi nesolidarni, spremni tudju ruku u vatru da guraju ali da se zaloze za nesto i malo pomuce, tesko jer niko nije hteo nicim da se bavi, na mene je pala sva moguca odgovornost i volonterski rad....sustina je u tome da sam obezbedio mnogo vise za radnike , od vecih plata, slobodnih dana, bolje sistematizacije ali sam imao brojne neprijatne trenutke, stres, pritiske, apsolutno to niko nije cenio posle kada sam otisao to se sve raspalo . U inostranstvu ceni se svaki trud, svaka ideja, pristup coveku je drugaciji kao od menadzmenta tako i radnika i to je ogromna razlika.