by Pit Bull » 12 Nov 2024, 09:12
Osim poraza Cikaga, bez velikih iznenadjenja ove sedmice, mada smo usli u fazu sezone kad otprilike rezultati i dolaze manje-vise u skladu sa ocekivanjima.
-U AFC-u ce Bafalo i Cifsi igrati sl. sedmice. Cifsi sa pobjedom clinchuju 1. mjesto i jure 17-0 sezonu jer nakon Bafala imaju pet poprilicno laganih meceva na papiru. Tako da i da izgube opet su veliki favoriti za bye week u PO, ali Bafalo pobjedom ostaje u trci.
-Baltimore i Pitsburg ce takodje da igraju naredne sedmice i ta njihova dva direktna duela ce vjerovatno da odluce ko uzima sjever. Stilersi tradicionalno igraju dobro protiv Rejvensa i ja ocekujem da ih dobiju u narednom kolu. Tomlin opet pokazuje klasu... Bukvalno ga je 90% javnosti ispljuvalo sto je benchovao Fildsa za Vilsona, a DangeRuss u ova tri meca igra na HoF nivou. Ne znam da li je ovo samo bljesak, ali fakat je da napad dobija skroz drugu dimenziju i oni sigurno vide svoju sansu. Trejdovali su za Vilijamsa kome je najveci izazov ostati zdrav i koji je u prvom mecu pokazao vise nego valjda zbirno za prethodne tri godine u Dzetsima i Cardzersima. Sve u svemu, ako Vilson odrzi nivo, Stilersi su contenderi jer ih je i prethodnih godina odlican QB dijelio od toga da budu contenderi ili krs ekipa.
-Hjuston izgubio nevjerovatno od Detroita, ali njihova pozicija je najlagodnija moguca u AFC-u. Pitanje je samo mogu li se izdici iznad cetvrte pozicije u konferenciji sto nije zanemarljivo jer bi mogla biti ogromna razlika u protivniku sa #5 i #6 seeda.
-Sto se tice wild card borbe, nista se nije promijenilo osim sto su Cardzersi dodatno ucvrstili svoju #6 poziciju. Harbo je stvarno klasa, najvisi vrh trenera u NFL-u. I kad se taj napad pojaca naredne sezone, oni ce biti contenderi odmah. Mada ne bih volio ni ove godine da ih imam preko puta u plej-ofu jer ce gameplan sigurno biti na maksimumu. Plus igraju takav fudbal da jedan protivnicki fumble ili INT na sopstvenoj teritoriji koji se pretvara za TD nosi i puno vremena sa sata i svasta nesto.
-Sto se tice borbe za sedmo mjesto, kako stvari stoje mozda se i sa 8-9 udje u plej-of. Denveru izblokiran FG sa 35 jardi za pobjedu protiv Cifsa, a ta pobjeda bi vrv. bila ta koja bi ih vukla u PO. I dalje imaju poprilicno dobar raspored iako se ja nadam da ce izvisiti. Njima svakako PO niko nije prognozirao ove godine i vjerujem da su oni vise nego zadovoljni progresom. Odbrana se pretvara u elitnu, Nix dobro napreduje i oni ce isto da napune napad preko ljeta i naredne sezone da postanu dosta ozbiljniji tim. Oni sad ako udju u PO, bice neki glineni golub Bilsima ili Cifsima i to je bzvz. plej-of utakmica.
S druge strane, imamo Majami i Sinsinati koji zapravo mogu svasta da ponude. Dolfinsi su nocas dobili jako vazan mec... Naredna dva meca imaju dva zicera kuci (Las Vegas i NE) i oni ce brzo do 5-6. Sa zdravim Tuom, to je jedna od najboljih AFC ekipa. Pitanje je samo mogu li do kraja na 9-8 jer raspored u finisu sezone nije lagan. Sinsinati u narednom kolu gostuje Cardzersima i ima dva puta Pitsburg do kraja... To su im tri najteze utakmice. Ako dobiju dvije, mislim da ce do 9-8 izaci bez previse problema. Ako dobiju samo jednu, onda vec uvijek postoji mogucnost da se okliznu negdje neplanski. Sve u svemu, volio bih da Sinsinati ili Majami udju, ali fakat je da ce biti trka u troje sa Denverom. Indianapolis isto ne treba jos definitivno otpisati jer u zadnja tri kola imaju tri zicera (Tenesi i Dzeksonvil kuci, plus gostovanje Dzajantsima, a imaju za par sedmica i gostovanje Nju Inglendu). Njima su naredna dva kola kod Dzetsa i protiv Detroita zapravo mecevi odluke. Ako uspiju jednu da izvuku, lako se moze desiti da im za par sedmica gostovanje Denveru bude mec za plej-of.
-Sto se NFC-a tice, otprilike sve ono sto sam rekao prosle sedmice se potvrdilo. Dalas je definitivno zavrsio svu pricu, kao i Cikago koji je porazom od Nju Inglenda ostao bez ikakvih realnih sansi za PO. Sa ovako losim napadom i ekstremno teskim rasporedom, nemoguce je da oni naprave 6-2 ili 7-1 u zadnjih osam meceva. Na ovaj njihov raspored to vjerovatno ni Cifsima ne bi poslo za rukom.
-Vasington i Filadelfija su previse dobri da ne zavrse 10+ sezonu i tu je ostalo da oni izmedju sebe samo odluce ko ce uzeti diviziju i imati prvi plej-of mec kuci, a ko ce u WC. I dalje tipujem na Vasington tu.
-Minesota dobila kukavne Dzegse sa koliko, 4-5 INT-ova Darnolda? Slicna prica kao i za istok... Detroit i Minesota bi vrlo lako mogli u zadnjem kolu sezone da odlucuju o prvaku divizije mada je fakat da su Lajonsi superioran tim trenutno, ali imaju i tezi raspored.
-Atlanta je propustila finu sansu da pobjedom zavrsi pricu na jugu jer ima bolji H2H od Tampe. Ovako je svasta nesto moguce... I dalje je rekao bih 85/15 procentualno na strani Falkonsa, ali ostavio bih malu mogucnost da zaseru jer oni su definitivno tim koji moze od svakoga na los dan izgubiti. I koliko je los Tod Bols trener, pakao... Protiv Cifsa ne ide na pretvaranje za 2 za pobjedu u zadnjoj sekundi sto bi valjda svako pri zdravoj pameti uradio... I naravno izgubi mec... I onda pravi istu gresku protiv 49ersa ovo kolo, s tim sto je greska jos kriminalnija jer je do kraja bilo 50 sekundi i koji tajm-aut za Najnerse. Doduse, sad bi bio 4th&goal, ali svejedno... Pretvaranje donosi skoro sigurno pobjedu, ovako dajes loptu na 30 jardi da krenu... Pa 1.01 je kvota da ce te Pardi dogurati do FG zone tu.
-Na zapadu ce do kraja biti krkljanac. Mislim da su Remsi nocas izgubili realnu pricu da osvoje diviziju. Raspored im nije previse lagan do kraja... Da su dobili sinoc i otisli na 5-4, druga bi se pjesma pjevala. Ovako ide ka jos jednoj izgubljenoj sezoni. I vidim da je zadnje kolo Arizona-San Francisko. To se crta da bude "winner takes it all" utakmica. I poprilicno sam siguran da ce Arizoni pobjeda u tom mecu garantovati diviziju i plej-of jer imaju mnogo laksi raspored od Najnersa do kraja i mislim da Najnersi nakon sto dobiju Sijetl i obje ekipe budu na 6-4, definitivno nece uzeti dva meca vise u narednih 6 kola. S obzirom da gostuju Grin Beju, Majamiju i Bafalu, uz teske meceve protiv Detroita i Remsa kuci, nije nezamislivo da npr. Arizona i prije tog meca osigura diviziju... Njima je gostovanje Sijetlu kljuc kljuceva u narednom kolu jer bi sa pobjedom imali dvije divizijske pobjede vise od Najnersa i autoput do plej-ofa... Ako Kardinalsi uzmu 2-0 sa Sijetlom, a na rasporedu imaju Nju Inglend i Karolinu, to je bukvalno nemoguce da ih Najnersi preskoce.
I iz plej-of perspektive, za par sedmice ekstremno bitan mec Grin Bej-San Francisko bas za taj potencijalni #7 seed jer bi Najnersi imali alternativu sa pobjedom tu zbog boljeg H2H-a od Grin Beja koji isto ima poprilicno zajeban raspored do kraja.