by mmarko28 » 19 Dec 2022, 19:21
Kad dovedeš lika sa ulice da ti bude trener, nije ni čudo da se dešava nešto kao što se desilo Coltsima. To što je neko bio NFL igrač ne znači da ima i najmanju predstavu o tome šta je potrebno da bude dobar trener. Igrači u NFL, sa izuzetkom par pozicija, uglavnom nemaju širu sliku o ekipi već samo rade ono što je njihov deo posla. Legendarni GM Ravensa Ozzie Newsome je bio pro bowl TE Brownsa. Svojevremeno je izjavio da dok je bio igrač nije imao pojma o tome šta se radi u front office i šta sve rade treneri. Tek kad je postao deo te priče kod Belichicka u Brownsima je ukapirao koliko je tu posla. Ima onaj vic: "Gledam ja fudbal svake nedelje pa nisam postao Ronaldo". Ova priča sa Coltsima me podseća na to.
Što se tiče Patriotsa, Bill Belichick trener je poslednjih 7-8 godina pokrivao mane Billa Belichicka kao GM-a. Patriotsi u poslednjih 10 godina nisu draftovali dobro u prve 3 runde drafta. Garoppolo, Thuney, Dugger, Mac Jones, Barmore su jedini igrači vredni pomena koje je Bill draftovao u prve tri runde u poslednjih 10 godina, a realno sem donekle Thuneya, nijedan od njih nije igrač top nivoa na svojoj poziciji. Možda Barmore to postane. To je premalo za bilo koji tim. Ako se na to doda Billova tendencija da ne daje visoke ugovore igračima pa mu igrači koje napravi previše lako odlaze (na primer JC Jackson ili Thuney) onda i nije čudo da su rezultati takvi kakvi su. Sem Judona ja ne vidim igrača u Patriotsima koji može da se razmatra kao top 5-6 igrač na svojoj poziciji u ligi. Plus, konstantno insistira na tome da mu igraju krupni lajnbekeri pa mu je zbog toga odbrana dosta spora i ima problema da brani QB koji može da trči. Kad se na to doda da je imao strašno veliki odliv vrhunskih trenera iz tima u poslednje 3-4 godina, a da ih nije uspešno zamenio, problem postaje veći. Od grupe 12-13 trenera koja je osvojila SB 2018 trenutno su tu samo trojica, od čega Judge nije trener spec.tima. Glavni razlog za ovo je to što su Patriotsi poznati kao ekipa koja loše plaća svoje trenere, a teraju ih da rade duže nego svi ostali. Još jedan čovek koji njima strašno fali je Dante Scarnecchia, bivši trener OL. On je umeo da od prosečnih i ispodprosečnih talenata napravi OL koja izgleda odlično. Sada to nemaju. Na sve to imaju i projekat "Kako uništiti Mac Jonesa" predvodjen dvojicom "ofanzivnih gurua" Patriciom i Judge-om. Sa svom tom gomilom loših draftova i čudnih odluka meni je iznenadjenje da su i na 50% pobeda. Naravno, imali su oni godinama luksuz da Brady načinom i kvalitetom igre sakriva neke stvari, ali sa ovakvom ekipom nisam siguran da bi i sa njim izlgedali bolje. Brady trenutno igra u talentovanijem timu pa nema 50% pobeda. Problemi su mnogo dublji od jednog igrača, pa makar to bio i Brady.