Kao fan Brownsa, red bi bio da napišem neki pregled toga kako sam video sezonu.
Rezultatski, najbolja sezona Brownsa u poslednjih 25 godina, definitivno najbolja od kad je franšiza ponovo uspostavljena 1999. Kad je Stefanski angažovan bio sam protivnik, nisam bio impresioniran napadačkom šemom, niko drugi ga nije intervjuisao za trenera i sl. Čovek je odradio odličan posao. Prvo, okupio je odličan tim trenera. Trener OL Callahan, jedan od dva najbolja OL trenera u poslednjih 20 godina u NFL. Čovek je čudotvorac. U poslednje vreme prvo sjajan posao u Dallasu, posle u Washingtonu, sad Cleveland. Chad O'Shea, čovek koji je bio zadužen za red zone napad u Patriotsima kad su osvajali 3 poslednja Super Bowla. OC Van Pelt, kojeg je Aaron Rodgers mnogo hvalio kao odličnog trenera QB. Stefanski je ukapirao šta je identitet Brownsa, ko je Mayfield i napravio sistem u kojem Mayfield, prilično atletski limitiran QB, može da izgleda dobro. Za nešto više falilo je više brzine na WR. Mislim da bi zdrav OBJ ipak mnogo značio ovom timu, bez obzira na sve priče o tome da se ne uklapa sa Mayfieldom.
U odbrani, falilio je nekoliko bitnih igrača koji bi kao starteri promenili kvalitet igre Brownsa - DT Billings, CB - Williams, S - Delpit. Tri projektovana startera nisu bila tu i povrede i otkazi su se desili kad nije postojala opcija da se dovedu kvalitetne zamene. U suštini, igrači koje DC Woods ima se uopšte ne uklapaju u ono što on želi da igra. Brownsi imaju nekoliko igrača koji ne bi nigde drugo bili starteri u NFL. Posebno su rupe velike na pozicijama u sekunderiju. Woods želi da igra zonu na 1. i 2.downu i čoveka u bitnim situacijama na 3rd downu. Problem je što ima samo jednog kvalitetnog CB koji to može da odigra, niko od sejftija nije u stanju da igra čovek na čoveka, pa je odbrana izgledala jako loše. Posebno kad je Covid desetkovao odbranu pa je bilo situacija kad su na terenu bila 3-4 startera od 11 koji su planirani na početku sezone. Na pozicijama LB ozbiljno fali brzina i sposobnost pokrivanja pasa. U plejofu je bio veliki udarac i to se u meču protiv Steelersa u regularnom delu sezone povredio EDGE Olivier Vernon, u drugom delu sezone ubedljivo najbolji igrač odbrane sa 9 sekova u poslednjih 8 mečeva.
Za narednu godinu očekujem da odbrana i WR corp izgleda mnogo drugačije. U odbrani očekujem barem 4-5 novih startera, pre svega totalno različit sekunderi. U DL, očekujem barem 2 nova startera, sve u svemu drugačiji tim koji može, koliko toliko, da brani pas na 3rd downu. U napadu, pozdrav OBJ, kratko smo se družili i barem 1-2 nova WR koji imaju ozbiljnu brzinu.
Mislim da je Stefanski zaslužio da dobije nagradu za trenera godine. Brownsi su prošle godine imali skor 6-10, ove godine, sa plejofom, 12-6. U NFL je to drastična razlika, iako je lagan raspored utakmica odigrao ulogu u tome. Ovaj tim je bio projektovan da ima max 8-9 pobeda a definitivno su prevazišli očekivanja. Sad će biti problem spusiti igrače na zemlju da bi počeli ponovo od nule. Tu ćemo videti koliko je Stefanski dobar trener i psiholog.