Milutinov Tata wrote:Postoji ta granica u nekim sportovima, ali ovde se radi o 4-godisnjem ciklusu, sto znaci da oni koji danas imaju 17 godina mogu da racunaju da ce sa B normom u Rio jer su nasa buducnost za 2020, a oni koji pune 18 sada neka jure A normu, jer ce vec 2016. sa B normom biti "propali talenti". Meni je to nelogicno.
Sve se to vrlo efikasno moze resiti... Vec sada se odredi da na B olimpijsku normu mogu da racunaju iskljucivo ono koji su rodjeni zakljucno sa 1994. godinom
Milutinov Tata wrote:Air opet ne citas sta pise, konkretni sportski savezi su poslednja stepenica u razvoju jednog sportiste, a drzava treba da se potrudi da ti savezi imaju navalu clanova, a ne da odredjuje da je Srbija npr. tekvando zemlja i sada svi treba da treniraju tekvando.
Sta ti imas protiv toga da sad svi treniraju Tekvondo? Mozda nam taj sport odgovara uz personality...

Milutinov Tata wrote:A kako ce savezi, konkretno plivacki ili atletski, uloziti sredstva koja dobiju je njihova interna stvar (tu se mi nista ne pitamo, a pitanje je da li ikome oni i pravdaju ta sredstva). Verovatno je za savez bitno da pored vrhunskih sportista (ako je moguce) ima i sto vise onih koji ce "ucestvovati" na takmicenju jer je pretpostavljam i to neki kriterijum kada se dodeljuju finansijska sredstva. A siguran sam da nisu "ludi" da u plivackom savezu ne poguraju Stjepanovica koliko mogu, jer ako on osvoji medalju na SP ili cak na OI, plivackom savezu ce finansijski sigurno biti bolje. E tu je sad pitanje koliko svaki savez dobija sredstava, da li je to dovoljno za neki maksimum priprema ili jedva minimum, da li sami pokusavaju da nadju sponzore, ili im drzava pomaze...
U Srbiji postoji nesto sto se zove privredni kriminal to jest za isti se odgovara zbog zloupotrebe sredstava... Naravno da drzava koja finansira sportske saveze mora da formira nezavisno telo koje ce nadzirati na koji nacin se sredstva koriste...
To je upravo nesto na sta sam ukazivao da pojedinci zbog starih zasluga (Topic, Jevticka, Sekaricka) imaju odredjene protekcije...
Uz to zalazem se da se osnuje telo koje ce stipendirati najbolje individualne srpske sportiste i to ce biti nezavisno finansiranje u odnosu na saveze...
Znaci vec sada se odredi nekih 15-20 najozbiljnijih kandidata kada je rezultat u individualnim sportovima u Rio-u i oni se finansiraju po specijalnom rezimu...
Kad mogu kineski plivaci da se u kampovima po specijalnom programu pripremaju u Australiji zasto nesto slicno i mi ne bi pokusali...
Pa valjda je interes da se uci od najboljih... I atleticati iz Amerike i Jamajke treniraju zajedno u kampovima...