Primorje EB - Jug 9-8 (3-1, 1-2, 2-3, 3-2)
PRIMORJE EB : Vićan, Obradović 2, Paškvalin, Krapić, Denes Varga, Sukno 2, Muslim 1, Jelača, Daniel Varga, Barač 1, Šetka 1, Garcia 2, Križanec, Buljubašić.
JUG CO: Bijač, Vranješ, Bošković, Janović, Joković, Azevedo 1, Marković 1, Bušlje 2, Karač, Dobud, Ivović 3, Macan 1, Nižić, Pavlović.
PETERCI : Primorje EB -, Jug CO 0/2. REALIZACIJA IGRAČA VIŠE : Primorje EB 5/10, Jug CO 3/9.
Vaterpolisti riječkog Primorja EB osvojili su naslov prvaka Triglav Jadranske lige nakon što su u finalu sa 9-8 pobijedili momčad dubrovačkog Juga CO i tako prvi put osvojili naslov prvaka u najjačoj vaterpolskoj ligi na svijetu.
Susret se igrao na plivalištu Mladosti uz Savu, a sudili su pred 1.200 gledatelja Brguljan iz Crne Gore i Margeta iz Slovenije.
U odličnom finalu koje je bilo izjednačeno od početka do kraja Primorje EB je s minimalnih 9-8 nadigralo Jug CO i tako po prvi put osvojilo ovo natjecanje.
Prava drama odvijala se u trećoj četvrtini u kojoj je vratar Primorja Vićan kod rezultata 4-3 obranio peterac Ivoviću, a potom je u kontri Sukno pronašao Barača koji pogađa za 5-3.
U sljedećem napadu Riječani su imali dva igrača više, ali lob Denesa Varge završio je u stativi i umjesto odlaska na 6-3, Dubrovčani su preko Bušlje i Azeveda izjednačili na 5-5, a zatim je Ivović donio i prvu predbnost Jugu od 6-5. Garcia je u posljednjim trenicuma je izjednačio na 6-6.
Posljednju četvrtina pogotokom za Jug otvara Ivović, odlični Sandro Sukno izjednačio je na 7-7, a Garcia je doveo Primorje u vodstvo od 8-7. Kada je 3:27 minuta prije kraja Obradović doveo Primorje u vodstvo od 9-7, činilo se da je pitanje pobjednika riješeno, pogotovo jer je Vićan obranio još jedan peterac, ovoga puta suigraču iz reprezentacije Jokoviću. No, Ivović je svojim trećim golom 51 sekundu prije kraja smanjo na 9-8, a u posljednjem je napadu Jug imao igrača više i mogao doći do izjednačenja, ali Azevedo je bio brzoplet i Riječani su uspjeli obraniti prednost.
U pet godina povijesti Jadranske vaterpolske lige četiri kluba iz tri zemlje se mogu pohvaliti da u svojim vitrinama imaju trofej namijenjen osvajaču najjače vaterpolske lige na svijetu. Jedini klub koji je dva puta osvajao Jadransku ligu je Jadran iz Herceg Novog, a po jednom Jug CO, Primorje EB i talijanski Pro Recco.
Dosadašnji pobjednici:
2013. Primorje EB
2012. Pro Recco
2011. Jadran (HN)
2010. Jadran (HN)
2009. Jug CO

Četiri i pol mjeseca nakon finala Kupa Hrvatske, na bazenu PVC Mladost odigrala se još jedna riječka fešta. Kombinacija limene glazba i grla navijača stvorila je južnoameričku atmosferu u kojoj se novopečeni osvajači Triglav Jadranske lige proslavili drugi trofej u sezoni.
– Ovo je bila izuzetno teška i neizvjesna utakmica. Na početku smo dominirali, no »Jug« se vratio i pokazao koliko je dobar. U jednom trenutku su okrenuli rezultat, a mi smo baš tu pokazali karakter. Ovo je velika pobjeda za naš klub, grad Rijeku i riječki sport – rekao je trener »Primorja EB« Ivan Asić koji je još jednom odjeven odletio u bazen u klupku riječkog veselja.
Uzlet Dubrovčana nije pretjerano uzbudio mladog stručnjaka.
– Uvijek postoji mogućnost da se suparnik vrati u igru i odvede utakmicu u smjeru koji nama ne odgovara. Međutim, imam jako veliku vjeru u ovu momčad. Kvalitetno smo pripremili taktiku za ovu utakmicu i dobro smo stajali u bazenu. Istina, napravili smo nekoliko individualnih grešaka. Kada se gubi, određena bojazan je prisutna. Međutim, cijelo vrijeme sam vjerovao da ih možemo stići i pobijediti. U ovoj utakmici izgledali smo jako moćno – dodao je Asić.
Osim trofeja, »Primorje EB« dobilo je i nešto još vrednije. Nova pobjeda nad najvećim i jedinim rivalom stvorila je više nego pozitivnu atmosferu uoči doigravanja za naslov državnog prvaka. Bilo bi pretjerano reći da »Jug CO« sada ima kompleks »Primorja EB«, ali činjenica je da su Dubrovčani sada u imaju o čemu razmišljati.
– Mislim da sada imamo ogromnu psihološku prednost. Mi smo osvojili dva trofeja i u doigravanje Prvenstva Hrvatske ulazimo rasterećeni, a »Jugu« visi veliki mač nad glavom. Oni su očekivali da će osvojiti sva četiri natjecanja u kojima sudjeluju, a mi smo ih zasluženo pobijedili u prva dva finala. Ova nedjelja je veličanstven dan za nas – zaključio je trener »Primorja EB«.
Dok se bazenom PVC Mladost orila pjesma riječkih navijača, vaterpolisti »Juga CO« nijemo su se skupili oko svoje klupe. Kapetan Nikša Dobud zabio je glavu u dlanove uz rub bazena, Maro Joković fiksirao je pogled na neku točku u daljini, a svi ostali igrači također su vrtili neki svoj tužni film. Štoviše, Miho Bošković pristojno je odbio komunikaciju s predstavnicima medija i zakucao pogled u pod. Andro Bušlje je bio među rijetkima koji su smogli snage za nekoliko riječi.
– Izgubili smo još jedno finale od »Primorja«, i sada im samo možemo čestitati. Mislim da je njihova pobjeda zaslužena. Mislim da su im kod zadnjeg napada suci trebali isključiti još jednog igrača, ali bilo bi nekorektno da se na to vadimo. Imali smo svojih prilika za preokret, a promašili smo i dva peterca. Ovoga puta»Primorje« nas je zasluženo pobijedilo – istaknuo je Bušlje.
Sličnu priču ponudio je i trener »Juga CO« Veselin Đuho. Doduše, on misli da je u zadnjem napadu »Primorje EB« skrivilo peterac.
– Bilo je isključenje, a supranički igrač našem nije dao da šutira. Po pravilima, to je peterac. No, sami smo krivi zbog propuštene prilike. Promašili smo dva peterca, a to nam se ne smije događati u ovakvim utakmicama. Malo nas je presjeklo što smo dosta rano ostali bez Miha Boškovića, nedostajali su nam njegovi golovi. No, takve stvari su sastavni dio vaterpola – zaključio je Đuho.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!