Milanović: Mi smo avangarda

Video sam na sastanku kolika je energija igrača. Osetio sam je, pipnuo... Pojedini igrači su sami izlazili na tablu, crtali, govorili šta da radimo – kaže trener šampiona Evrope
SLAVI Partizan, raduje se Srbija. Vaterpolisti su posle 35 godina prvaci Evrope. Sedma kruna više nije san, Vladimir Vujasinović i drugovi novi su vladari Starog kontinenta. Nekoliko desetina “grobara” na Aerodromu “Nikola Tesla” priredilo je svojim ljubimcima nezaboravan doček, a zajedničkom pesmom proslavili su podvig na podvizima.
- Ostvaren je san svih u klubu i svih generacija - istakao je predsednik Aleksandar Šoštar. - Prošli smo trnovit put, ali smo zajedničkim snagama završili priču na najbolji mogući način. Hvala sponzorima, gradu, MOS... Kada sam nabrojao sve sponzore ispada da teče mled i mleko, ali nije tako, to je sve daleko od minimuma što je potrebno za ovu ekipu. Ali, hvala i onima koji nisu verovali u nas. Pomogli su nam da se ujedinimo.
Radostan, uzbuđen bio je strateg Igor Milanović.
Legendarni vaterpolista je u svojoj drugoj godini na klupi dodirnuo zvezde. Maestralno je vodio ekipu tokom cele sezone i zato nije mogao a da se ne zahvali svim igračima, saradnicima, upravi, predsedniku Šoštaru...
- Igrači i ja imali smo sprecifičan odnos koji je rezultirao u Rimu. Pre puta sam govorio iskreno da je uspeh plasman na fajnal-for, ali i da ne želimo tu da stanemo. Ne mogu a da ne pomenem Grka Hadžiteodoru, koji je dolazeći prošlog septembra kod nas rekao: “Kouč, došao sam da uzmemo titulu”. I ja sam mu baš poverovao - naglasio je Milanović.
Velikan svetskog vaterpola se i pre puta nije obazirao na činjenicu da titula nije osvojena od 1976. godine. Ono što mu nije pošlo za rukom kao igraču, sportskom direktoru i predsedniku Partizana, ostvarilo mu se kao treneru.
- Ispisali smo novu stranicu istorije, jer je jedna važila do 1976. Moje ambicije neće biti ništa manje nego pre ove titule. Ali, to je teško u ovoj situaciji - primetio je Milanović.
Trofejni trener u razgovoru sa novinarima nije krio da je sezona bila vrlo specifična, da zbog raznih stvari i nije imao prave uslove za rad.
- Nisam imao potpuno slobodu da forsiram moj način, viziju, pristupa, to jest glas trenera koji mora bez pogovora da se sluša. I dalje zastupam tu viziju, ali ove godine to nije bio slučaj, jer sam pored sebe imao izuzetno zrele ljude i kvalitetne igrače sa neverovatnom ambicijom. Uvidevši to pokušao sam da obuhvatim radom, a imao sam veliku pomoć u Vujasinoviću, Soru, Prlainoviću... Imali smo opušten odnos, a ja sam bio taj koji je kreirao atmosferu, definisao odnose. Zato i planiram da pisanim putem opišem celu sezonu - iskren je Milanović.
Noć pred veliko finale bila je napeta. Igrači su bili puni energije, naboja, želeli su što pre da skoče u bazen, da izbace sve dobro iz sebe...
- Video sam na sastanku kolika je njihova energija. Osetio sam je, pipnuo, neću da otkrivam sve detalje. Ali pojedini igrači su sami izlazili na tablu, crtali, govorili šta da radimo. Potpuno sam drugačije inicirao sastanak. Došli smo do zajedničkih rešenja, strategije. Nije to bila neka filozofija, znali smo kakve su nam mane i šta nam je činiti. Ako mogu tako da nazovem taj odnos trener - igrači je avangardan. Baš kao i pristup nekih igrača, Vujasinovića, Prlainovića, koji su delovali ispred svog vremena - pričao je Milanović.
Na finalnom turniru bilo je vidljivo da je svaki igrač imao svoje blistave trenutke. U finalu je Korolija odigrao utakmicu života, maestralni su bili i Vujasinović, Soro, Ćuk, Pijetlović, Aleksić, Rađen....
- Vujasinović je kontrolisao obe utakmice. Drago mi je zbog Korolije, odigrao je turnir fantastično. Ma svi su bili fenomenalni - jasan je Milanović.
U Rimu se nije odvijala borba samo u bazenu. Bilo je dosta igrica, a Igor se nije libio da za “Gazetu delo sport” izjavi da je na sceni “Rekova kuhinja”.
- Počelo je čim smo doputovali. Tri sata smo čekali da uđemo u sobe. Jednom su pokušali da nam skrate trening, tako da sam ja veoma ružno reagovao. Tri ekipe su obedovale u jednoj sali, a Reko u drugoj. Nama je bio jedan meni, a njima drugi. Njima je suđenje bilo tako, a nama onako. U finalu je Španac Borel pokušao da sudi za Reko, ali smo imali veliku prednost. Njihov budžet je pet miliona evra, kupuju sve u ovom našem malom vaterpolu. Taj Fajnal-for je podređen Italijanima. A, bili smo toliko dominantni - oštar je na rečima Milanović.
Ne krije naš najbolji vaterpolista svih vremena da mu je i te kako pomoglo prošlogodišnje iskustvo iz Napulja, kada su u polufinalu ispustili 4:0 protiv Reka.
- Dva meseca sam se oporavljao, to najbolje zna moja supruga. Doživeo sam i nervni slom. Zato sam drugačije koncipirao sezonu, formu tempirao za odlučujući deo sezone. A i utakmicu sam postavio drugačije. Sveo sam je na pozicionu odbranu i napad. Sećam se da sam razgovarao sa trenerom Budve Mačićem, koji mi je rekao da će se oni osloniti na kontranapad. Rekao sam mu da je to suludo, opasno je juriti se sa Rekom. Mi smo odigrali fantastičnu odbranu, polako ih “gušili”, da bi im na kraju ušla vodi u uši - objašnjava taktiku Milanović.
HVALA NAVIJAČIMA
- HVALA “grobarima” na besprekornom, fer navijanju, na velikoj podršci. Ponosni smo na njih, u ovom rezultatu ima dosta i njihovog udela - ushićen je Milanović.
VUJASINOVIĆ: NE ŽELIM DA SE RASTANEMO
VLADIMIR Vujasinović je sve bliži ideji da i naredne godine predvodi crno-bele. Maestro u vodi se zahvalio saigračima:
- Od kada sam ja na Banjici, tri godine treniramo ozbiljno, predano. Bila mi je čast što sam sa njima. Najlepše bi bilo kada bi ekipa ostala na okupu, da u oktobru osvojimo Superkup (igraju sa pobednikom Kup LEN Savonom). To mi je jedina želja. Ne pamtim da se jedna ekipa stvarala ovako, na mišiće, i da uz niz problema završi sezonu na trijumfalan način. Ponosan sam, ovo je jedan od mojih najlepših trofeja u karijeri.
KAŠAŠ VRATIO PEHAR
DA čovek ne poveruje. Organizatori su za MVP turnira izabrali Tamaša Kašaša, koji se nije video u finalu.
- Sramotna odluka - primetio je Milanović. - Ali, Kašaš je ostavio pehar na podijumu, kada mu je rečeno da ga je dobio za najboljeg igrača.
MILANOVIĆ: VOLEO BIH DA SVI OSTANU
KLUB mogu da napuste Andrija Prlainović (od lane se priča da je viđen u Reku), Nikola Rađen, Duško Pijetlović, Miloš Korolija... Svi žele da ostanu, nadaju se pomoći grada.
- Ko to ne bi voleo. To su veliki igrači. Ako sačuvamo ekipu onda možemo da govorimo o odbrani titule. Nikad nisam bežao od uloge favorita. Predstoje nam razgovori, za 10-15 dana znaćemo mnogo više - podvlači Igor Milanović.
SAMARDŽIĆ-MARKOVIĆ: KOLOSALNO
MINISTAR Snežana Samardžić-Marković bila je uz vaterpoliste Partizana i nije krila oduševljenje njihovim podvigom:
- Ostvarili su kolosalan uspeh. Odigrali su herojski finale, a impresivno je bilo kako funkcioniše tim. Pročitala sam klupski program i videla da je sve ispunjeno. Kada bi tako svi ispunjavali obećanja gde bi nam bio kraj. MOS iz budžeta pomaže Partizan. Lepo bi bilo da i sponzori to urade, jer se stvarno isplati ulagati u sport.
MITROVIĆ: FENOMENALNO
STEFAN Mitrović priznaje da se emocije posle fantastičnog finala sa Rekom (11:7) još nisu slegle:
- Za nas je i sam ulazak u finale bio fantastičan rezultat. A ono što smo uradili ne mogu rečima da opišem. Zaista smo odigrali jednu fenomenalnu utakmicu, najbolju u sezoni, kada je najvažnije. Svi smo dali maksimum, odigrali bez greške. Hvala momcima što su mi omogućili da budem deo jednog ovakvog kolektiva, hvala i navijačima, koji su nas dodatno motivisali.
ĆUK: NEVEROVATNO
MILOŠ Ćuk je u finalu pokazao raskošan talenat i postigao dva, možda i prelomna gola. Prvi za 2:1, a drugi za 8:6.
- Ne znam da li su bili prelomni, ali si došli u pravom trenutku za ekipu i mene. Podigli su me, pomogli mi posle lošije partije u polufinalu uklopim u odličnu ekipu. Svi smo igrali dobro, pružili maksimum i ostvarili neverovatan rezultat - istakao je Miloš Ćuk.