Svetsko prvenstvo u vaterpolu - Fukuoka 2023U naredne 2 nedelje, japanski grad Fukuoka ce nakon 22 godine ponovo biti domacin svetkog prvenstva u vaterpolu. 2001. nasi vaterpolisti su kao SRJ osvojili srebrnu medalju izgubivsi u finalu od Spanije 4-2. To prvenstvo ce nam ostati u secanju po novoj pobedi nad Madjarskom u grupnoj fazi i fenomenalnom golu Vlade Vujasinovica za pobedu u poslednjim trenucima polufinala protiv Rusije.
Spain – Yugoslavia 4:2 (2:1, 0:0, 2:1, 0:0)
Spain: Jesus Rollan, Carlos Sanz, Sergi Pedrerol, Gustavo Marcos, Guillermo Molina, Angel Andreo, Gabriel Hernandez 3, Ivan Moro, Daniel Ballart, Salvador Gomez, Ivan Perez 1, Javier Sanchez, Daniel Moro. Head coach: Joan Jane.
Yugoslavia: Aleksandar Sostar, Petar Trbojevic, Predrag Zimonjic, Branko Pekovic, Dejan Savic, Danilo Ikodinovic 1, Viktor Jelenic, Veljko Uskokovic 1, Aleksandar Ciric, Aleksandar Sapic, Vladimir Vujasinovic, Nenad Vukanic, Denis Sefik. Head coach: Nenad Manojlovic.
Ali realnost je mnogo surovija. Nakon relativnog neuspeha prosle godine u Budimpesti kada smo porazeni od Hrvatske u 1/4 finalu i na kraju osvojenog "samo" 5. mesta, usledili su debakli u finalu SL i na EP gde se nismo ni plasirali u 1/4 finale i odlazak selektora Savica, Na klupi je sada Uros Stevanovic koji je dugo deo sistema, ali ni on nije bas uspeo da prodrma igrace jer smo opet ostvarili los rezultat na finalu Svetskog Kupa pocetkom meseca u SAD. Ocekivanja nisu velika, za pocetak doci do 1/4 finala i odigrati svaku utakmicu maksimalno pa sta god da bude, da nam se ne dese neka nova Francuska ili Rumunija, ili ponizenje kao protiv Madjarske na EP.
Titulu brane Spanci koji su u finalu nakon peteraca bili bolji od Italije. Isti akteri su bili ucesnici i finala pre 4 godine u Koreji, samo su tada Italijani bili uspesniji. Bronaznu medalju je u Budimpesti osvojila Grcka, dok je Hrvatska bila cetvrta i prekinula niz od 7 medalja, ali je vezala 9. uzastopno polufinale. Ovo ce biti 20 svetski sampionat a titule su do sada osvajali:
Italija - 4
Madjarska, Spanija - 3
SSSR, SFRJ, Srbija, Hrvatska - 2
SRJ - 1
Dakle mi smo najuspesnij sa 5 zlata, bar sam se ja toliko puta radovao

.
Sistem takmicenja je uobicajen. 4 grupe sa po 4 reprezentacije, prve iz grupa idu direktno u 1/4 finale, a 2. i 3. razigravaju u 1/8 finala.
Grupa A:Grcka
SAD
Australija
Kazahstan
Grupa B:Italija
Francuska
Kanada
Kina
Grupa C:Hrvatska
Madjarska
Argentina
Japan
Grupa D:Spanija
Srbija
Crna Gora
Juzna Afrika
U 1/8 finala nasa grupa ukrsta sa grupom C. Ukoliko budemo prvi u grupi, u 1/4 finalu igramo protiv pobednika duela B2-A3. Kada se pogleda zreb, prvo mesto u grupi nam otvara cak i vrta polufinala, dok trece donosi izuzetno tezak mec u 1/8 finala. Drugo mesto donosi verovatno nezgodni Japan u 1/8 finala, i Italiju u 1/4 finala. Posto je Crna Gora sa nama u grupi, ovo vazi i za njih.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!