baketa96 wrote:Neka je sa srecom Domingo.
Kad smo vec kod kupovine prvog vozila, i kod mene ce to uskoro biti slucaj

Imate li vi iskusniji kakve preporuke? Gledam benzinca nekog, bacio sam oko na Mazdu 3, malo mi smeta sto djeluje da nije preglednost bas najbolja
Moj ti je savet da prvo vozilo bude benzinac iz vise razloga , da se razumemo Dizela se ne gadim i jesu generalno ekonomicniji ali njihova kupovina izisluje islustvo vozaca , vodjenje kod majstora ,detaljna provera jer su u slucaju losijeg stanja znatno skuplji za odrzavanje ..
Tebi kao pocetniku koji se verovatno ne razume u automobile dovoljno neko lako moze da uvali kosku u vidu nekog dizela na izdisaju osim ako nemas nekog majstora sa kim si blizak rodjak ,brat zblizak prijatelj ..
To sto malo vise trosi nece ti biti problem jer ces kao pocetnik da imas i entuzijazam i zelju da ga vozis pa ces lako prezaliti pare ..
Moj ti je savet za pocetak neki manji auto i ne preterano velike kubikaze do 1.6 najvise , sto se tice modela zavisi od tvojih potreba ?
Sa kime zivis ,da li tvoji imaju kola ili ces ti da ih vozis itd ..
Ako si sam ili zivis sa roditeljima a oni imaju kola onda moze da uzmes i neki sa troje vrata manji itd .. ako ipak treba da prevezes nekog onda manji auto sa petoro vrata tipa Polo golf 5 citroen c3 ili tako nesto gde ima dovoljno mesta za 4 coveka na kracim relacijama ..
Sledeca stavka je budzet koliko mozes da izdvojis ? Mada ti je moj savet i ako imas 10 k kupi neki auto do 2-3 k max jer su mnogo jeftinije popravke a ti ako pocetnik prvo ces da rkas kvacilo , menjac , limariju mozda negde ogrebes ucukas itd ..
Vozi to 2-3 godine navikni se udji u rutinu i onda menjaj za nesto skuplje lepse bolje i mozda dizel ..
Gledaj da auto ima klimu jer bez nje leti si zakucao skroz ..
Sto se tice konkretnih modela .
Punto i grande punto 1.2 sad ne znam da li 8 ili 16 ventila jefitni za odrzavanje nisu preveliki potrosaci delova ima na trafici idealan za pocetnike ..
Citren c3 ja imam 1.1 ali bolji je 1.4 ja sam uzeo slabiji jer je prodavao komsija pa mi bilo sigurica .
Od golfova ne znam kakvi su benzinski motori oni su poznati po onim 1.9 tdi dizelima .. polo ti je ok za prvi auto , golf 4 isto samo da je dobro stanje ,petica je lepaali pazi se korozije pragovi hoce da mu istrule..
Clio je dosta mali nizak ali ako vozis sebe neku ribicu dovoljan mislim ds je njima taj 1.5 dizel odlican i mali potrosac ali to ne uzimaj bez detaljne provere .
Pezo ima onaj 206 ali njih nisam gledao nisam neki ljubitelj pa ne znam .
Od Opela oma te corse astre ali ni tu ne poznajem materiju moj komsija je uzeo neku corsu 1.0 dizel trosiko upaljac odlicno ocuvana ali to je mozda izuzetak.
Mozda ima jos nesto ali ne znam iz glave dopunice kolege forumasi moj predlog ti je svakako Fiat Grande Punto moze do 3 k da se nadje jako dobar lep moderan jeftin za odrzavanje mislim ds je trenutno za pocetni auto best by odnos cene , izgleda ,kvaliteta itd..
Probaj da nadjes od nekog poznanika rodjaka itd povedi nekog iskusnijeg vozaca da proba pogleda proveri ..
To ti je to na tebi je da odlucis sta ces..
I da brate Suzuki Swift jebote kakva je to gradska zujalica koje je uzivanje voziti to malo cudo mnogo mi je zao sto ganisam kupio al jbg dosta para naleteo sam na 1.6 a trose katastrofa ..
Sledeci auto cu verovatno kroz 2-3 godine neki dizel koji ide na 5-6 l u gradu ali zelja mi je suv za udobnost i drugi auto neki swift zujalica za grad , prvi meni drugi zeni ali da ga vozim ponekad
Samo sto je to sada totalno nerealno ako uspem da za 2-3 godine zamenim obaj auto nekim od 5-6 k bicu zadovoljan.
Portugalac bek za 200k ,22-28 god tehnicko-takticki pismen..
Od Gaćinovića da se napravi vrhunski desni bek.