Poslanik je hodao po putu kada je na njega naleteo kamion i naneo mu smrtonosne povrede. Njegova dusa se uputila put neba gde se pred ulazom srela sa Svetim Petrom.
- Dobro dosao na nebesa, – rece Sveti Petar. – Videcemo da li ces otici u Raj ili Pakao.
- Samo ti mene pusti u Raj, nece biti problema, – rece poslanik.
- Da smem pustio bih te, ali moram da se pridrzavam naredjenja odgore. Propis je takav da moras da pozivis jedan dan u Paklu, jedan dan u Raju. Posle toga ces odluciti gde ces zauvek ziveti.
- Dobro, dobro, ali ja sam se vec odlucio za Raj, – rece poslanik.
- Zao mi je, propisi su propisi.
Odmah zatim Sveti Petar ga otprati do lifta koji se spustao dole, dole i dole, sve do Pakla.
Vrata lifta se otvore i poslanik se nadje usred pazljivo negovanog terena za golf. U blizini su bile klupske prostorije a ispred veliki broj njegovih prijatelja i politicara sa kojima je cesto saradjivao.
Svi su bili razdragani i srecni, obuceni u lepa vecernja odela. Prilazili su da ga pozdrave, ozivljavajuci uspomene na lepa vremena koja su zajedno proziveli, bogateci se na racun poreskih obveznika.
Odigrao je prijateljsku partiju golfa, a posle su uzivali u jastogu i kavijaru i ispijanju sampanjca.
Medju njima je bio i menadzer djavola, prijatan i ljubazan momak koji se zabavljao sa njima igrajuci i pricajuci viceve. Svi su se tako zabavljali da nisu ni primetili kada se primakao cas rastanka.
Svi su dosli da ga isprate i mahali su mu dok se lift polako penjao, penjao, i penjao navise.
Zaustavio se pred nebeskim vratima gde ga je vec cekao Sveti Petar.
- Vreme je da posetis Raj.
Poslanik je naredna 24 sata bio u drustvu veselih dusa, premestajuci se sa oblaka na oblak, svirajuci harfu i pevajuci. I ovo vreme je brzo proslo tako da se ponovo nasao pred Svetim Petrom.
- Dobro, proveo si jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Sada izaberi svoju vecnost.
Poslanik malo razmisli pa odgovori:
- Raj je tako divan, ali mislim da ce mi bolje biti u paklu.
Sveti Petar ga zatim bez reci otprati do lifta i posalje dole, dole i dole, sve do Pakla.
Vrata lifta se otvore i poslanik se nadje usred zapustene poljane prepune raznih otpadaka i smeca.
U toj prljavstini mogao je da vidi svoje prijatelje kako sakupljaju otpad u crne vrece i cekaju da nesto sidje odozgo.
Djavo mu pridje i prebaci mu ruku preko ramena.
- Ne razumem, – zajeca poslanik. – Juce sam bio ovde, tu je bilo igraliste za golf i klupske prostorije gde smo se gostili jastogom i kavijarom, pili sampanjac, igrali i bogovski se zabavljali. Sada je tu pustinja prepuna otpadaka i prljavstine, a moji prijatelji izgledaju jadno. Sta se dogodilo?
Djavo mu se nasmesi, pogleda ga ispod obrva i rece:
- Sinoc smo imali predizborni miting… Danas si glasao.