Board index Život van sporta Putovanja

Evropski gradovi ...

Re: Evropski gradovi ...

Postby Loka » 18 Jun 2024, 21:03

За промену нешто српско у Минхену.
Срфпска Православна општина Минхен и црква Св. Јована Владимира, центар српске заједнице у Минхену.

Image

Интересанстно је да су ову Српску Православну општину устроијили припадници Српског Добровољачког Корпуса(СДК) који су преживели Други светски рат. Можда вам ово не значи много али ако вам кажем надимак СДК онда можда псотане јасније, СДК-"Љотићевци".Савезници Немаца у Србији. Још је занимљивије да су они од свих немачких квинслишких формација на простору целе бивше Југославије једини добили немачку војну пензију као и приапдници Вермахта. И да су били под заштитон Немачке(а посредно и САД) дуго времена.

Данашња цкрва и правосавни центар немају везе са тиме периодом после 1945. Данашња црква је нова и налази се на поптуно другом месту него ли прва немачка војна капела која је била додељана "Љотићевцима" након 1945.

Ако будете у Минехну и треба вам нека помоћ можете да одете тамо. Лако се стиже са Гл. железничке и центра града, нпр. Трг Одеон. Само линија подезмене У5 у смеру Nueperlach Süd. Претпоследња станица, изађете на леви изалз када изађете из воза, неких 50 метара право, до велике расксрнице, па лево још стотињак метара и не можете промашити са леве стране је црква.
Loka

Postby Inzaghi » 05 Sep 2024, 16:33

U novembru krece prva linija metroa u Solunu. Gradnja pocela 2006.

https://www.emetro.gr/?page_id=4478&lang=en
"да једна мала група људи није хтела да одустане..."
Inzaghi

Postby Mikisha » 15 Oct 2024, 10:08

Trebao bi mi parking u Budimpesti na 3-4 dana, po mogucnosti blozu aerodroma, zna li neko nesto povoljno?
Pomiluj mi muda Ostoja
Mikisha

Postby Novosadista » 15 Oct 2024, 12:13

Budcar parking, 10 do 15e izadje dan, parkiras 20ak minuta od aerodroma i odvezu te i vrate do terminala sa kojeg letis kombijem
Novosadista

Postby Domingoo » 17 Oct 2024, 09:36

Posle xy godina letovanja razmisljam sazenom da krenem u obilazak evropskih gradova kontam da je jesen prolece najbolja varjanta za to zbog setnji .
Za pocetak bih krenuo sa nekim jeftinijim i proverenijim varjantama tipa Bucurest ,Istanbul .

Planiram da putovanje traje 3-5 dana prevoz busom preko nege agencije ili prevoznika ..
Kasnije bih verovatno obisao Toskanu , Madrid i Barselonu , verovatno Andaluziju ..

Kakva su vam iskustva konkretno sa Istambulom da li je bezbedan grad ,da li rezervisati preko Bukinga ili ici preko agencije ? Sta posetiti ? Kontam da je grad ogroman prevelik .

Nekako mi je se on cini kao odlican pocetak na tom putu upoznavanja gradova i kultura , istorijski jako bitan grad kroz razlicite epohe ,lokacija izvanredna.
Portugalac bek za 200k ,22-28 god tehnicko-takticki pismen..
Od Gaćinovića da se napravi vrhunski desni bek.
Domingoo

Postby Inzaghi » 17 Oct 2024, 09:42

Vrhunski grad. Haotican. Na sve strane jurnjava i mesavina svega. Kako vreme ide sve vise mi nedostaje.

Nazalost haos je sa cenama tamo. Pre par godina je bilo dzabe za nas turiste.

Ma bezbedan je. Mi smo uzeli smestaj preko airbnb u naselju Bujukcekmece, maltene pocetna metro stanica (oko pola sata do grada) za smesne pare. Stan u zgradi. Sve novo novcijato. Klasicni novi blokovi u Beogradu preslikani. Gradi se jako puno.

Al zato sednes na brodic preko Bosfora, mozak na odmoru. Jos smo u decembru imali 15 stepeni pa je moglo lepo napolju da se sedi.

Preko agencije ti je dzabe. Samo ako si spreman da se ukocis. Mi smo isli kolima pa smo nekako preziveli. Mada nam nisu strana daleka putovanja kolima.
Inzaghi

Postby Niko123 » 17 Oct 2024, 09:51

Prelep grad, koji moze u sekundi da nestane zbog zemljotresa.Gledao sam ja preko Bookinga smestaj, hoteli nisu skupi koliko sam video.Mislio sam da gledam Fener-Partitzam sa bratom, ali ne daju karte gostujucim navijacima, preko njihovog sajta.Inace, ja razmisljam da posetim Ljubljanu.
Niko123

Postby Cuburac » 17 Oct 2024, 14:54

Sve preporuke za Istanbul. Nikako da se steknu uslovi da idem ponovo. Bio sam 7 dana, nedostaje mi bar jos toliko.
Cene su pre dve godine bile ok, ima za svakog po nesto u smislu smestaja i ishrane,soping me nije inetresovao , sem usput . Inflacija je koliko vidim po kursu bukvalno 100 % za dve godine.
Ima mnogo lepsih gradova, ali uzbudljivijih, ne verujem da ima puno.
Generalno kad putujem, smestaj mi je najmanja briga, jer posle celodnevnih tura, jedini uslov mi je prihvatljiv krevet i kupatilo, a to se moze naci jeftinije nego u nekim nasim mestima.Mi smo bili smesteni u nekom hotelu-pansionu na samoj obali mora pored evroazijskog tunela, na km od Plave dzamije i Aja Sofije. Smestaj nista posebno, ali basta je kao iz bajke, domacini preljubazni.
Životnom veku kad bi mera bila-
iskrenost,vernost,ljubav il' dobrota
tvoj kratki vek bi,kuco moja mila
1000 ljudskih vredeo života.
Cuburac

Postby Mikisha » 17 Oct 2024, 15:06

https://www.instagram.com/yolococo_adve ... FjbDJkZw==

Bacite pogled na ovu agenciju, ima bas finih ponuda, tipa Jordan let i smestaj 4 noci 200e
Pomiluj mi muda Ostoja
Mikisha

Postby Domingoo » 17 Oct 2024, 16:13

Hvala na odgovorima :okk: cene mi nisu toliki problem jer nisam neki ljubitelj restorana vise sam tip koji voli da seta da pojede nesto sa nogu itd nemam problem sa tim .. vise sam da setam obilazim osetim duh grada.
Portugalac bek za 200k ,22-28 god tehnicko-takticki pismen..
Od Gaćinovića da se napravi vrhunski desni bek.
Domingoo

Postby Inzaghi » 17 Oct 2024, 16:31

Ulicna hrana meni je bila vrh vrhova.

Uh sto nam je ispred nekog restorana dole na vodi, izneo baca rostilj improvizovani, riba, ocisti je u sekundi bez jedne jedine koske, u tortilju, salata, tona zacina nekih. Nesto najbolje sto sam ikada u zivotu pojeo. A bilo oko 100 dinara npr. Bruka.

Restorani su bili vise nego povoljni pa si mogao dosta specijaliteta da pojedes za izuzetno male tj normalne cene.

Upadnes na pijacu, samo grickalice u njihovom stilu, samo nude da probas. Narokali se tonom pistaca i oraha, sireva, sudzuka i piva. Ma vrh.
Inzaghi

Postby Mainland » 28 Oct 2024, 16:50

Vučić je naveo i da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti izuzetno značajna za građane, a izrazio je i nadu da će pre otvaranja pruge države potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge između četiri zemlje - Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Vučić je istakao da Česi rade brze prugu prema Bratislavi, a da se odatle gradi pruga ka Budimpešti, kao i da se do mađarske prestonice radi i sa severa, iz Varšave i iz Krakova.

Sada treba proveriti koliko je ovo tacno i koliko su odmakli radovi...Do Subotice se otvara 24.11.
Clavus clavo extruditur
Mainland

Postby Storm11 » 31 Oct 2024, 10:13

Koji parking kod Aerodrom Temisvara preporucujete?
Storm11

Postby Stefanm992 » 05 Nov 2024, 15:47

Mikisha wrote:https://www.instagram.com/yolococo_adventures?igsh=MWVxdXZwMXFjbDJkZw==

Bacite pogled na ovu agenciju, ima bas finih ponuda, tipa Jordan let i smestaj 4 noci 200e

Jesi je koristio ? Meni deluje sumnjivo iskreno
Stefanm992

Postby Storm11 » 05 Nov 2024, 15:59

To sto vidis preko tih agencija ponude, to su ti prakticno letovi koji mozes sam da bukiras direktno preko avio kompanija Wizz Air, Ryanair. Najcese su ponude iz BGa, Temisvara, Budimpeste, nesto i iz Nisa, a smestaj biras sam preko Bookinga ili drugog relevantnog sajta. Tako da, realne su cenu, plus su ovi verovatno noviji pa se manje ugrađuju, plus i situracija na Bliskom Istok, plus viza koja je oko 70 eur (ali ukljucuje ulaza u Petru).

Recimo ja idem sa zenom i detetom u Maraoko, Marakes. Avionska karta i smestaj za 7 nocenja me izadju oko 150 eur po osobi, ali ima tu i viza za Maroko, put do Budimpeste, parkin i slicno.

Sve u svemu, sve sto vidis racunaj da mozes sam da ralizujes verovatno i jeftinije, samo kad nahavatas na vreme. :biggrin:
Storm11

PreviousNext

Return to Putovanja