irriducibili wrote:Faliraki (Fuckiraki, kako su ga pojedini prekrstili) i drazesne britanske turiste, ste nepravedno zapostavili. Panto, Svedjani su mala deca...

Ne znam kada si bio na rodosu, ali 2008 kada ja bejah, u Falirakiju je Engleza bilo u tragovima, najviše je bilo žabara. Doduše, bio sam samo par puta, tako da je moguće da se samo tako potrefilo.
'ajd' i ja malo o Kosu.
Već par godina sam imao želju da odem na Kos, ali nikako da se potrefe termini sa mojim i ženinim odmorom. Ove godine konačno su se kockice složile, i odosmo.
Kos je predivan gradić, sa možda i najboljom gradskom plažoma na kojoj sam bio. Mislim na plažu Lambi, pošto postoji još par manjih plaža u samom gradu.
Grad je prilično skockan, sa popločanim trotoarima, stazama za bicikl, prepun palmi, i konstantno se oseća miris smokvi. Pun je antičkih iskopina i naravno sve je u znaku Hipokrata. Ima i dve prelepe Marine.
Klopa je odlična, što lokalna, pored standardnih, girosa i suvlakija, ima mnogo ribljih restorana, postoji i Mc ko voli. Mi smo najčešće išli u piceriju na obodu grada, blizu autobuske stanice (PizzaCon), čiji je moto Do it your way, što će reći sedneš i kažeš šta oćeš. Stvarno fenomenalna Pizza. Što se tiče hrane, treba napomenuti odlične pekare i stvarno fenomenalan sladoled.
@Cele, ne znam da li sam našao onaj giros koji si pominjao, ali jeo sam na per mesta i svuda je bio odličan.
Malo o cenama.
Za početak iznajmljivanje kola je suludo skupo, između 56 i 60 €. Na sreću autobuski prevoz je odlično organizovan i funkcioniše.
Čini mi se da su marketi malo skuplji nego na ostalim mestima. Možda je tako svuda zbog krize, ne znam.
Cene po kafićima i tavernama su iste kao i svuda u grčkoj. Giros je 2€, malo pivo 1,5, veliko 2, super veliko 2,5.
Ležaljke su između 4 i 6€ ili besplatne. Na gradskoj plaći na kojoj sam najčešće bio, zabadao sam na deo plaće u sklopu BeachBar-a, gde su ležaljke besplatne, bez obaveze da nešto piješ, ali s obzirom da ti donose dok si u fazi mirovanja, bez da se mrdneš, ostavi se kinta.
Spomenuo sam , da me je oduševilo što sam naleteo na Admiralovu radnju, probudi neku nostalgiju za njihovim dresovima svojevremeno. Bilo je sniženje 50%, i sve majce su bile između 6 i 7.5€. Na žalost bila samo jedna 3XL, ali na sreću crno-bela.
Ostrvo nisam preterano obilazio. Bio sam na još dve plaže, Tingaki i Marmari. Plaže su prelepe, ali ne znam šta bih radio da sam tu smešten. Prvi utisak koji je ostrvo na mene ostavilo su krave. Toliko obiđoh Grčke, i nigde na kravu nisam naleteo, ovde ih baš ima. Takođe se stiče utisak da je ostrvo prilično plodno.
Mislim da bi i 20 dana bilo malo za boravak na Kosu, ukoliko mislite da iskoristite sve što ova lokacija pruža. Ima dosta toga za videti u gradu. Izleti su svi po 15€, Bodrum, Okolna ostrva i sl. Takođe na raspolaganju imate i trajekt kojim možete skoknuti do Rodosa, SImija, Santorinija za relativno male pare.
Ono što može pretstavljati problem je vetar. Poslednjeg dana je duvao toliko da je pomerao mene sa 106kg sa sve rancem. Na nekim plažama uz ležaljku i suncobran dobijate i zaklon od vetra.
Navijački je grad podeljen, rekao bih ravnopravno, između PAO-a i OLY-a. Bukvalno svako veče jedni drugima prepisuju grafite. OLY ima i svoj FunClub u gradu, koji je konstantno bio zatvoren, što mene i moju ženu nije sprečilo da im otpevamo prigodnu pesmicu, čak dobismo i aplauz od par Grka. Takođe ima i navijača PAOK-a, što me je iznenadilo.
Engleza ima vrlo malo, skoro ništa. Srba jedan avion. Najviše je Skandinavaca i Holanđana, a od druge nedelje avgusta, žabari preuzimaju primat. Takođe dosta Grka letuje ovde.
Što se tiče noćnog života, to će Panta kada ode.
Malo sam se raspisao. Za kraj par sličica.
AsklepionAntičko lečilište iz 4. pne, koje je proslavio Hipokrat. U pozadini grad Kos, more i turska.
Hipokratovo drvoNavodno staro 2400 godina, ispod koga je Hipokrat podučavao svoje učenike.
Odeon3 vek, pne
Stara marina
Jedna od ulica u gradu
Gradska plaža LambiPeščano šljunkovita, bez plićaka.
TingakiPeščana plaža sa belim peskom, talasima i ležaljkama veličine kreveta.
MarmariTakođe peščana plaža sa belim peskom. Jedna od vetrovitijih.

The End.