E sad da i kazem koju :)
Moja davnasnja zelja je da posjetim Moskvu, jer kao i svaki pravi Crnogorac, volim Rusiju

Poklopilo mi se dosta stvari, od toga da su drug i drugarica dobili posao tamo i da imaju svoj stan tamo, tako da nisam placao smjestaj. Od nekoh dobitaka na kladionici kojim sa finansirao karte

Urvi su grad koji u cijelom metrou ima wifi, a od sledece godine ce imati wifi i na svim najvecim grobljima.
Prvo sam se i sam cudio,a onda su mi objasnili da su groblja toliko velika, da se ne moze lako naci grobnica, da uveliko postoje aplikacije i da sad zele da pomognu onim ljudima koji nemaju mobilni internet.
Bojao sam se najvise vremena, jer je prosjek ispod nule a zna da ide na -15, za mene iz Podgorice i previse. Ali mislim da se nijednom nije spustilo ispod 0, sto je sjajno. Posebnu car gradu daju i novogodisnji ukrasi, koji su uveliko poceli, ali jos uvijek nije skorz okicen grad. Konstantno se nesto radi i na osnovu onoga sto sam ja vidio u samoj Moskvi, tj u tom sirem centru grada koji sam ja psojetio, se mnooogo dobro zivi. Nije tako sigurno po obodima grada, ali mislim da je vecina Rusa sad mnogo zadovoljnija nego prije 15 godina. ogroman je i broj ljudi iz bivsih sovjetkih republika, pogotovu iz muslimanskih djelova (kazahstan, Uzbekistan itd) uglavnom rade fizicke poslove, ili kao taksisti ili u prodavnicama.
Putin pokusava da balansira i sa velikom muslimanskom zajednicom, pa je tako ljetos otvorena jedna od vecih dzamija u Evropi, ali odrzava odnose i sa pravoslavnom crkvom. Komunisti su dosta toga srusili prije svega hramova i crkava kao i spomenika koji su bili posveceni carskom periodu, sada se to malo po malo vraca.
Vjerovatno ste i sami citali da je Moskva jedan od najsupljih gradova za zivot, na osnovu ovog mog iskutva ne bih bas tako rekao, tj to je djelimicno tacno. Ono sto je ini tako skupom je smjestaj. Ako nemate svoj smjestaj to je strasno jebeno, ako imate onda je grad sasvim ok. naravno imate i super luksuzna mjesta, dje vam traze po 100 eura prije nego udjete, kao svojevrsnu garanciju da cete potrositi.
Kao sto znate gorivo je duplo jeftnijije nego kod nas, hrana u prodavnicama je rekao bih na nivou koji je lican nama, tj mozda malo skuplje. Uz to nisam psoejcivao njihove najeftinije prodavnice, vec market koji je u nasoj zgradi. Sisanje je dosta skuplje, oko nekih 15 eura:D
Jos jednom topla preporuka svima, koji mogu da posjete ovaj prelijepi grad, ja se moram vratiti nekam, mozda vec i za dan pobjede