Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Književno ćaskanje

Re: 100 najboljih knjiga po izboru pisaca,vaši komentari

Postby M.S. » 22 Jun 2011, 10:07

Nemam pojma o čemu pričaš. U čijim je rukama bio Orvel kad su oba njegova pomenuta dela apsolutno preživela svaki pojedinačni režim i jednostavno su univerzalna. Jednako primenjiva sa današnje distance i na otvoreno totalitarističke režime i na suptilne totalitarizme i kontrole uma. Zato nisam sigurna da me previše interesuje ko mu je bila konkretna inspiracija za likove, interesovalo bi me ukoliko bih to posmatrala kao delo epohe, ali je epohu u svakom slučaju prevazišlo i aktuelno je više nego ikada.

Čitala sam skoro ponovo farmu i još sam više ushićena nego prvi put. Genijalan pisac, ne znam u kojoj je to oblasti bio nesposoban, ali profesionalno sigurno nije.

Previše anglosaksonsko-ruski izbor, što se mene tiče. Visovi su recimo značajno delo epohe, ali mi na skoro čitanje nisu ostavili utisak (tačnije, mnogo slabiji od onog kad sam imala 15) i ne bi bili deo moje liste, da ne govorim da mi je Šarlota bolja i značajnija autorka.

Od onih kojih bih se setila na prvu loptu, meni nedostaju Igo, Vajld, Atvud, Roj i sigurno još neka dela Lesing.
Najbolji je režim za sve ljude. Najgori su ljudi za sve režime.
M.S.

Re: 100 najboljih knjiga po izboru pisaca,vaši komentari

Postby alcesta » 22 Jun 2011, 12:52

Clarissa wrote:imamo Orvela, da ga nema bunili bi se, na blogu sa koga sam skinula listu bune se što nema Ursule Legvin i “Leve ruke tame”. Nisam je čitala, ali znam da je bila omiljena knjiga pokojnog Milana Mladenovića.
Jeste Leva ruka tame jako dobra, ali ne bih je ipak ovde uvrstila. Po meni ubedljivo najbolja Ursulina knjiga je Čovek praznih šaka, osim što je sama po sebi odlična to je i jedan od najboljih prikaza kontrasta između komunizma i kapitalizma koje sam čitala.

Beonegro wrote:
Clarissa wrote:
Beonegro wrote:Jesam li ja dobro pogledao listu? Nema Majstora i margarite? Nema Paklene pomorandže? Nema Vrlog novog svijeta?

imamo Orvela

Orvel za Orvela, na stranu to što je meni Životinjska farma bolja od 1984... ali su mi ove dvije distopije koje sam pomenuo bolje od svih njegovih knjiga... Mislim da je Orvel uvijek a priori favorizovan, a nekako nisam u potpunosti nesklon da mislim da udjela u tome ima činjenica da je čovjek bio ljubitelj britanskog DB-a (MI6).

Ja se ne bih složila, meni su i Farma i 1984. bolje od obe navedene. Možda imam predrasude prema Bardžisu pošto mi se film više sviđa. A uz Hakslija bih sigurno stavila i Zamjatina pošto je njegov roman "Mi" (osim što mi je jedan od omiljenih :biggrin: ) dosta uticao i na Orvela i ostale distopije.
Nemam sad vremena da pogledam spisak, za par nedelja možda ću moći da dam neko suvislije mišljenje. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Re: Koju knjigu trenutno citate?

Postby M.S. » 22 Jun 2011, 13:23

ja pokušavam da čitam Kuća od leda Zorice Mišić, a uskoro će se po svoj prilici preseliti na temu Knjige koje niste pročitali do kraja. stil otprilike odgovara onom koji koristim(o) u svakodnevnim retrospektivama u najbližem okruženju.
M.S.

Postby Altair » 22 Jun 2011, 14:00

I ja citam trenutno jednu koja izgleda nece biti zavrsena. sto ne volim da radim, al desava se
Igra prestola Dz.Dz. Martin.
volim epsku fantastiku, al ovaj ga vala udavi. nepotrebno preopsirno . pogotovo sto je uglavnom epsko , a fantastike u tragovima.
knjiga od 600 str. a kad sam cula da ima 7 tomova, tj bice ih. mislim da cu da dignem ruke.
ionako je serija odlicno uradjena, i prati knjigu , pa cu tu da vidim sta je bilo dalje
u tom zanru mnogo mi se dopalo kako pise Robin Hob. zena pise veoma mastovito i bas te prikuje za knjigu. procitala trilogiju Vidovnjaci i prvu knjigu trilogije Soldier 's Son. al nigde ne mogu drugi deo da nadjem
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby M.S. » 23 Jun 2011, 08:22

Čula sam za seriju i knjigu. Nakon što mi se strašno svidela filmska trilogija gospodar prstena, a uz knjigu sam zahrkala, ne hvatam se za takvu tematiku iz predostrožnosti.

Moja majka razrešila dilemu, vratila knjigu u biblioteku. Na moje negodovanje da bih je možda ipak pročitala u nekoj perspektivi, sledilo je da nisam tako zvučala. Inače se još nije dogodilo da ona ode u biblioteku i da joj tamo preporuče nešto što valja. Bez problema i dete od 5-8 godina na taj način može preporučivati knjige. Odlazak sa spiskom, ma koliko dugačkim, ne dolazi u obzir jer je veća verovatnoća da na lageru imaju pivo, nego knjigu koju tražiš.
M.S.

Postby karambol » 23 Jun 2011, 10:56

M.S i Altair

Mislim da ste napravile veliku grešku.
Serija "Igra prestola" je, po meni, malo bljutava i nije pogodila samu srž knjige, a knjiga (zajedno sa nastavcima) je izvanredna. Prvi put sam čitao pravu epsku fantastiku gde se ne zna da ako neko nosi beli šešir da je dobar i da će pobediti. To što vas prvih stotinak strana ne drži u knjizi nije nužno da vas neće vezati za stolicu kasnije.
Inače ja nisam objektivan po ovom pitanju jer sam veliki obožavalac SF-a i EF-a tako da...
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby vicharhcp » 23 Jun 2011, 11:35

karambol wrote:M.S i Altair

Serija "Igra prestola" je, po meni, malo bljutava i nije pogodila samu srž knjige, a knjiga (zajedno sa nastavcima) je izvanredna. Prvi put sam čitao pravu epsku fantastiku gde se ne zna da ako neko nosi beli šešir da je dobar i da će pobediti. To što vas prvih stotinak strana ne drži u knjizi nije nužno da vas neće vezati za stolicu kasnije.
Inače ja nisam objektivan po ovom pitanju jer sam veliki obožavalac SF-a i EF-a tako da...

:+1: Kao da sam ja napisala (osim dela o seriji, meni se dopada kako je urađena serija.... u knjizi je naravno mnogo bolje opisana npr. količina ljubavi koju Deni ima prema Dorgu, u seriji se vidi da ga voli, ali ne toliko koliko u knjizi...... ali, mislim da je dobro urađena serija).
Prvu knjigu sam progutala, a evo sada završavam i drugu.

Jedno pitanje za tebe. Šesti i sedmi deo - nigde nisam pronašla kada treba da izađu. Jel znaš nešto o tome?
"Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan!" Duško Radović
SVE PROLAZI - PARTIZAN OSTAJE
Image :inlove:
They can take my last ticket at Hala Pionir.
vicharhcp

Postby Altair » 23 Jun 2011, 11:48

karambol wrote:M.S i Altair

pa dobro, to dal sam napravila gresku je ipak na meni da ocenim, posto je literatura stvar licnog ukusa i uzivanja i neuzivanja u istoj
doduse ti si napravio gresku kada pretpostavljas da sam presla stotinak strana. predjoh vise od polovine, ali davljenje se nastavlja. likovi su dobri, radnja takodje, nisam osnovac pa da mi je neophodna jasna podela na dobre i lose stane da bi mi se knjiga dopala.
prema tome sve je na mestu sto se tice same price. iako , spletke pomalo podsecaju na petparacke romane, pa stoga i serija ponekad ostavlja takav utisak, jer na filmu nema onih unutrasnjih monologa i navelikih opisa koji ce da je ucine "dubokom"
nemam nista protiv opsirnih knjiga , kada to ima funkciju, ali ovde je cini mi se pisano opsirno radi opsirnosti.
I don't give a damn how it's supposed to be
That might work for you, it don't work for me
You write your truth and I'll write mine
One man's ceiling's another man's sky high
Altair

Postby medjutim » 23 Jun 2011, 12:15

pa naravno, ko je još video epsku fantastiku bez bar 3 nastavka, a kamolo nešto od ispod 100 strana :)
Sačuvaj me bože srpskog junaštva, hrvatske kulture i legendi Partizana
medjutim

Postby dumagio19 » 23 Jun 2011, 15:54

Trenutno citam OSNOVI KOMUNIKACIJA SA RADIO-TEHNIKOM . 800 stranica! :girlcry:
„Нека нас победи свако ко може, немамо ништа против” - Душко Радовић

"Ако желиш да победиш слабијег од себе, мораш да се бориш једнако добро колико и он!" - Душко Вујошевић.
dumagio19

Postby Kantona » 23 Jun 2011, 16:12

Posto nemamo (jos :biggrin: ) topic "knjiga koju ste danas kupili", da prijavim da sam se za more naoruzao sa "Kradljivicom knjiga" i "Pohod na Avganistan". Moracu i neke jos 2 iz biblioteke da ponesem...
Kantona

Postby karambol » 23 Jun 2011, 18:55

vicharhcp wrote: :+1: Kao da sam ja napisala (osim dela o seriji, meni se dopada kako je urađena serija.... u knjizi je naravno mnogo bolje opisana npr. količina ljubavi koju Deni ima prema Dorgu, u seriji se vidi da ga voli, ali ne toliko koliko u knjizi...... ali, mislim da je dobro urađena serija).
Prvu knjigu sam progutala, a evo sada završavam i drugu.

Jedno pitanje za tebe. Šesti i sedmi deo - nigde nisam pronašla kada treba da izađu. Jel znaš nešto o tome?

Sad u julu izlazi na engleskom "Ples sa zmajevima" koju smo čekali 4-5 godine, na oko 1500 strana :jupi:

Altair wrote:pa dobro, to dal sam napravila gresku je ipak na meni da ocenim, posto je literatura stvar licnog ukusa i uzivanja i neuzivanja u istoj
doduse ti si napravio gresku kada pretpostavljas da sam presla stotinak strana. predjoh vise od polovine, ali davljenje se nastavlja. likovi su dobri, radnja takodje, nisam osnovac pa da mi je neophodna jasna podela na dobre i lose stane da bi mi se knjiga dopala.
prema tome sve je na mestu sto se tice same price. iako , spletke pomalo podsecaju na petparacke romane, pa stoga i serija ponekad ostavlja takav utisak, jer na filmu nema onih unutrasnjih monologa i navelikih opisa koji ce da je ucine "dubokom"
nemam nista protiv opsirnih knjiga , kada to ima funkciju, ali ovde je cini mi se pisano opsirno radi opsirnosti.

Ja rekoh da mislim da ste pogrešile a ne da ste pogrešile, kao i to da nisam objektivan jer sam fan te vrste književnosti, tako da ne vidim razlog za udaranja packi. :thumbdown:

medjutim wrote:pa naravno, ko je još video epsku fantastiku bez bar 3 nastavka, a kamolo nešto od ispod 100 strana :)

To ti je isto k'o film od 70 minuta, nisam pogledao takav a da mi se sviđao.
Za nestrpljive tu je poezija, kratko i jebitačno :biggrin:
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam...
karambol

Postby Liv » 26 Jun 2011, 15:00

Upravo prochitala Neverwhere by Neil Gaiman
Kod nas prevedena kao "Nikadođija" (malo nakaradno).

Simpatichna knjizhica, svideo mi se stil. Interesantno je da je knjiga napisana nakon shto je uradjena serija.
Pricha se vrti oko jednog lika koji zhivi u Londonu i sticajem okolnosti upoznaje neki drugi londonski zhivot, pod zemljom i u tunelima. Za one koji vole bajke i fantaziju.
Liv

Postby Liv » 26 Jun 2011, 15:00

Kantona wrote:Trenutno, "London", drugi tom.

Ko je autor?
Liv

Postby alcesta » 26 Jun 2011, 18:52

Majci moje koleginice London se mnogo dopao, ali se ne sećam ko je autor.

Liv wrote:Upravo prochitala Neverwhere by Neil Gaiman
Kod nas prevedena kao "Nikadođija" (malo nakaradno).

Simpatichna knjizhica, svideo mi se stil. Interesantno je da je knjiga napisana nakon shto je uradjena serija.
Pricha se vrti oko jednog lika koji zhivi u Londonu i sticajem okolnosti upoznaje neki drugi londonski zhivot, pod zemljom i u tunelima. Za one koji vole bajke i fantaziju.

Ne dopada mi se stil preterano, verovatno baš zato što je po scenariju i to je primetno, ali OK je radnja i ambijent, verujem da bi mi se serija više sviđala. Inače volim Gejmena, pa su mi neki njegovi drugi romani daleko bolje napisani.

Upravo počela Murakamija, Okorelu zemlju čuda i kraj sveta. Jako volim kako piše ali me nerviraju njegovi krajevi, još mi se nijedan nije dopao pa se nadam da će ovaj put biti malo dorečeniji. U svakom slučaju početak je OK, ko zna kad ću stići da je završim. :)
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura