by Tegi » 23 Feb 2021, 05:48
Dosta motiva iz tog filma je iskoristio i u Dari.
U pogledu prikazanog nasilja i moralnih dilema koje ga prate, Savior je bolji film. Muzika u oba filma fenomenalna.
U sustini, holivudizacija radnje je najveca slabost oba filma, s tim da je u Spasitelju ona na vise nivoa priblizena americkom gledaocu, a u Dari se to prevashodno pokusalo sa nekoliko replika koje nama izgledaju kao klise.
Kastinzi briljantni.
Jasenovackoj temi nedostaje snazan autorski pecat za koji Antonijevic nije sposoban. Spasitelju su dramaticne scene i jednostavna simbolika sasvim dovoljni.
Secam se da sam taj film prvi put gledao sa 8-9 godina i da sam bio presrecan kada je ovaj ubio Srbina kojeg igra Sergej. Ispolitizovani um mi to verovatno ne bi dozvolio.
Oba filma jako dobra s obzirom na okolnosti, ali sa uvezenom estetikom. Za drasticno bolje nismo sposobni ni na drzavnom ni na kulturnom nivou- bilo u pogledu autorstva bilo u pogledu recepcije.
Kada se setim Crnog talasa i Kusturicinog i Dragojevicevog prajma, ovo nije ni blizu toga. Ali srecom jako je daleko i od Bajica, Nemanjica, Sotre, senilnog Vrdoljaka...
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.