E moj Radonja, pa i taj svemoćni Ivan Gavrilović koristi ''ludaru'' što sam svojevremeno osetio na svojoj koži, a sve to pored nenormalnog znanja a i velike brzine u KZZ koje on inače i bez ikakve dileme poseduje.
Imam nekih dvadesetak minuta slobodnog vremena pa na brzinu da ''slepim'' kucanjem izdeklamujem jednu podužu nazovi disertaciju u vezi FB slagalice što će biti i moj zadnji post u godini na izmaku.
FB Slagalicu igram maltene od prvog dana, jedina igra ili igrica koju igram ne samo na fejsbuku, netu ili uopšte, nikad nisam bio fan nekakvih igrica osim par sportskih na PS1 pre dvadesetak godina. Pre svega provera znanja a vremenom to pređe i u nešto malo više. To što koristi velika većina igrača (pa i ja

) nije nikakvo guglanje već ''ludara'', rešenja skoro svih igrica, osim KZZ i još koječega...ima sajt na kompu te aplikacija za mobilne. Ne koristim je sad i uvek već kada vidim ko mi je protivnik po rejtingu ali dešava se da je koriste i ljudi koji imaju 100 poena i oni koji imaju 10-12-15 hiljada ili neko kao ja fazon 6-7 hiljada poena. Upravo ono što si rekao, ljudi bukvalno sve znaju a kada dođe ko zna zna onda sledi pravi potop sa njihove strane, dešavalo se ne samo da ne pogode nijedno od 10 pitanja nego promaše nekoliko i uđu u minus u toj igrici jer gubi se 3 poena svakim negativnim odgovorom. E sad, u čemu je poenta te ludare ? Neću da me niko pravi ''ludim'', msm na igrače koji blage veze sa mozgom i životom nemaju, sve do pomenute igrice smo na egalu, onda ih rasturim 51-0, 60-0, 48-6 u Ko zna zna ili bilo kojim sličnim rezultatom i onda ponekad izgubim jer oni volšebno dobiju asocijacije sa 51-0 ili sa 53-0 a maksimalan broj poena u zadnjoj igri je 55 (28 kada takmičar otvara kao prvi a 27 poena kada otvara kao drugi), bruka i sramota, to mi se dešavalo, zato ništa ako pre zadnje igre ne vodiš 55-56 razlike jer i ljudi koji ne znaju osnovne životne pojmove rešavaju spojnice kao od šale a tek asocijacije...i onda ti se sve smuči, mislio sam par puta da dignem ruke, malo slobodnog vremena što imam iskoristim za 2-3 igre dnevno i to je to.
Ove i prošle godine sam konstantno među prvih 20 na listi, 4 ciklusa ukupno, procenat pobeda mi je oko 94 % za sve ove godine i kada nije bilo i od kada je uvedena ta ludara i igranjem i bez i sa njom. Vremenom ti pitanja uđu u glavu ali ništa bez toga da u toj glavi već imaš gomilu podataka, znanja, statistike i mnogo toga još. Evidenciju ne vodim ali evidencija ima već prikazana kada uđeš u igricu kako na sajtu tako na aplikaciji, moj skor od oko 4700 pobeda i nešto malo više od 300 poraza je za njih 94 posto, jer ne računaju decimale jel'te

Jedino rešenje je da boduju više igru KZZ, 10 poena umesto 6 koliko daju i onda ovi nesrećnici što im ludara jedni izvor ''znanja'' mogu da se slikaju i u spojnicama i u asocijacijama. Posebna priča su salve uvreda, kletvi i psovki koje slede kada vide da gube a protivnika optuže da on koristi ludaru, to pišu u onim poljima za rešenje u asocijacijama jer je chat odavno ukinut. A kada im na ''kulturan'' način ''objasniš'' da i oni koriste to pomagalo a da ništa ne znaju u KZZ onda tek slede neviđene uvrede i sve redom, slika i prilika Srbije i onda se pitam što uopšte i igram dalje.
Da se razumemo, u prvoj igri mi se često desi da sastavim 10-12 slova, fazon onoga što je Bogun napisao ali zato nekad ne mogu ni 5-6 i onda posegnem za ludarom, u brojevima u sigurno 70% slučajeva sam sastavim broj, za skočka i KZZ mi ne treba nikakva pomoć a i tu ne postoji naravno a u spojnicama posežem ako mi zadaju slikare iz 15. veka ili neke izraze koje prvi put čujem u životu a u asocijacijama tek ponekad ali svakako da bi procenat pobeda bio niži a poraza veći da ne koristim tu pomoć, ne mnogo ali bi bio niži a poenta je u onome o čemu sam pisao na početku, neću da me niko zajebava i da me neki klinac sa procentom pobeda od dvadesetak posto i sa elementarnim neznanjem pobedi jer će rešiti kao iz taka sve spojnice i asocijacije. I ne samo klinac, nego gomila ljudi i gospođa i devojaka jer 80-90 % koristi ludaru, ja ne znam šta drug Sez igra

Ima pomoć i u ko zna zna ali tu je fazon da ne mogu da je koriste jer dok oni upišu pitanje očas prođe deset sekundi za igranje a i za mali broj pitanja imaju već spremljeni odgovori. I ne mogu da verujem da ljudi od 30-50 godina ništa ne znaju u igrici za koju ti treba bilo kakvo elementarno poznavanje da pogodiš bar 1-3 od 10 pitanja jer uvek se nađe i baš neko dibidus lako pitanje, kakvih sve odgovora tu sa njihove strane ima to ti je i da plačeš i da se smeješ u isto vreme

ali i to je izlišna i možda otrcana priča, idite na raznorazne komentare na FB, forume i razne portale i videćete koliko su ljudi za početak prvo nepismeni i gramatički i interpunkcijski pa tek onda sve ostalo.
Kada uđete u igricu i kada počne da vam se ''vrti'' potencijalni protivnik uvek možete videti kakav je u smislu znanja, ovi što koriste isključivo ludaru imaju prazne one stubiće na KZZ a sve ostalo i više nego visoki procenti i odmah znaš koliko je sati a čim vidite da imaju za KZZ procente od 60-100 % odmah znate da imaju znanje a ogroman broj njih koristi i toliko pominjanu ludaru. Ne pričam napamet i džabe, odigrao sam hiljade i hiljade partija i odgovorno tvrdim da možda jedva desetak procenata ne koristi pomoć ni u kom obliku zato svaka čast i Sezu i Radonji ako je uopšte ne koriste. Najbolje bi bilo izbaciti je i ukinuti ali to je nemoguće, ja možda ne bih bio među prvih 20 ali bi bio sigurno među prvih 40-50, ne opterećujem se time uopšte ali kako je ne bi mogli koristiti oni ispred mene tako ne bi mogli ni ovi ispod mene. Ima ovde još mnogo fora i fazona, ovi što imaju 10-15 hiljada poena rejtinga igraju bre po 5-10 partija dnevno, kupuju tokene i ne silaze sa ekrana kompjutera ili telefona, tipa Ivan Gavrilović, dečko ne silazi sa Slagalice. Sa njim sam igrao početkom godine u finalu turnira koji se igraju isključivo vikendima i to samo preko mobilne aplikacije, uložiš 90 tokena, tri pobede te vode ka osvajanju 300 poena što znači da osvajanjem tih 210 tokena imaš 5 partija obezbeđenih da igraš posle toga, bilo kad da ih odigraš, turniri su subotom i nedeljom, otprilike 3 turnira maksimum za to jedno veče da odigraš i osvojiš pa onda sve to pomnožiš i vidiš odakle im ti tokeni između ostalog. Sve je bilo OK u igri sa njim do KZZ, čist egal, iz aviona se vidi da se ludara obilato koristi sa obe strane a onda u igri istine od 10 pitanja on je znao 9 a ja 8 ali šta mi je to vredelo kada su njegovi prsti bili brži nekih 6-7 puta, početak i kraj priče, nekih 50-60 razlike pre asocijacija, verovatno bi tako bilo i da se igralo mišem umesto tapkanjem prstiju, znači ne mogu da verujem koliko je dečko bio brz, tipa sekund za odgovor a meni dva recimo ili koja desetinka niže sa obe strane.
Eto, ko igra ovu Slagalicu i ko tek ima na umu da je igra neka zna šta ga očekuje, sve prevara do prevare

ali tako je u životu uostalom, FB Slagalica se pretvorila u hohštapleraj, paradu kiča i šunda, mislim šta reći kada su meni priznali reč ''penetracijU''

a kompjuter i ludara sastavili slovo manje

sto puta sam mislio da odustanem, igram je i sad u tuđini jer mogu da izdvojim to neko vreme za tu ''zadovoljštinu'', recimo umesto pisanja na forumu

ali kad vidim šta mi sve posle pišu ne samo u tim asocijacijama već posegnu i za psovkama i pretnjama u FB Mesindžeru onda ti se život smuči. Dobijem i ja upozorenje za fer-plej ali negativno

kao i većina drugih ali ''kazna'' je ta što te kao fol spoje sa igračima koji isto varaju i ''varaju''. A prijavljuju te upravo oni sa kojima si upravo završio partiju a i oni varali obilato i izgubili

ma užas, ne da se pretvorila igrica u više od igre nego se pretvorila u gladijatorsku borbu na ''život i smrt''.
Godinama sam se kanio da se prijavim za pravu Slagalicu, to sam i činio par puta u prvoj deceniji ovog veka a posle digao ruke, pre par meseci sam dobio dobrodušnu i velikodušnu ponudu našeg dobro poznatog forumaša da mi ''završi'' stvar i hvala mu na tome i ovako javno ali nisam tada bio u mogućnosti i neću biti bar još pola godine a ako ikad budem skupio pre svega hrabrosti i one stvari možda se i javnem. A pisali smo već o tome pre godinu-dve i ne bih da se ponavljam, onaj fazon ''šta ako naletiš odmah na nekoga ko sve zna i izblamiraš se'' a znanje koje imaš i poseduješ realno je dovoljno za prolazak bar jedne runde ako ne i za mnogo više od toga a bilo je ciklusa i ciklusa gde od 16 takmičara njih 12-14 deluju kao da zalutali. Naravno i faktor javnosti, kamera, treme i čega sve ne, ali ne možeš da znaš dok ne probaš. I uopšte u životu su me koštale neke odluke zbog nekog nedostatka hrabrosti, eksponiranja, neodlučnosti, duga i nebitna priča...a kad kod sam rizikovao u vezi bilo čega bilo je nekih fifti-fifti u pogledu uspešnosti/debakla.
Vidim da je naš moderator Angus učestvovao i nije se obrukao, naprotiv, koliko na brzinu preleteh izgubio je zamalo u prvoj rundi a ima čovek znanje, vidi se, u ovom kvizu sreća neretko odlučuje, mene isto nervira što u KZZ odlučuje brzina kao jedan od dva glavna faktora jer teoretski možeš da znaš svih deset pitanja a budeš na nuli, ima tu možda nekih načina da se to reši, kao nekada u Kviskoteci kao što je bilo u nekim igricama da se pokuša naći ako ne najbolje a ono neko najsrećnije rešenje.
Sportski, kvizaški i svaki drugi pozdrav