Hajzenberg wrote:Preporuka za dve engleske krimi-mafijaške serije.
Gangs of London, nzm da li sam ranije o njoj pisao ili je neko drugi ili nije niko...

ubitačna akciona priča spakovana u tri sezone i 25 epizoda, da li će biti i četvrtog nastavka to se ne zna, moglo bi komotno. Ima tu poznatih faca iz Peaky Blinders te GOT-a, posebno obratiti pažnju na mislim petu epizodu prve sezone, pravo malo remek delo. Ako se u britanskoj prestonici dešava i pola onoga iz serije pa to je katastrofa.
MobLand, tek započela serija, dovoljno je reći Gaj Riči, Pirs Brosnan, Helen Miren te Tom Hardi a ima ih još poput jednog od glavnih likova iz House of the dragon. Izašle prve dve epizode i ovo baš obećava.
Gotovo pola godine kasnije...da nastavimo i barem za sada završimo priču o engleskoj mafiji.
This city is ours - privuklo me što je Šon Bin jedan od glavnih glumaca

jedna sezona, 8 epizoda, biće i nastavka. Za razliku od malopre pomenute dve serije čija se radnja dešava u Londonu ovaj put idemo u Liverpul gde tamošnji krimosi pričaju neki pokvareni engleski ili engleski sa jakim škotsko-irskim akcentom ili je to pak domicilni izgovor, baš mi bilo donekle neobično. Nije loša priča, naravno sve se vrti oko belog, može da se odgleda.
Top boy - e ovo je serijetina, čista osmica a može i malo više. Ne mogu da se setim da li je iko pisao o ovoj seriji koja je po mnogo čemu zanimljiva. Vraćamo se u Londru, prve dve sezone snimljene još 2011-13 za lokalnu britansku tv kuću, poprilično skroman budžet za današnje prilike ali taj neki šmek i vajb fazon čuvene Žice, po 4 epizode obe sezone. Posle toga Netflix ulazi u priču i stvara novu "franšizu" i 2019,22 i 23 snima još 3 sezone sa naravno poprilično većom produkcijom. Neodoljivo sve podseća na Gomoru, dva su glavna lika kao i u napolitanskoj sagi, mnogo toga se dešava na samoj ulici gde vidimo likove koji rade isto ono što i na jugu Italije pa ima mnogo toga još sličnog da ne pišem dalje i da ne spojlujem. Jedina i to bitna razlika je što tokom samih epizoda nema gotovo nikakve muzičke podloge kao u Gomori a tamo je bio nenadjebivi Mokadelik sa svojom matricom koja je tako fino parala uši a pogotovo u nekim scenama za koju je ta muzikica i bila namenjena. Ovo nije serija nakrcana zvezdama kao Mobland niti je toliko nabijena možda i nadrealnim scenama kao Gangs of London ali serija koja jednostavno ima "dušu". Gomila crnaca i meleza (mislim na likove u seriji) poreklom iz Afrike ili sa Kariba nosi ovu seriju a ko je gledao Mobland zapaziće i jednog lika u prvoj sezoni te dve likuše u sezonama 3-5 koje su imale jako dobre role u ovoj seriji a pogotovo ona meleskinja kojoj je to posle bila "preporuka" da postane desna ruka Toma Hardija u Moblandu. Smislen i veoma moćan kraj tako da se cela priča zaokružuje bez ikakvih problema. Gledao sam na Stremio a ko ima na Netfliksu neka obrati pažnju jer tamo su prve dve sezone preimenovane u Top boy: Summerhouse dok ta tri nova nastavka snimljena u periodu 2019-23 imaju oznake od 1-3. Ukupno je dakle 5 sezona sa 32 epizode.
Birmingemski britvaši ipak idu dalje, treba da izađe neki film čija se radnja dešava valjda za vreme WW2 a šuška se i o sedmoj sezoni serije.