Board index Život van sporta Umetnost i kultura

Kvizovi

Re: Kvizovi

Postby Milan L. » 27 Sep 2023, 15:44

Ma jasno mi je da idu na to da takmičari zajednički reše bar 80% pitanja. Slično je i u Pobedniku na Prvoj, samo trenutno im je Krnač napravio dar-mar i probija iznad 400 poena po emisiji. Na prste jedne ruke može da se nabroji šta nije znao.
Milan L.

Postby SemperIdem » 01 Oct 2023, 15:04

Kakve su ono objave Nikole Lackovića na Tiktoku?
Dečko ima neki problem?
Zar lutajuć mi otac tu je zemlju video? I njoj me mati dojila, od prvoga plača?
SemperIdem

Postby Kreanga » 01 Oct 2023, 15:55

Koliko sam kao klinac voleo da gledam milionera, toliko sad ne mogu da izdrzim 20 minuta. Cela ona nekadasnja neizvesnost se pretvorila u smaranje :beyond:
Kreanga

Postby Bogun » 02 Oct 2023, 20:57

Tegi, može li jedan insajd info? :biggrin:

Šta je uticalo na promenu stajlinga kod Memedovića?
Antipop Antonije » 15 Feb 2025, 23:11
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby Angus Young » 02 Oct 2023, 23:24

Ašok Murti :biggrin:
nije uvek lako, ali je uvek lepo..
Angus Young

Postby Tegi » 02 Oct 2023, 23:28

Bogun wrote:Tegi, može li jedan insajd info? :biggrin:

Barbolini otkazao sponzorstvo pre godinu/dve.

Prošle godine je nosio odela iz serije "Tajkun". :laugh:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Zappa » 03 Oct 2023, 00:06

grobar_Zvornik wrote:Као велики поштовалац главних градова и званичних застава земаља, имам једну игрицу за вас.
Први пут када сам играо имао сам 195 погођених.

https://www.sporcle.com/games/g/worldflags

Odličan si.. A ja jedva 100, arapske zemlje me ubile.. :biggrin:

Pitanja za kvizaške.nostalgičare

Kako se zvao kviz koji je vodio Dejan Pantelić na Pinku ,da li Srećni Telefoni?
Možda pre toga Luka Tešanović je imao odličan telefonski kviz?
Na RTS- u kviz mog detinjstva Ivan Bauer, Sam protiv Svih kao i Visoki napon..
Maštao sam kao dečak da učestvujem ,ali ostade želja neostvarena.. Kasnije ulaskom u kasne dvadesete , opalo je interesovanje, sada samo povremeno pab kviz.

Naravno tu je i Kovačić na B92, to je više zabavni tip kviza..
A pre masovne pojave kvizove u Srbiji na HRt- u je postojao jedan izuzetno popularan kviz početkom dvehiljaditih, ali ne mogu se setiti imena.. Kao deca kopirali smo taj kviz.

A digitalni quizUp najbolja aplikacija ikada :crybaby:
Zappa

Postby Tegi » 03 Oct 2023, 00:48

Kešolovac se zvao Pantelićev telefonski kviz na Pinku.

Originalni tvorac tog formata je Joško Lokas, sadašnji voditelj Potjere. Tamo se taj kviz zvao Upitnik. Svaka televizija je početkom veka imala svoj telefonski kviz, kao što danas svaka ima dvadesetominutni popodnevni/predvečernji enigmatski kviz nalik Slagalici.

Takve formate sam nazvao eksploatacijski kvizovi, po uzoru na filmove te vrste. Koliko god malo para i truda uložio u sve to, svakako će biti ljudi koji će takav program pratiti i ljudi koji će u njemu učestvovati iako je nagradni fond gotovo nepostojeći.

Što se tiče HRT-a, znam za kvizove "Izazov" i "Diplomac". To je baš prelaz vekova.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Zappa » 03 Oct 2023, 01:01

Kešolovac, bravo..

A guglao sam i podsetio se taj kviz na hrtu se zvao Kolo sreće, kultni kviz..

Šta je sa onim prevarantskim tzv. kvizevima. Jedno vreme je svaki kanal imao. Neka glupa , laka pitanja i niko se ne javlja.. :laugh:
Zappa

Postby Tegi » 03 Oct 2023, 01:33

Nisam znao da je Kolo sreće postojalo i u 21. veku. Vodio ga je Oliver Mlakar nakon gašenja Kviskoteke 1995.

Ta transformacija dosta govori o vrednosnoj promeni koju su doneli kapitalizam i nacionalizam.

Kviskoteka je u toku rata od jednog internacionalnog, pa i multikulturnog kviza postala nacionalistički kviz u kom ne samo da nije bilo pitanja o drugim narodima sa prostora Jugoslavije, već su i pitanja o zapadnoj kulturi svedena na minimum. Skoro sva pitanja su se ticala znamenitih Hrvata do 1945., sa posebnim akcentom na čuvene hrvatske kraljeve.

Sa druge strane, Kviskoteka je uvek imala simboličan nagradni fond. Pobednik ciklusa je morao posedovati ogromno opšte znanje i išao je na američki univerzitet na nekoliko meseci na usavršavanje jezika i obilazak univerzitetskih biblioteka. Tražio se kvalitet, a znanje je bilo vrednost po sebi. U Kolu sreće se tražilo minimalno znanje, ali se uz malo fortune odlazilo u potrošački raj - garderoba, bela tehnika, igračke, konzole...
Tegi

Postby Milan L. » 03 Oct 2023, 03:24

Zappa wrote:Kešolovac, bravo..

A guglao sam i podsetio se taj kviz na hrtu se zvao Kolo sreće, kultni kviz..

Šta je sa onim prevarantskim tzv. kvizevima. Jedno vreme je svaki kanal imao. Neka glupa , laka pitanja i niko se ne javlja.. :laugh:

Takvi kvizovi su najviše išli na Pinku u prepodnevnim satima, ali je bio jedan i na tadašnjem Trećem kanalu, mislim da se zvao Trostruka šansa. Stave neke loptice da se kreću po ekranu i onda te pitaju npr. koliko ima crvenih. Ili na kocku u pokretu razviju sliku poznate ličnosti pa da pogađaš ko je. Voditelj je bio Ivan Golušin. Što se tiče Kešolovca, morao si da budeš brz sa odgovorima na pitanja koja nimalo nisu laka, a nisu mogla da se proguglaju kao danas. Evo jedan relativno skoro ovjavljen video ko želi da se podseti:
https://www.youtube.com/watch?v=SY8T7RS ... Televizija
Milan L.

Postby Dylam Dop » 03 Oct 2023, 09:44

Tegi wrote:Ta transformacija dosta govori o vrednosnoj promeni koju su doneli kapitalizam i nacionalizam.

Ovo jeste. Prije nekih godinu dana sam bacio pogled na YT na jednu od epizoda sa ovim nesrećnim P.Markovićem (mislem, nesreća kao tip koji je debelo promašio profesiju i najvećma zadnjih godina duva u šuplju tikvu čim otvori usta) i za mene je taj virtuelni uvid u to vrijeme predstavljao kulturni šok, ali u pozitivnoj konotaciji. Gotovo paralelni univerzum u odnosu na ovo vrijeme.
Ophođenje prema gostima Mlakara, dikcija,.. Nećemo slagati i ako kažemo da su promovisane stvarne građanske vrijednosti i maniri.. Dosta sporiji ritam (bez iole usiljenog forsažan i osjećaja neke sumorne težine u vazduhu), ljudi koji primjetno izgledaju samovjesnije i zadovoljniji svojim životima. Pogledi usredsređeni, niko ne izgleda da je odlutao u neku drugu dimenziju.

...

Ajde, mene živo zanima sjeća li se neko nekakvog 'blind dejt'- polukviza iz polovine 90-ih, sve mi se čini mi da je išao na TV-Palma (ali moguće i Pink ili BKTV, tim redom), u kom su se ondašnji frajeri ili ribe takmičile ko će da zadobije naklonost misteriozne osobe drugog pola s druge strane paravana, koja tako ostaje skrivena do kraja emisije dok konačno ne odabere jednu učesnicu/jednog učesnika s prve strane, čiji odgovori, nastup, trud i karakter im je legao i na kraju kao nagradu oboje dobiju putovanje nekud po Mediteranu: Tunis, Egipat, Grčka...

Voditeljka je bila plavuša (ofarbana), nešto kao preteča/prvobitna ver. Jovane Jeremić. Ostalo mi u memoriji da su je mnogo forsirali na malom ekranu + gomila nekarakterističnih ispada, torokala više kad ne treba, nego đe kad treba. Moguće i da taj kviz nije dugo trajao, kroz maglu sjećanja mi se promaljaju samo neke 2-3 epizode..

Ali znam da je bila gomila komičnih i upečatljivih odgovara i scena, posebno na kraju kad maknu paravan i ugledaju lica s druge strane sa zaprepaštenjem, krajnje pozitivnim iznenađenjem ili s krajnjim razočaranjem.
Dylam Dop
Guest

Postby Bogun » 03 Oct 2023, 10:22

Tegi wrote:
Bogun wrote:Tegi, može li jedan insajd info? :biggrin:

Barbolini otkazao sponzorstvo pre godinu/dve.

Prošle godine je nosio odela iz serije "Tajkun". :laugh:

To za seriju Tajkun i odela nisam imao pojma niti za Barbolini.

Nego pitao sam te uz drugog razloga. Ako se ne varam, prvih 10 sezona je svaki put nosio cipele, u ovoj sezoni svaku epizodu je bio u patikama. Majka prokomentariše svaki put kad gledamo: "Vidi ga, opet nosi iste patike". :biggrin:

Onda sam obratio pažnju pa sam i ja primetio.
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby Veljkona22 » 08 Oct 2023, 11:27

Bogune, Ima li negde pab kvizovi u Nišu
Mikisha wrote:Helikopter iznad Zr upravo.

pikanterije wrote:Obeliks idi nadji Asteriksa.

pikanterije wrote:Sad ce i Leo bice komplet lepinja na prolece
Veljkona22

Postby Bogun » 08 Oct 2023, 14:03

Možda imaš u Irish Pub.

Ali ne praktikujem ti ja te satanističke rituale. :D
Bogun

PreviousNext

Return to Umetnost i kultura