Tegi wrote:Ta transformacija dosta govori o vrednosnoj promeni koju su doneli kapitalizam i nacionalizam.
Ovo jeste. Prije nekih godinu dana sam bacio pogled na YT na jednu od epizoda sa ovim nesrećnim P.Markovićem (mislem, nesreća kao tip koji je debelo promašio profesiju i najvećma zadnjih godina duva u šuplju tikvu čim otvori usta) i za mene je taj virtuelni uvid u to vrijeme predstavljao kulturni šok, ali u pozitivnoj konotaciji. Gotovo paralelni univerzum u odnosu na ovo vrijeme.
Ophođenje prema gostima Mlakara, dikcija,.. Nećemo slagati i ako kažemo da su promovisane stvarne građanske vrijednosti i maniri.. Dosta sporiji ritam (bez iole usiljenog forsažan i osjećaja neke sumorne težine u vazduhu), ljudi koji primjetno izgledaju samovjesnije i zadovoljniji svojim životima. Pogledi usredsređeni, niko ne izgleda da je odlutao u neku drugu dimenziju.
...
Ajde, mene živo zanima sjeća li se neko nekakvog 'blind dejt'- polukviza iz polovine 90-ih, sve mi se čini mi da je išao na TV-Palma (ali moguće i Pink ili BKTV, tim redom), u kom su se ondašnji frajeri ili ribe takmičile ko će da zadobije naklonost misteriozne osobe drugog pola s druge strane paravana, koja tako ostaje skrivena do kraja emisije dok konačno ne odabere jednu učesnicu/jednog učesnika s prve strane, čiji odgovori, nastup, trud i karakter im je legao i na kraju kao nagradu oboje dobiju putovanje nekud po Mediteranu: Tunis, Egipat, Grčka...
Voditeljka je bila plavuša (ofarbana), nešto kao preteča/prvobitna ver. Jovane Jeremić. Ostalo mi u memoriji da su je mnogo forsirali na malom ekranu + gomila nekarakterističnih ispada, torokala više kad ne treba, nego đe kad treba. Moguće i da taj kviz nije dugo trajao, kroz maglu sjećanja mi se promaljaju samo neke 2-3 epizode..
Ali znam da je bila gomila komičnih i upečatljivih odgovara i scena, posebno na kraju kad maknu paravan i ugledaju lica s druge strane sa zaprepaštenjem, krajnje pozitivnim iznenađenjem ili s krajnjim razočaranjem.