stihl wrote:Опет се ти Диламе фрљаш с' подаци.
Са те стране Купреса су етнички чиста српска села Бућевача, Горње и Доње Вуковско, Кудиљи, Равно, Горњи и Доњи Малован.
О каквим џеповима ти причаш?
То је етнички чист српски простор вјековима.
Иза њих не почиње З.Херцеговина него између Дувањског поља и Посушја и ту је географска граница.
Вазда је била тежња проусташког фактора да у З.Херцеговину угурају у I и II cвјетском рату од Срба очишћене Дувно (оно Дувно о непостојећем Томиславу)и Ливно, а од овог повледњег рата ту трпају и Купрес (што је тек ниђе везе).
Опасно шириш хрватску пропаганду.
Pravi si BUKVAlista.. Ja gore ionako nisam decidirano navodio da su sela
u Zap. Hercegovini, vec
ka ZH. Uostalom, ta sela su u pravcu Prozora koji je smatran i najsjevernijim gradom Hercegovine i prije rata. Mada istini za volju, meni subjektivno i prakticno jeste sva ta gola, kamenjarska vrlet ispod Cincara i puta Prozor - (ex)Duvno (aj' da ti ugodim

) - Livno cim izadjes iz sumovitog ("bosanskog") kraja - Hercegovina. Dakle, kad se krenes spustati niz one stijene od Malovana ka Suici i ispod Ravanjskih vrata (sve se jako dobro vidi na gugl-maps). I taj kraj, odnosno Vukovski plato okruzen sumama na jugoistoku ex-opstine Kupres, jeste jako uvucen - prakticno jedina saobracajnica koja ga je povezivala cvrsce sa srpskim zaledjem je ona preko Rilica sjeverozapadno. Juzno, istocno i sjeverno su gotovo sva hrvatsko-muslimanska sela.. Zvirnjaca na jugu kao jako hrv. uporiste i sve juzno od pomenutog puta PR-(DU-)LI su hrvatska sela, izuzev mozda jedan ili dva srpska sela koja su pripadala opstini Duvno/Tomislavgrad i tu bila u potpunom hrvatskom okruzenju (ne znam koja su bila druga, prethodno ociscena od Srba u 2SR, ali to su i onda mislim bila mijesana srpsko-hrvatska sela iz kojih su istrijebljeni Srbi, jer ni prije WW1 nije bilo znacajno Srba na livanjsko-duvanjskom podrucju juznije od linije Caprazlije-Celebic (u Livanjskom Polju) pa prema Cincaru i Vukovsko-Ravnom). Istocno su vec izmijesana muslim-hrv. sela koja pripadaju Bugojnu i Prozoru (Skrte, Ivica, Jazvenik, Planinica, Voljice,...), a sjeverno na samom pravcu koji direktno spaja taj plato s Kupresom su opet hrv.-muslim, sela (Kukavice, Kute, Vrila, Mlakva, Otinovci, Brda.. jedino su u Botunu Srbi bili u relativnoj, ali mizernoj vecini = jedva nekih 40ak stanovnika pred sami rat). Malovan(i) podno Cincara je bio na izglednijem polozaju i za odbranu (da se insistiralo na njoj do kraja rata) i sve ostalo.. Ali sve su to 'prodati(!)' krajevi, da bi se usicarilo u istocnoj Bosni, uguralo i svelo u onih 49% na kraju rata.