by soniko » 09 May 2025, 16:15
Predsednik opet spominje neku firmu unistenu u pljackaskoj privatizaciji poslije dvijehiljaditih pa me podsjeti na jednu pricu ovdasnjeg profesora sa ekonomskog fakulteta a vi u Srbiji imate bolje informacije kako je bilo kod vas, da ne ispadne da ja pametujem kad ne zivim tamo.
Uglavnom, i nekom razgovoru sam spomenuo kako su najgori u ratu koji su svercom dosli do novca pokupovali velike firme kod nas i onda podjelili otkaze onima koji su ratovali dok su oni svercovali.
Slozio se on sa tim paradoksom ali je tvrdio da te firme nisu vrijedili puno vise para od onoga sto je dobijeno za njih jer mi kad razmisljam npr o banjaluckom "Kosmosu" ili "Rudi Cajavecu" zamisljamo gigante kakvi su bili prije rata, a ne firme koje su za vrijeme rata i gotovo 5 godina (a kod vas i vise) pokradene, sa radnicima na cekanju (kod nas 5 a kod vas skoro 10 generacija obucenih radnika je otislo u penziju a novi se nisu pojavljivali) masine razvaljene, pokvarene, da ne pricam koliko su za tih 10 godina tehnoloskog napretka same po sebi zastarjele i da su ispravne nema vajde od njih, nema novog obucenog kadra, uglavnom, milion problema i velika je dilema da li se uopste moglo to obnoviti i da je bilo novca jer su izgubljena trzista, kontakti. Uglavnom, da ne trunim mnogo, slazem se da je privatizacija bilja pljackaska i drzava je morala bolje da to odradi i zastiti radnike prije svega ali postoji i ova druga strana koju treba sagledati kad se daje sud o nekom vremenu.
I da, jos nesto mi je naglasio, najveca pljacka i osnovni cilj svih vlasti od pocetka rata je bio da drustvenu imovinu proglase drzavnom.
Kad su to uradili, onda su mogli poceti krcmiti sve cega se dotaknu.