Board index Forum Pravila

Politicke teme, unutrasnja politika

Re: Politicke teme, unutrasnja politika

Postby Mikisha » 08 Jul 2025, 10:24

Image Image Image

Nmp sto ali meni palma ovde isti zabica iz zume
Pomiluj mi muda Ostoja
Mikisha

Postby ExEr » 08 Jul 2025, 11:34

Bate...osecam da si bio nam nekoj bungabunga, cunga lunga
Odatle ovolika zahvalnost...po bokserske linije

Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby Hajzenberg » 08 Jul 2025, 11:46

Veljkona22 wrote:Sad kad ispadne brat Hajz

Nisam mogao u kadar (a možda i bolje :biggrin: ) jer sam bio podaleko a bukvalno sam sa radnog mesta stigao na most poslednjim busom sa Zlatibora. Bilo je ludo i nezaboravno. Malopre premotah na N1 i vidm da je moj školski drug koji je inače dugogodišnji učesnik svih mogućih kvizova kako televizijskih tako i pab izdanja, pobednik Slagalice pre nekih desetak godina i pre jedno otprilike dve godine pobednik jedne emisije kviza što Kris vodi petkom uveče na javnom servisu uleteo u kadar onog snimatelja sa Nove S/N1 i ponosno uskliknuo: Krčavogo pumpa ! (=Krčagovo deo grada gde živimo, još u bivšoj velikoj Jugi bilo poznato po kasarni gde je bio rod veze a prvenstveno po fabrici Prvi Partizan i po tome što je po veličini i broju stanovnika bila među najvećim mesnim zajednicama u zemlji) pa mi što u šali što ozbiljno često i ponosno kažemo da smo prvo Krčagovci pa onda Užičani. Nema šanse da niste prošli kroz taj deo grada ako ste išli iz pravca Sevojna a niste išli zaobilaznicom preko sad već čuvenog mosta koji isključuje put iz Užica i vodi prema Zlatiboru nego ste skrenuli desno i ušli u deo grada gde su nadaleko poznati Turbo servis pa Tempo, bolnica, Prvi Partizan i Lidl sagrađen na delu bivše kasarne a posle se uzbrdo nastavlja i ulazi u sam centar grada.

Nova hapšenja jutros, uhapšen dugogodišnji aktivista čije ste ime ili inicijale već pročitali u medijima, znači i dalje misle da može po njihovom. Večeras opet ide skup kako stvari stoje. Bilo je dosta ljudi iz Požege, Kosjerića, Bajine Bašte...

Apropo moje priče o lokalnim organizacijama - pa upravo su uhapšeni advokat Novaković i popularni SInđa aktivisti tih organizacija i imaju muda do poda a nisu pripadnici ovih bednih opozicionara kojih nema nigde u prvim redovima i zato se mora u svakom gradu napraviti neki lokalni front ili pokret mada će opozicija kako stvari stoje sama sebe oterati u istoriju.

I jedna digresija za kraj. Ne sviđa mi se baš u nekom kontekstu što se gotovo svugde apostrofira Užička republika kao simbol i ondašnje i sadašnje slobode jer ta slobodna teritorija i ta nazovi republika je bila između ostalog i simbol jedne katastrofe koja je zadesila ovaj kraj. Komunisti su za tih 67 dana pobili preko 400 nevinih ljudi a među njima i neke istaknute članove njihove partije koje su jurili, vijali, zverski mučili i surovo likvidirali a njihov greh je bio što su javno obnarodovali ono što Staljin radi u SSSR pa su im postali smrtni neprijatelji, ubili su primera radi jednog poreklom Ukrajinca koji je držao trafiku u gradu jer je nekada izbegao iz zemlje posle početka građanskog rada i takvih primera mogu maltene poimence nabrajati čitav dan i sve ih posle pokopali u delu grada gde živim iznad bivše kasarne a sada je tu sagrađena crkva čiji je mecena bio i još uvek je Nikola Selaković. Otprilike na istom mestu gde počivaju kosti tih nesrećnika čiji grobovi niti su obeleženi niti se do kraja isterala priča gde se tačno i nalaze. Naravno, sve ovo ne abolira silne četničke zločine počinjene od Zlatibora, Sirogojna i tog planinskog kraja preko Užica pa sve do maltene Lučana, imenom i prezimenom preko hiljadu ljudi su pobili odnosno poklali i to naravno uglavnom nevinih. Kao klinac osamdesetih sam slušao priče meni bliskih i tada živih ljudi koji su kao deca prisustvovali likvidacijama svojih ili ukućana ili komšija od strane zločinaca vojvode Bože Javorca a i njega samog a imao sam u familiji čoveka koji je kao pekar igrom slučaja bio jedan od retkih preživelih sa Kadinjače pa se i tu imalo mnogo toga zanimljivog za čuti. I sit sam i operisan od svih tih priča iz tog rata u smislu i krivih i nevinih, može svako da misli šta hoće, konkretno u mom kraju su zločine svi činili i to ponajviše prema običnom narodu, u bližoj i daljoj familiji sam imao stradale (gotovo isključivo civile) i od Nemaca i od četnika i od partizana i od ljotićevaca tako da...jednostavno ljudi treba da čuju i jednu i drugu i treću stranu, istina je negde između ali većina sve čuje što se tiče barem tog rata onako crno-belo, bilo, ne ponovilo se.

Više bi ovaj otpor koji se dešava ovih dana bar što se tiče istorijske strane uporedio sa hrabrim otporom običnih građana Užica i pripadnika ostataka kakve takve jugoslovenske kraljevske vojske koji su u aprilskom ratu pobili za par sati više Nemaca no partizani za vreme Užičke republike i tek Kadinjače i koji su svi do jednog izginuli a na početku filma Užička republika je to prikazano u onim kadrovima kada Aljoša Vučković komanduje odbranom grada. Užička republika (ne film) je kao simbol nešto što će sigurno ostati upamćeno kao nešto slavodobitno a u stvari je puno kontroverzi i u stvari je simbol srpsko-srpskog sukoba, početak jednog surovog bratoubilačkog rata i zato barem što se mene tiče ne upoređujem ovo vreme i ove proteste sa tim vremenom mada svakako nekih paralela ima.

Videćemo šta donosi današnji dan i noć. Inače onaj lik što je Nepomenika nazvao žvalom :biggrin: je ovako malo opičen, veliki Slobodaš i Partizanovac :okk:
Hajzenberg

Postby ИлићКапитен22 » 08 Jul 2025, 12:09

Квалитетан шоу програм. Вредно гледања.
Бранко Нордеус и пријатељи клуба :srce:
ИлићКапитен22

Postby ExEr » 08 Jul 2025, 12:10

Kako me navlacis iskusno :biggrin:
Kiselinu sipam u oči kakve sve pičke navijaju za Partizan
ExEr

Postby Tegi » 08 Jul 2025, 12:10

Sada me je Hajz podsetio scene iz filma "Užička republika" kada Draža pali cigaru u kandilu. :laugh:

Jedino je Šiba Krvavac znao da napravi partizanski film, čista akcija, čisti Stalone i Švarceneger. Sve ostalo je bilo sisanje budžeta radi snimanja pamfleta.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Cuburac » 08 Jul 2025, 12:23

Na Trgu Niloke Pasica, cigani lete u nebo :biggrin:

Image
Last edited by Cuburac on 08 Jul 2025, 12:26, edited 1 time in total.
Životnom veku kad bi mera bila-
iskrenost,vernost,ljubav il' dobrota
tvoj kratki vek bi,kuco moja mila
1000 ljudskih vredeo života.
Cuburac

Postby enbidzi » 08 Jul 2025, 12:24

Gledam na kamerama, pa to sto lete satori moze biti vrlo zajebano za saobracaj, moze ozbiljnu nesrecu izazvati
enbidzi

Postby Milutinov Tata » 08 Jul 2025, 12:52

Je li ovo neki novi kruzni tok i na Trgu NIkole Pasica?
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Cvele » 08 Jul 2025, 12:52

Milutinov Tata wrote:Je li ovo neki novi kruzni tok i na Trgu NIkole Pasica?

Ne
Cvele

Postby soniko » 08 Jul 2025, 13:16

Tegi wrote:Sada me je Hajz podsetio scene iz filma "Užička republika" kada Draža pali cigaru u kandilu. :laugh:

Jedino je Šiba Krvavac znao da napravi partizanski film, čista akcija, čisti Stalone i Švarceneger. Sve ostalo je bilo sisanje budžeta radi snimanja pamfleta.

:okk:
Domaci vestern, jel u filmu Most snimljen klasican vestern dvoboj sa partizanom i svabom umjesto kauboja?
soniko

Postby Foteljas » 08 Jul 2025, 13:18

Valjda u "Neretvi",
"Nasi jurisaju na konjima, a picke partizanske se kriju iz spomenika." - tako kaze cika Kure... :biggrin:
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Cinciripini » 08 Jul 2025, 13:26

Tako je, Krvavac je snimao filmove koji su bili u ravni sa Holiudskim, nije džabe doživeo takav uspeh u Kini, sjajno koncipirani filmovi u vestern manirima, lišeni ideologije.
Cinciripini

Postby Tegi » 08 Jul 2025, 13:34

soniko wrote:
Tegi wrote:Sada me je Hajz podsetio scene iz filma "Užička republika" kada Draža pali cigaru u kandilu. :laugh:

:okk:
Domaci vestern, jel u filmu Most snimljen klasican vestern dvoboj sa partizanom i svabom umjesto kauboja?

Da, sps-ovac Bata i hdz-ovac Relja Bašić. :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Cinciripini » 08 Jul 2025, 13:42

Nije Relja bio u HDZ-u, on je bio u HSLS-u, koju je vodio Budiša.
Cinciripini

PreviousNext

Return to Pravila