Board index Tenis Turniri

Teniske diskusije

Re: Novak Đoković

Postby harper lee » 06 Dec 2011, 15:43

Evo mojih 2 cents vezano za perspektivu servis volej igre. Mozda bi ovo pre trebalo da ide na teniske diskusije ali posto je ovde krenulo postavicu ovde pa neka modovi odluce gde treba da stoji.

1. Mislim da smo tokom treceg seta finala na US Openu prisustvovali revolucionarnom momentu u istoriji tenisa u smislu da je taj set na trenutak pokazao gde su fizicki limiti igre kakva je danas dominantna (za ovu priliku je mozemo nazvati Sampras-Agasi delom istorije). Ko je citao moje postove nakon tog meca video je da sam u jednom tekstu napisao da je na trenutke u tom setu izgledalo kao da je neko podigao zid oko terena sa kojeg zbog tog zida nista nije izlazilo vani. Izgledalo je bukvalno manje kao tenis a vise kao ona glupa igra (squash?) koja se igra reketima u zatvorenom prostoru. Istina, to nije bio mec dvojice bilo kojih igraca vec dvojice najboljih tenisera na svetu koji su na piku svojih fizickih mogucnosti ali tenis se uvek tako razvijao - najpre najbolji pokazu put a onda svi ostali krenu tim putem. Pre ili kasnije dobar deo drugih igraca ce nabijati fizikalije da mogu da urade ono sto su Novak i Rafa uradili u tom setu i to ce proizvesti dve stvari: tenis ce postati sport za gladijatore (ko izdrzi pobedjuje) i takodje ce postati predvidljiv u smislu da ce te fizikalije sve cesce odlucivati velike meceve na ustrb kvaliteta igre. To dugorocno ne moze biti dovoljno da odrzi igru.

2. Ovo pod 1 su shvatili treneri svih velikih igraca koji imaju veliki broj obaveza. Cak i Toni Nadal od Rafe trazi vecu agresivnost u igri i veci dijapazon upravnog kretanja, o zahtevima u tom pravcu kad su Federer, Novak ili Mari u pitanju da i ne govorim. To je prakticno opste mesto. Trenerima je jasno da postoje limiti u fizickoj spremi i konstituciji koji se u principu ne smeju cesto provocirati kako ne bi dolazilo do ozbiljnih povreda, narocito hronicnih. Povreda je uvek bilo i bice u sportu ali broj povreda, hronicnih upala misica i problema sa tetivama i zglobovima koji je poceo da se pojavljuje u tenisu je vise nego zabrinjavajuci. Igraci su vec prinudjeni da biraju delove svoje karijere kad ce "baciti sve na teren" postici odgovarajuci uspeh i onda krckati poene do sledeceg dizanja forme. Kod Feda je to vec postalo notorno, Nadalove parne godine su takodje opste mesto a bojim se da i ovakav Novakov zavrsetak godine upucuje na isto. Jednostavno, mora da se ekonomise sa snagom jer dovoljno snage da se igra manje-vise isto tokom karijere nema.

3. Takodje mislim da je buducnost tenisa u vestackim podlogama iz mnogo razloga od kojih su bezbednost igraca i ekonomicnost podloge odlucujuci. Ostace sljaka i par travnatih turnira (prvenstveno zbog Vimbldona) ali ce i sljake biti sve manje. Ne treba smetnuti s uma da je prostor za napredak kod vestackih podloga ubedljivo najveci, samo za ovih par decenija otkako se pojavio tarafleks vestacka podloga je revolucionisana mnogo vise nego sto su unapredjivane sljaka i trava u citavoj istoriji modernog tenisa. Posle onog famoznog seta koji sam pominjao gotovo sam siguran da se vestacke podloge nece dalje usporavati, samo ce se dalje raditi na postizanju optimuma koji ce omoguciti dobar balans izmedju amortizovanja bum-bum tenisa i sprecavanja besomucnog trcanja iza osnovne linije. Ne bi me iznenadilo da se negde u buducnosti uspostavi standard za vestacke podloge u okviru kojeg ce sve podloge biti postavljane. Igraci su vec poceli da kukaju na velike razlike izmedju podloga i moze se desiti da im se u tom smislu izadje u susret.

4. S obzirom da se vecina vrhunskih igraca nerado priblizava mrezi lako je zaboraviti da je i servis-volej igra evoluirala. Danas igrac mora, recimo, da ustopuje volejom lopticu koja putuje 140-150 km/h dok je nekad hvatao prakticno duplo sporije loptice. Stoga treba biti oprezan kad se govori o prosecnim volejima kod, recimo, Novaka ili Mareja. Oni su mozda prosecni kad se uporede sa drugim segmentima njihove igre ali daleko od toga da su prosecni sa stanovista istorije igre. Nadal je velemajstor stop voleja, mozda nikad nije ni bilo boljeg igraca u tom segmentu, Fed igra izvanredne voleje, Novak drop shot-ovima pokazuje veliku sposobnost touch-a koji je neophodan za ovaj udarac i ocigledno je da tu moze mnogo da napreduje. Ono sto vecinu tih igraca drzi pozadi nije neznanje vec navika i komfor, a to sto oni imaju tu naviku ne znaci da ce je imati i igraci sledece generacije.

5. Po meni, kljucno. Ako pogledate statistike vrhunskih igraca njihov ratio poena na mrezi je uvek pozitivan, ponekad cak to ide i do 80-90%. Delom je to zbog toga sto se na mrezu obicno ide samo kad se dobro izgradi poen ali nece trebati puno igracima da shvate da je anticipacija takodje i stvar taktike. Citanje patterna kod protivnika je vec itekako prisutno u nekim segmentima igre, samo treba prosiriti koncentraciju na vece i znacajnije delove meca i vec se igrac moze lagodnije osecati na mrezi, bez obzira na to kakve bombe mu stizu sa druge strane. Sve sto se moze primeniti kao takticka minijatura (tipa poen kod 30:30 u odlucujucem setu ovogodisnjeg Vimbldonskog finala) takodje se moze i ponavljati u cescim intervalima. Na stranu to sto trkacke sposobnosti nisu jedina fizicka kategorija koja se moze unapredjivati. Refleksi, elasticnost, wingspan, skocnost su takodje kategorije sa kojima se moze raditi.

Dakle, za servis volej igrom postoji ocigledna potreba, a postoje i igracke, takticke i fizicke mogucnosti da se ona unapredi. To je uvek bila dobitna formula da se o necemu razmislja. Ne tvrdim (i ne verujem) da ce u sledecoj generaciji odjednom servis-volej igra postati dominantna igra ali da ce imati neuporedivo veci uticaj na igru top igraca u to sad mogu da se kladim. Teren se jednostavno vise ne moze skracivati po sirini i sad jedino ostaje da se krati po dubini, zato verujem da ce udarci kao sto su voleji, drajv-voleji, smecevi u kretnji biti sve cesci i cesci. Ti udarci se trenutno smatraju tehnicki najzahtevnijim ali i neki udarci koje danas gledamo pre 20 godina su smatrani neizvodljivim pa se ipak igraju.

Izvinjavam se sto je tekst malo konfuzan jer poslednjih dana mislim o necemu sasvim drugom sto nema veze sa sportom i nisam dovoljno promislio citavu ovu stvar. Nadam se da bar moze da posluzi kao predlozak za dalju raspravu.
Ignorisem te k'o Vucic poplavu.
harper lee

Re: Teniske diskusije

Postby Liv » 06 Dec 2011, 21:53

CarsaFi se cene, konfuzno ili ne :D vrlo interesantna tema, vraticu se na nju kad mi se oci ne budu sklapale kao sad.

Evo i odgovora Altair, nisam htela da prebacujem ceo post posto je prvi deo vezan za raspravu na fan temi
sto se harperovog posta tice slozila bih se sa nekim stvarima. tacka 1 i 2 u potpunosti su tacne. videcemo to oko podloga da li ce ici tim tokom. po meni je ideja o unificiranju tvrdih podloga dobra i bilo bi lepo da vidimo to jednog dana.
s druge strane, ako do s/v revolucije dodje, da li ce to biti malo po malo, ili ce se javiti neki novi vunderkind koji ce sve da ih tuce kratkim poenima, pa onda krenu svi da ga kopiraju, i to cemo videti.
igra se menja i razvija brze nego ikad, tako da ce biti zanimljivo pratiti tenis narednih godina
Liv

Postby Starsica » 06 Dec 2011, 22:00

Meni je logicno da se tenis vrati korenima, tj. da se bar donekle vrati SV igra, iz razloga sto ce na taj nacin same karijere trajati duze, sa manje povreda, a opet, sa dobrom fizickom spremom, jer, koliko god da je (nekim) SV igra privlacna i olicenje kvaliteta, danasnji tenis je nesto sto je udarilo temelj kasnijim generacijama. Znaci, ja tenis u narednim godinama vidim kao integraciju jednog u drugo.
Novi pristup učenju engleskog jezika, bez učenja gramatike i dosadnih časova, učenje jezika kroz konverzaciju. Potrebno je minimalno znanje jezika, sve ostalo prepustite meni :D
Stars drži časove engleskog, poruka u inboks za dogovor. Cimanje stop :D
Starsica

Postby alcesta » 06 Dec 2011, 22:09

Mislim da ne bih volela da se podloge unificiraju i da svi počnu da liče jedni na druge, i turniri i teniseri. Iz perspektive gledaoca volim da gledam što raznovrsniji tenis, nisam posebni ljubitelj S/V igre ali je i dosadno kad se niko ne miče iza osnovne linije, pa S/v dođe kao pravo osveženje. E sad naravno ako treba birati između neujednačavanja podloga, TV gledalaca i zdravlja igrača, onda je jasno šta je na prvom mestu. (Svima osim Cirijaku :roll: ).
I will not walk your dusty path and flat,
denoting this and that by this and that,
your world immutable wherein no part
the little maker has with Maker's art.
I bow not yet before the Iron Crown,
nor cast my own small golden sceptre down.
alcesta

Postby harper lee » 06 Dec 2011, 22:49

alcesta wrote:Mislim da ne bih volela da se podloge unificiraju i da svi počnu da liče jedni na druge, i turniri i teniseri. Iz perspektive gledaoca volim da gledam što raznovrsniji tenis, nisam posebni ljubitelj S/V igre ali je i dosadno kad se niko ne miče iza osnovne linije, pa S/v dođe kao pravo osveženje. E sad naravno ako treba birati između neujednačavanja podloga, TV gledalaca i zdravlja igrača, onda je jasno šta je na prvom mestu. (Svima osim Cirijaku :roll: ).

Ja sam govorio samo o vestackim podlogama. RG i Vimbledon ce se igrati na svojim tradicionalnim podlogama, bar za naseg zivota. Takodje ce jos nekoliko turnira u Evropi, Madrid i Rim pre svih, neposredno pre Pariza zadrzati sljaku. Neke stvari se ne menjaju i ne treba da se menjaju, tako da ce biti raznovrsnosti za prave sladokusce. A ovo sa vestackim podlogama i njihovim standardom ce svakako biti stvar za raspravu sledecih godina, u to sam ubedjen. Bice tu razlika u nijansama jer se razlicite podloge razlicito ponasaju u razlicitim vremenskim uslovima ali neki okvir ce se pretpostavljam vremenom urediti i u okviru toga postavljati podloge. U principu ljudi kad ne znaju kako nesto da rese obicno se povedu za najlogicnijim resenjima a meni se cini da to jeste najlogicnije resenje. Bar sa stanovista lakseg navikavanja igraca i kontinuiteta.
harper lee

Postby Milutinov Tata » 06 Dec 2011, 22:57

Pre nego sto napisem nesto, jedno pitanje za Harpera, sta konkretno podrazumeva pod povratkom na servis/volej igru? Da li je to stil ala Edberg/Rafter, gde god su igrali uvek su jurisali napred, ili nesto kao Sampras, koji je na tvrdoj podlozi cesto ostajao pozadi posle servisa (mada je to bilo izrazenije kako mu je karijera odmicala)? Naravno postoji i Lendl varijnta, samo na Vimbldonu se ide napred :biggrin: . Ili mozda samo govris o vecoj primeni tog nacina igre, ali ne uslovno kao dominantnog stila kod nekog igraca?
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby harper lee » 07 Dec 2011, 00:24

Milutinov Tata wrote:Pre nego sto napisem nesto, jedno pitanje za Harpera, sta konkretno podrazumeva pod povratkom na servis/volej igru? Da li je to stil ala Edberg/Rafter, gde god su igrali uvek su jurisali napred, ili nesto kao Sampras, koji je na tvrdoj podlozi cesto ostajao pozadi posle servisa (mada je to bilo izrazenije kako mu je karijera odmicala)? Naravno postoji i Lendl varijnta, samo na Vimbldonu se ide napred :biggrin: . Ili mozda samo govris o vecoj primeni tog nacina igre, ali ne uslovno kao dominantnog stila kod nekog igraca?

Napisao sam to u jednoj od poslednjih recenica. S/V kao primarna ili maltene jedina opcija za igraca se verujem vise nikada nece igrati. Prosto je igra postala isuvise brza i precizna. Pa, danas ni Karlovic ako ne odservira prvi servis ne izlazi na mrezu. Sve ovo je na dugackom stapu ali mislim da ce glavna promena biti u tome da ce igraci (bar neki) podesavati igru tako da u svakom trenutku mogu da izadju na mrezu. Dakle, vise slajsova uz liniju, chip and charge-a, vise rizika kod izlazenja i ranije skidanje osiguraca sa obaraca kad je u pitanju trazenje uglova. Prosto, ti igraci ce imati mrezu kao cilj u svakom poenu, koji ce nekad da postignu a nekad nece.

Dakle, da, moze se reci da je u pitanju neka varijacija slicna Samprasu. Napadacki tenis ali sa vise rizika u kretanju nego u gadjanju linija.
harper lee

Postby MorningGlory » 02 Jan 2012, 19:02

Liv wrote:
Novak najbolji ikada?

^ovaj tvoj post treba da znaci - sta? :)

Da je smesno stavljati u istu recenicu ime Novaka Djokovica sa "najboljim teniserom ikada".
Djumicu mars iz svetinje
MorningGlory

Postby Gama » 02 Jan 2012, 19:11

MorningGlory wrote:
Da je smesno stavljati u istu recenicu ime Novaka Djokovica sa "najboljim teniserom ikada".

Pa turnir u Bazelu je birao najboljeg tenisera ikada, ali samo tog turnira, zato takav naziv za sve nominovane pa i Novaka :biggrin: koji je osvajao taj turnir. Glasaci su presudili da je to Fed i to niko ne spori.
Gama

Re: U susret Londonu

Postby cavani » 30 Jan 2012, 12:32

Velicanje Novaka Djokovica koji sa uspehom nastupa svugde u Svetu prezentujuci svoje ime ,uvecavajuci svoj novcani saldo ,i ispisujuci svoje ime na trofeje NE UMANJUJE USPEH DRUGIH SPORTISTA ,koji se BORE ZA SRBIJU ,a a nemaju 'leba da jedu,jedva skrpe za treninge ,za opremu ,iz sopstvenog dzepa plate put na sampionat ,Sveta ,Evrope i onda se u Srbiju vrate sa medaljom ,sa medaljom osvojenom ,braneci boje svoje zemlje ...ko razume shvatice MILICA MANDIC JE ZA MENE VECI SAMPION NEGO NOVAK DJOKOVIC !
cavani
Guest

Postby Liv » 30 Jan 2012, 14:53

Evo ja ne razumem i ne shvatam. Zapravo mislim da mesas babe i zabe.
Decko koji ima 5GS titula (izmedju ostalog) i svaku priliku koristi da pomene odakle je i pozdravi svoj narod ne zasluzuje velicanje tog istog naroda? Nije njegov problem sto je tenis skup sport i sto se tolike pare vrte u njemu. On je za Srbiju uradio vise od 100 Milica, jer ta jedna medalja koju ce ona mozda uzeti jedva da ce biti primecena od bilo koga sem nas koji je pratimo izbliza. Novak salje poruku celom svetu, Jednu jako pozitivnu poruku. Neverovatno je da to jos uvek nekima mora da se crta.

ps. naravno da Novak ne umanjuje uspeh drugih. Mogli bi ljudi nesto da nauce iz toga kako nasi sportisti gledaju jedni na druge - imali smo priliku da vidimo da su fudbaleri pratili desavanja na AO, u vaterpolu, rikometu itd i obrnuto. Oni jedni druge podrzavaju. Ne upiru prstom i izdvajaju kao sto se ovde redovno radi.
Liv

Postby kecman » 30 Jan 2012, 15:42

Dok ne počne porez da plaća u Srbiji, za mene će novak biti daleko iza i vaterpolista i rukometaša i Milice....
SVAKOJ VLASTI VERNI, SVAKOJ VLASTI ODANI...
kecman

Postby Felipao » 30 Jan 2012, 15:58

Istina Liv. Ali sa Djokovicem postoji jedan problem,a to je sto je antipatican lik,ako dobar deo zemlje koju predstavlja navija protiv njega to nije slucajnost... Ja ga takodje licno ne mirishem,sva ta njegova foliranja na terenu,nesportski nacin igranja,pa josh njegov cale koji svuda pametuje,politicke gluposti itd.A za to da nije dobio dinara nije istina,nije dobio dok nije bio niko a sad iako je pun ko brod mu daje pare po kojekakvim osnovama iz drzavne kase (oni bilbordi,Djilas-Srki vezica itd...) odnosno mazu dupe masnoj guski...
Felipao

Postby Felipao » 30 Jan 2012, 16:03

Josh jedna stvar,Jelena Jankovic a mislim i Ana Ivanovic imaju neko priznanje,nemam pojma koje(mogu da pitam burazera on to zna),koje dobijaju samo ljudi koji daju najvishe tih dobrotvornih priloga.Da li ste culi nekad JJ da se hvali o tome ? Ne,niko nema pojma,ljudi misle da ona nikad nije dala dinara a dala je vishe od Djokovica.A Djokovic od drzave dobije na ime neke reklame milionce,da 100 hiljada za neki humanitarni fond i onda su mu puna usta toga sledecih sedam dana (i novine naravno)
Felipao

Postby Delester » 30 Jan 2012, 16:12

da da pare degenericima koji ovu zemlju vode?!, jer srbija od njih nece videti ni novcica, to ti je valjda jasno?!
ovde se igra za narod, a ne za profitere i placanje poreza sigurno nije dokaz naklonosti ama bas nikakav, a mozda nekad, kad dostignemo nivo elementarne uredjenosti to i postane... i tada mnogi nasi proslavljeni sportisti mozda pozele tako nesto, te da znaju gde te pare idu.
svaki, ili skoro svaki od tih sportista manje poznatih sportova bi uradio isto samo da je u prilici, kada je sve ovde kako jeste. treba razlikovati narod od stoke i gonice volova od lidera. ne pocinje se od placanja poreza kada je patriotizam u pitanju, pocinje se od nukleusa, edukacije,postenja, radnih navika. jel novak djokovic ministar prosvete? ekonomije? ali jeste kriv za sve kosmicke nedace srbije :roll:
dalje, kada je novak u pitanju, ljudi poistovecuju njegovog oca sa njim, koji sve sto je uradio je da mu je odmogao i finansijski i po imidzu, verovatno ce do smrti biti potreban i neophodan uslov da novak dokazuje da se od oca itekako razlikuje jer ljudi izjednacuju stvari, imaju predrasude, ne znaju gde udaraju od nezadovoljstva koje je uzrokovano necim petim. a zna se sta je to i to prokleto nema veze sa tenisom nego sa mnogo ozbiljnijim stvarima.
i na kraju, jel problem sto ima novak naklonost politickih struktura, ne dopada vam se to? popljujte politicare licemere, a ne momka koji pika loptu i prica o ovoj zemlji samo najlepse, nemoguce je da su ljudi toliko povrsni da im smetaju posledice, a ne uzroci.
smesna prica majke mi, iznova iste gluposti.
i to pitanje dobrotvora, ako ovde ima licenciranih eksternih revizora ili finansijskih inspektora nek se jave ako sa sigurnoscu znaju i imaju uvid u finansijske tokove nasih sportskih vedeta, posto se meni cini da vas ima mnogo sa izvestajima u rukama, mnogo ste precizni u merenju doprinosa.
o jebote, da covek ne poveruje
.......................................................................................
http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif
Delester

PreviousNext

Return to Turniri