Za većinu disciplina sam daleko od upućenog, ali jedva čekam finale na 100m sa preponama (žene, naravno, muškarci trče 110). Amusan, Herison, Kamaćo Kvin, pa i Ali iz drugog plana...
Nigerijka Amusan je aktuelna svetska šampionka i vlasnica svetskog rekorda (12.12), prva i za sad jedina žena koja je trčala ispod 12.20. Zanimljivo je da je u finalu u Judžinu trčala nadrealnih 12.06 ali uz nedozvoljeni vjetar (+2.5), iako ni taj vjetar nije pomogao konkurenciji da probiju granicu od 12.20.
Portorikanka Kamaćo Kvin je aktuelna olimpijska šampionka i bronzana iz Judžina, vlasnica olimpijskog rekorda (12.26).
Amerikanka Kendra Herison je srebrna iz Tokija i Dohe, dok je u Judžinu diskvalifikovana zbog pogrešnog preskakanja prepone, prije toga nije učestvovala u Riju jer je završila četvrta na američkom prvenstvu, da bi, volšebno, samo par nedelja kasnije postala prva žena koja je trčala 12.20, jer je čak 28 godina svetski rekord bio na 12.21. A sad gledam, zlato u Riju je tada otišlo na slabašnih 12,48
Tako da se može reći da je imala pehove u karijeri, a kako za par nedelja puni 31 bez ijednog zlata u karijeri, sigurno je najmotivisanija od njih 3. Jutros je u kvalifikacijama oduvala konkurenciju i izjednačila magičnih 12.20, i time postavila najbolji rezultat na svijetu ove godine. A kako joj je vrijeme reakcije bilo malo sporije nego kad je prvi put istrčala to vrijeme, izgleda da u nogama ima i bolje vrijeme i da bi uz bolji start to mogla i da popravi.
Mislim da će biti jasnije nakon polufinala (sjutra u 20:45), ali djeluje da Portorikanka nije u vrhunskoj formi i da će teško napasti neko od prva dva mjesta, ali bi bronzu mogla. Glavna konkurencija za to će joj vjerovatno biti veteranka Nia Ali, šampionka iz Dohe i srebrna iz Rija. Nažalost, zbog povrede na prvenstvu nema Jamajčanke Anderson koja je bila srebrna u Judžinu sa svega 21 godinom i koja bi sigurno bila kandidat, ako ne i favorit za medalju.
Polufinale će možda nagovijestiti i u kakvoj je formi Amusan (ove godine ,,samo'' 12.31), ja se nekako nadam da bi konkurencija mogla da je inspiriše da se primakne ili popravi tih 12.12, u suprotnom će joj Herison biti za vratom