Tek sad sam pogledao snimak na Areni, sramota za zvuk iz dvorane, više nije dovoljno ni da rade regleri, nego mora 60 minuta da bude pozorišna atmosfera u prenosu. Da se nije čulo jaukanje Danice Crnogorčević u pauzama, ne bih bio siguran da uopšte ima zvuka.
Pogledao sam zvaničnu statistiku, tamo stoji da nismo ni primili ni dali nijedan gol iz kontre, što sigurno nije tačno, ali mi se čini da sem kontre koju su istrčali za osmi gol (iz greške Jovice Nikolića), Španci nisu dali nijedan gol iz trčanja u leđa, tj da nam nijednom nisu prodali brzi centar. Ima i do toga što (bi trebalo da) nam leže kao reprezentacija koja nije previše brza i nema neke razorne pivote, ali svesti bilo koju ozbiljnu ekipu na takav učinak u današnjem rukometu je dokaz ozbiljne discipline.
Dopalo mi se što smo velikim dijelom utakmice vrlo uspješno igrali odbranu bez isključenja, mislim da je tu opet faktor konstitucija Španaca koji su relativno visoki pa ne mogu tako lako da nas navuku na kontakt rukama u predjelu glave ili vrata što nam je obično rak rana.
Iako mi se učinilo da sam sinoć negdje vidio informaciju da smo pobijedili, sredinom drugog poluvremena sam počeo da sumnjam, pogotovo kad su nakon naših +3 napravili 4:0 i uveli nas u pasivno na 21:20 za njih, uz spreman tajm-aut Ribere, baš je djelovalo kao naša tipična priča. Tu je Kos uradio veliku stvar, inače je pitanje da li bismo u završnih deset minuta uopšte bili u prilici da ih prelomimo. Značajan rasplet iz psihološkog ugla, pogotovo jer ne računajući onu pirovu pobjedu nad Špancima, od Borzaševog gola protiv Norvežana nemamo pobjedu nad ozbiljnom reprezentacijom u takmičarskim mečevima, a to je bilo prije 2 godine.
Pobjeda će rezultatski dodatno dobiti na značaju (i to ne malo) ako uzmemo makar bod u Siudad Realu, jer bismo kao pobjednik grupe išli u drugi šešir. Doduše, kad je Đerona uzeo grupu sa Francuzima, nagrađeni smo tako što su nam iz trećeg šešira došli baš Francuzi, taj čovjek je jedan od većih malera koji su prošli kroz srpski sport
Ali itekako bi bilo značajno da uzmemo grupu, jer se ni u jednoj od ostalih grupa ne nazire iznenađenje, Francuzi i Skandinavci su već kvalifikovani i idu u prvi šešir, a Njemci, Portugalci, Hrvati, Islanđani, Holanđani, Slovenci i Mađari su prvi u svojim grupama i uglavnom u odličnim pozicijama da tako i ostane, tj dobra je šansa da će u prva dva šešira stati sve ozbiljne ekipe, i da bismo iz trećeg i četvrtog čekali dva protivnika protiv kojih bismo bili između ubjedljivih i blagih favorita.
Inače od 2012. imamo ukupno 3 pobjede na Evropskim prvenstvima, 3 puta po jednu, tako da bismo u nedelju mogli da postavimo temelj za najozbiljniji nastup na EP u dugo vremena.