BEOGRAD 21. 08. 2008
PRESS
INTERVJU - MIROSLAV ĐUKIĆ, BIVŠI SELEKTOR REPREZENTACIJE SRBIJE
KARADŽIĆ ME SMENIO DA BI VRATIO DUG
Predsednik FSS je jedva čekao da me otera. On je došao na čelo Saveza tako što je Žarko Zečević lobirao za njega! Zato je na OI vraćao dugove Partizanu. Suprotstavio sam se i smenio me je

I Antiću će tražiti dlaku u jajetu... Miroslav Đukić kaže da se u Srbiji treneri smenjuju posle dve utakmice
Sada već bivši selektor Srbije Miroslav Đukić rekao je juče na oproštajnoj konferenciji da sa predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem nikako nije mogao da sarađuje, kao i da bi ga prvi čovek Saveza smenio pre ili kasnije, bez obzira na rezultate!
Mladi stručnjak je istakao da je Karadžić došao na čelo FSS zahvaljujući lobiranju nekih ljudi, pre svega Žarka Zečevića, i da zbog toga mora da vraća dug Partizanu. A kada se on kao selektor suprotstavio takvom stavu, morao je da ode.
Igrači su jedina svetla tačka
Kako će se na igrače odraziti smena selektora pred sam početak kvalifikacija za SP?
- Igrači rade svoj posao i tu neće biti nikakvih problema. Nema potrebe da im se udvaram, ali oni su jedina svetla tačka srpskog fudbala. Međutim, ne mogu od njih da tražim da ginu na terenu za reprezentativni dres, ako im prethodno predsednik Saveza jasno stavi do znanja da su klupski interesi ispred reprezentativnih. Njima nemam šta da zamerim. Moramo da budemo realni i da shvatimo gde se nalazimo. Protiv Obale Slonovače i Argentine dali su 200 odsto svojih mogućnosti, ali, uprkos tome, videlo se da naši protivnici imaju bolju ekipu. I toga moramo da budemo svesni.
Da li ste smenjeni zato što niste bili spremni na kompromise sa Karadžićem ili su rezultati zaista osnovni razlog?
- Prethodno sam i Partizan napustio zbog Karadžića. Posle tri nerešene utakmice s crno-belima sazvao je Upravni odbor i od mene tražio objašnjenje šta se to dešava?! Tada mi je bilo jasno da njegovu podršku neću imati i da bih posle prvog poraza mogao da letim iz Partizana. Ne mogu da radim ako mi je iza leđa čovek kojem ne mogu da verujem. Za mene je bila tragedija kada je on izabran za predsednika FSS, jer sam znao da se neće raditi planski, već će sve da se zasniva na improvizaciji. Od prvog momenta sam znao da nećemo moći da sarađujemo, videlo se to već na OI, a pominjanje rezultata reprezentacije i mog rada s igračima samo su obični izgovori za moju smenu. Ali, ima nekih stvari koje me raduju u celoj priči...
Koje su to stvari?
- Nije valjao Klemente, ne valja Đukić, ubrzo neće valjati ni Antić... Mene su oterali jer su navodno videli da ne mogu da ostvarim rezultat. To znači da u predstojećim kvalifikacijama nema izgovora za eventualni neuspeh i nema priča kako pravimo tim, jer Karadžić tvrdi da je cilj da se ostvari rezultat. Time što je promenio trenera nekoliko dana pred start kvalifikacija za SP večiti predsednik Karadžić je valjda prvi put u životu preuzeo odgovornost. I neka je, drago mi je. Do sada su se trošili selektori, a sada će malo da se krune i oni koji su uvek negde iza i kriju se iza nekog, a donose sve odluke. Neka se troše malo i Karadžić, Đorić i ta garnitura... Ja njima želim svu sreću u daljem radu, jer je to uspeh Srbije, ali ja sam prošlost srpskog fudbala.
Šta se zaista dogodilo na Olimpijskim igrama?
- Posle utakmice sa Australijom predsednik je tražio da oslobodim Fejsu i tu su nastali najveći konflikti između nas dvojice. Meni je rečeno da moram da prihvatim odluku predsednika, jer po hijerarhiji sam dužan da poštujem nadređene. Da se Fejsa tada vratio u Partizan, ja bih odmah po povratku u Beograd podneo ostavku! Da sam pustio Fejsu, isto bih bio oteran. Posle njega bi i inostrani klubovi tražili svoje igrače, a ja bih ostao bez Rajkovića, Kolarova, Tošića... U tom slučaju kao razlog za moju smenu naveli bi da nisam sposoban da sastavim tim, da nemamo dobru atmosferu i da nemam autoritet. Osnovnu razliku između mene i Karadžića mogli ste da vidite sada u vezi s mojim ugovorom. Dok ja poštujem zakon i propise, Karadžić poručuje da će da traži rupe u tom ugovoru samo da me ne bi isplatio! Tako on funkcioniše. Reč je o uspešnom srpskom čoveku, koji bi valjda trebalo da nam kreira vrednosne norme, a on ceo život radi tako što traži rupe!
Kako je iz vašeg ugla protekao razgovor sa članovima Stručnog odbora?
- Imao sam spremljene teze na osnovu kojih sam želeo da govorim. Nisam pisar da bih im dostavljao napismeno analize svih utakmica. Niko od članova tog tela nije pogledao nijedan moj trening, a kamoli utakmicu! Zato nisam želeo da im pišem analize, nego sam želeo da me pitaju šta ih interesuje. Ispali su smešni, nisu mi postavili nijedno pitanje iz struke.
Kod nas bi proterali one poput Bilića
Zašto je nemoguće da se kod nas primeni recept Hrvatske, koja se proslavila sa Bilićem?
- Kod nas ne da bi smenili, nego bi iz zemlje proterali mladog trenera kada bi, poput Bilića, s mladom reprezentacijom izgubio u baražu za EP od najvećeg rivala, kao što je on od Srbije. A videli ste šta je bilo u Hrvatskoj. Umesto da ga oteraju, Bilića su promovisali u selektora A tima i pružili mu maksimalnu podršku! Koja je ekipa u Srbiji završila ligu sa istim trenerom? Ne postoji sistem, već samo improvizacija.
Zašto ste toliko ogorčeni stanjem u srpskom fudbalu?
- U Srbiji fudbal funkcioniše tako što svako svakom nešto duguje. Da bi Karadžić postao predsednik Saveza, mora Zečević da izlobira za nekoliko glasova. Tako Karadžić postaje dužnik i mora kasnije da vraća te dugove. U tome nema sreće. Ovde ne može da uspe niko ko je mlad i perspektivan. Igrači su u drugom planu, što je pogubno. Ako odete u Niš i pitate ih da nabroje fudbalere Partizana i Zvezde, ljudi tamo ih neće znati. Ali, vrlo dobro znaju ko su Karadžić, Đorić, Džomba... To je tužno!
Da li ste u pregovorima oko preuzimanja moskovskog Spartaka?
- Ne znam šta će biti sa Spartakom. To je sada igra živaca, kao da igrate ruski rulet, pa ko duže izdrži.
Kakvu sudbinu predviđate vašem nasledniku Antiću?
- Neće ni Antić da izmisli toplu vodu. Samo će da izvuče maksimum iz igrača koje imamo, a videćemo kako će to da izgleda. Samo, pitam se da li ćemo i njega da teramo posle dve-tri utakmice ako ne bude pobede?!
http://www.pressonline.rs/sr/sport/najn ... O+DUG.html