by Fudbaloman » 07 Feb 2025, 22:21
Jesu, jesu. Mnogi to tada nisu znali pa ni ja, doduse to je i vreme kada se manje znacaja pridavalo fudbalskoj opremi nego danas, kada imamo niz sajtova specijalizovanih samo za dresove, dizajnove i opremu. To je period kada je Zvezda relativno jos uvek bila sveze skoro prvak Evrope, jer je razmak bio 10-ak godina i Adidas je tada prvi put uveo povlascene timove kojima je pravio posebne dresove po narudzbi. Zvezda je u pocetku bila medju tim timovima, sezonu ili dve, ma koliko je to tesko poverovati. Ako se secate, tadasnji Adidas dresovi su imali specijalan font brojeva i slova i odudarali su od klasicnih koje je nosila vecina timova pod njihovim sponzorstvom. Naravno, posle kako je fudbalski marketing poceo da raste, prodaja dresova pocela da bude mnogo veci izvor prihoda klubovima nego ranije, Zvezda je ubrzo ispala iz elitne kategorije, pa je kasnije otisla na Najk gde takodje nije imala nikakav status, cak mislim da je distrubuter bio Delta sport posredno, cak nije ni sa Najkom ugovor bio neposredan. Takodje i reprezentacija je 90-tih godina imala dobar status, jer dovoljno se setiti verujem svima nama nikad prezaljenih dresova iz Francuske 98', koji su bili jednakog kvaliteta i izgleda kao i reprezentacijama poput Nemacke i Argentine tada. Nikakav razlog nismo imali da sa Adidasom ne obnovimo ugovor 2002. godine, pogotovo sto smo tada i dalje bili koliko toliko u svetskom vrhu, ali je jos tadasnji prelazak na Loto pokazao svu nesposobnost i mahinacije lopina u nasem Savezu. Dok su Hrvati bezali od Lotoa i otisli na Najk, mi smo im prisli, koji je tada ako se ne varam samo Ukrajinu jos oblacio, dakle potpuno skrajnut bio. A od klubova im je doduse reprezent bio Juventus ali niko vise od velikana. Pa ni danas ih nigde skoro vise nema.Tako da ova lakrdija sa Kapelijem je definitivno vrhunac nase propasti kada je u pitanju fudbalska oprema, jer evo dok se specijalizovani sajt Footyheadlines danima vec sada bavi predikcijama Adidas dresova za SP 2026. godine sto dovoljno govori koliko je ta tema od znacaja, mi smo otisli u drustvo nekih 4 kreatura drzavica samo zato sto su talibani dali dovoljno para koje ce ovi nasi da strpaju u dzep. Opet kazem, koliko god nismo zahvalni da budemo u elitnim grupama, svaki obican i nepersonalizovani Adidas ili Najk dres je bolji od nekakvog Kapelija, Makrona, Home, Kelmea i slicnih koji apsolutno nijednu ozbiljniju reprezentaciju ne sponzorisu. Pa cak jos uvek ni Kastore koji ih je presisao sa klubovima za sada. Zamislite samo opremu Srbije koju cine crveni Adidas dres sa tri bele linije na rukavima, plavi sorts sa belim linijama ili jednom krivom kakve su sada poslednje garniture bile na EP i belim carapama. Treba li sta lepse? Sta tu ima posebno da se personalizuje, dres sam za sebe bombona. Pa jesmo uostalom u Francuskoj 98' imali bilo sta tipicno? Nismo, teget dres sa belim linijama i beli sorts sa plavim uz crvene carape, fantazija. Ustvari, dres sto je jednostavniji, to je bolji. Nekada zelja da se naprave neki unikatni detalji upropaste ideju pa ispadne i ruzno. Ja nista ne bih imao protiv najobicnih Adidas dresova bez ikakvih posebnih detalja, samo da se vrate.