by Hajzenberg » 30 Mar 2023, 15:11
Još malo o jako bitnim rezultatima u ovim kvalifikacijama...ima nešto što tek danas videh a i više je nego važno a sve u smislu pominjanja a pre svega ostvarivanja i više nego dobrih rezultata.
Nije sve samo u plasmanu na EP što je i prvi osnovni cilj te osvajanju preko potrebnih bodova za Fifa listu (približili smo se Švedima i Poljacima u borbi za poslednje, dvanaesto mesto koje će donositi status nosioca) a sve zbog žreba za kval.za SP krajem '24-e (EP kvalifikacije + EURO +LN, tri takmičenja u ciklusu koji se boduju za listu) nego ima i treća bitna stavka a ta je što su ove kvalifikacije bukvalno jedino merilo koje će biti validno za određivanje grupa na samom EP. Računaju se svi rezultati iz ovih grupa osim timova koji su šesti a mi takav tim nemamo pa shodno tome Srbija je trenutno sa Francuskom, Škotskom, Austrijom i Engleskom u top 5 timova i kada se tu pridoda domaćin Nemačka koji će svakako biti u prvom šeširu onda se dobija barem trenutno lista učesnika prvog šešira mada tek je početak kvalifikacija i ako budemo ovako nastavili ne može nam pobeći bar taj drugi šešir, znači nekih dvadesetak bodova će biti i više nego dovoljno, možda čak i za prvi pot.
Dakle, slična priča kao i u LN gde postoje makar trostruki benefiti izraženi ne samo u njenom osnovnom postulatu tipa prelazak ili promocija iz divizije u diviziju kao i ispadanje iz istih nego su i tu Fifa bodovi osvojeni ili izgubljeni itekako značajni plus određivanje šešira za EP kval. a videli smo da nam je osvajanje prvog mesta u onoj za B ligu paklenoj grupi posle donelo i drugi šešir i ovu polaganu grupu za EP. Sve tri Lige Nacija su Srbiji nešto donele, toliko o tome da je bilo beznačajno. Ona prva 2018-e u C ligi sa CG, Rumunijom i Litvanijom donela plasman u B ligu, treći šešir za EP gde smo ipak ostali iza Portugala i Ukrajine ali imali baraž iz LN koji doneo nesrećni poraz od Škotske. Druga LN u jesen 2020-e donela jedva opstanak posle petardiranja Rusije u zadnjem kolu ali i pobede Mađara nad Turcima a upravo taj opstanak u B ligi doneo šansu se ponovo igranjem u istoj ligi obezbedi nekako ovaj drugi šešir za EP a da Mađari nisu dobili Turke mi bi smo ispali, igrali prošle godine C ligu i bili u četvrtom šeširu za EP gde su Turci sada, tanke linije i nijanse od uspeha do propasti. A tek će LN 2024 g. biti ludilo sa svakom utakmicom i više nego bitnom, jer posle toga je žreb za SP kvalifikacije a sama LN je doživela reformu o čemu sam pisao krajem januara gde neće biti nevažnih mečeva, primera radi u A diviziji po prva dva tima idu u 1/4 finala (do sada išli samo prvaci grupa, drugoplasirani završavali posle 6 kola takmičenje), trećeplasirani nije siguran za opstanak jer moraće u dvomeču da razigrava sa nekim od drugoplasiranih iz grupa B LN a zadnji iz A divizije naravno ispada.
Svaka utakmica, svaki bod, svaki gol je i više nego važan, sa ovom grupom koju trenutno igramo možemo doći do toga da smo barem u drugom šeširu za sam EURO.