@ Na gut, teilen wir!
Sve si dobro opisao u onom podužem postu, ja sam još pre septembarskog ciklusa slično i naširoko pisao, pre svega osvrćući se na značaj LN zbog FIFA liste i žreba za mundijalske kvalifikacije a naši novinari tek prošlog vikenda pišu elaborat o tome i to samo Mocart čini mi se, dok ona ''znalačka'' trojka sa SK u komisijskom sastavu Andrijašević-Kovačić-Novaković sinoć ni da bekne o tome ni pre ni posle meča. Jedino što se neću složiti sa tobom je konstatacija da nije baš svejedno drugi ili treći šešir, jer u drugom će biti Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, verovatno i Rusija a zna se dobro kako prolazimo sa Ukrajincima i Rusima dok će u trećem biti Rumunija, obe Irske, Mađarska, ali i Norveška, Češka itd. itd. pa samo zbog tih bivših najjačih predstavnika nekadašnjeg SSSR-a ne bi valjalo ići u treći šešir. I još nešto, ovaj put u prvom ćupu neće biti ''slabih'' kao što to bio Vels pre 4 godine i koga smo izvukli, tada smo mi iz četvrtog šešira izvukli Vels, Austriju i R.Irsku i bili prvi, bila je to grupa gde smo teoretski mogli biti prvi a i četvrti, takav je bio sklop grupe. Sada će prvi šešir činiti Belgija, Engleska, Hrvatska, Francuska, Španija, Portugal, Nemačka, Italija a preostale dve će biti verovatno Danska i Holandija, obe trenutno beže Švajcarskoj koja će posle X godina biti van prvog šešira.
Sad ću navesti trenutno stanje stvari što se tiču drugog šešira uz napomenu da će svaka od ovih ekipa odigrati još po 3 meča u LN i neke od njih finale baraža kao četvrti meč a one koje ne budu igrale baraž za EURO igraće prijateljske mečeve. Dakle:
17. Srbija 148918. Turska 1486
19 Rusija 1481
20. Slovačka 147721. R.Irska 1476
22. S.Irska 1466
23. Island 1464
24. Rumunija 1462
U solidnoj smo poziciji, a bili bi u idealnoj da smo sinoć pobedili, neće biti lako ovima ispod 20.mesta da nas stignu ali nikad se ne zna, primera radi, pobedom u Oslu dobili smo čak 12 bodova a sinoć smo porazom izgubili 8, a da smo dobili Mađare ne samo da bismo imali sad tih 8 bodova više koje smo izgubili porazom nego bismo dobili još nekih 6 bodova za eventualnu pobedu tako da smo faktički pobedom mogli otići na 1503 boda i bili bismo zacementirani u top 20. Bar da je bilo nerešeno, bili bi na cifri 1597 koliko smo imali pre utakmice sinoć.
Meč sa Turcima nam donosi ili odnosi takođe neke bodove, oko 7-8 bodova za pobedu ili poraz i nama i njima, oni su ispod nas i eto im šanse da nas preteknu, ako mi recimo pobedimo i osvojimo 7 bodova oni isto toliko gube i obratno i onda maltene ako izgubimo oni imaju 10 bodova više od nas posle tog meča ali gledamo šta rade prvenstveno obe Irske, severnjaci gostuju u Norveškoj gde bi trebalo da izgube a republikanci gostuju u Finskoj gde isto tako treba da izgube ili bar ne pobede. To je tzv. ELO sistem bodovanja o čemu sam već pisao, a pošto vidim da si vrsni poznavalac ove igre evo ti linkovi za dva sajta koja si možda i posećivao i koje sam postavljao ranije, sve je do tančina objašnjeno šta i kako što se tiče bodovanja za FIFA listu:
http://www.football-rankings.infohttp://football-ranking.com/rankByConfe ... lang=en_USStvari su apsolutno jasne, ova LN nije imala značaj kao takmičenje koje donosi baraž za SP, odnosno ta dva mesta koja je bilo teško dohvatiti ali je bila bitna zbog prelaska iz jedne u drugu diviziju i zbog tih bodova za FIFA listu koja je jedina merodavna za žreb kvalifikacija za SP koji je krajem novembra, odmah po završetku LN.
Prioritet svih prioriteta je taj plasman na EURO i taj meč sa Škotima koji jesu kao u nekom usponu ali sve je to providno i prividno, loše i očajno igraju, ako se prvi načnu onda nema šta da traže, izvlače se i ne samo da se nadam nego i verujem da ćemo biti u punom modu i fulu za taj 12.11. a i da ćemo pre tog meča sa njima napraviti nešto sad u sredu u Turskoj i posle tog meča sa Škotima na gostovanju u obližnjoj Mađarskoj i u BG sa Rusima koji pre tog meča sa nama možda budu overili prvo mesto u grupi ali im bodovi budu potrebni zbog žreba, vidite da su trenutno jedva iznad crte ali sa samo 8 bodova manje od nas a mogu nas prestići već prekosutra. Rusi su inače pre SP 2018 bili čak van 30 evropskih ekipa, dakle čak u projektovanom 4-tom šeširu za naredno SP, ali su dobrim igrama prvo na SP pa u prošloj LN pa u EURO kvalifikacijama i sada u novoj LN došli u drugi šešir i svakako ih ne bi valjalo imati za rivala u narednim mundijalskim kvalifikacijama.
I još da se dotaknem tog EURO 2024 koje si pomenuo, jeste da sad sve to deluje nekako daleko ali nije, pa mi ćemo imati razmak između SP u Rusiji i narednog EP čak 3 godine a onda u roku naredne 3 godine još 2 takmičenja, EURO 2021 pa godinu i po kasnije SP 2022 u Kataru pa godinu i po kasnije taj EURO 2024 u Nemačkoj - ako ispadnemo u C grupu LN ne gine nam četvrti šešir za te buduće kvalifikacije jer tu nije merodavna FIFA lista već rangiranje reprezentacija prema plasmanu u Ligi Nacija. Ta C divizija će za 2 godine biti kvaliteta kao i ova sada, samo par valjanih ekipa, pre 2 godine kada smo bili prvi u C grupi LN tada je i bilo nekog kvaliteta jer su tada lige brojale po 12 ekipa a sada broje po 16 timova i samim tim slabiji kvalitet je koncentrisan u tom trećem rangu, u prva dva ranga bude 32 reprezentacije a eto kao neki primer uzmimo da će u C diviziji LN 2022 g. najjači timovi biti oni koji sada ispadnu iz B lige a to su potencijalno Srbija, Bugarska, Izrael/Slovačka i Severna Irska, ekipe za koje sada deluje da će ispasti iz B divizije, možda bi mi preko toga obezbedili EURO kroz baraž kao što sada jurimo ali ipak bolje ostati u B ligi a da li imamo šanse za tako nešto znaćemo već posle meča sa Turskom.