by CRNO BELI SVET » 11 Apr 2012, 16:27
Bundesliga, 20:00
Dortmund-Bajern
Konačno je stigao i taj meč sezone, koji će najverovatnije razrešiti pitanje šampiona, a u koji BVB ulazi sa tri boda prednosti. Očekuje se pravi spektakl večeras na Vestfalenu, a što zbog snage oba rivala, što zbog važnosti meča, teško je predvideti moguća dešavanja na meču.
Međutim, moje mišljenje je da će Dortmund kontrolisati dešavanja na terenu, jer jednostavno u odnosu na Bajern krasi ih daleko veća agresivnost, timska kompaktnost, brzina i energija koju nosi njihova mladost, i u poslednja tri meča koja su odigrali Bajern i ovaj šampionski tim Dortmunda, BVB je u sva tri navrata delovao kao mnogo bolji tim na terenu, i lagano rešavao sva tri meča u svoju korist.
Bajern igra odlično u poslednjih mesec i po, Gomez je raspucan, Roben i Riberi nose igru, imali su nekoliko ubedljivih trijumfa, ali isto tako i dosta muka protiv ozbiljnijih rivala, gde su dosta srećno dobijali sa po golom razlike, ali uz dva remija Dortmunda, uspeli su u nameri da im se pred ovaj meč približe na odstojanje sa kojeg današnjom pobedom preuzimaju sudbinu u svoje ruke.
Dortmund(4-2-3-1): Vajdenfeler - Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer - Gundogan, Kel - Kuba, Kagava, Groskrojlc - Levendovski
Bajern(4-2-3-1): Nojer - Lam, Boateng, Badštuber, Alaba - Kros, Švajnštajger - Roben, Miler, Riberi - Gomez
Generalno, problem Bajernu u mečevima protiv jačih rivala je atipičan raspored igrača u ovom sistemu koji forsira Hajnkes, gde zadnje vezne igrače igraju Kros i Švajni koji su ipak više organizatori nego kvarioci igre protivnika, tako da teško Bajern može da se organizovano brani ukoliko ih neka ekipa konstantno pritiska. Miler, iako je u ovom sistemu deluje kao organizator, igra lutajućeg špica koji ide u završnici ili se otvara na stranu u zavisnosti ko od spoljnih probija, otvarajući dakle prostor i za ulazak Robena ili Riberija u sredinu, ali i pre svega za ubacivanje iz drugog plana u završnicu Krosa ili Švajnštajgera. U većini mečeva, Riberi i Roben imaju veliku slobodu napadačke kreacije, ali večeras neće biti tako, imaće puno defanzivnih zadataka zbog konstantnog ponavljanja po bokovima Piščeka i Šmelcera.
Klop ima oprobani recept za Bajern, konstantna agresija i presing na poslednju liniju Bavaraca koja je i pored sasvim solidnih igračkih imena najslabiji i daleko najranjiviji deo ekipe. Isto k'o što sam pisao prošli put, iseći im u startu mogućnost pas igre koja je vrhunski sinhronizovana između svih linija, održati kontrolu poseda i konstantno pritiskati goste, jer oni ne umeju(tj. nisu navikli) da se brane organizovano u dužim vremenskim intervalima, a u tom slučaju na scenu stupaju konstantna sjajno ukomponovana preplitanja linija Dortmunda po dubini i širini(otvaranja na bokove, ubacivanja iz drugog plana), ta izražena brzina spoljnih igrača i inspiracija Kagave koji jednim potezom može da izmisli gol priliku.
U svakom slučaju, spektakl u najavi koji se ne sme propustiti, ja lično očekujem pobedu Dortmunda i dosta golova.
Napred BVB!
San koji sanjaš sam je samo san. San koji sanjamo zajedno je stvarnost.