Гроф Тинторето wrote:Za gledanje stranaca imate klubove.
Ne mora uspeh po svaku cenu, a nije da smo sad neuspesni.
I previše ih je u klubovima.Skoro svi igrači u dva EL kluba su stranci.I to ne smeta.A 90% onih koji prate košarku bi se više obradovalo da Zvezda ili Partizan osvoje EL nego da Srbija osvoji EP. Nekada davno,bila je jedna grupa ili duet koja je imala pjesmu "Srbija" i u njoj stihove:"Zemlja Zvezde ,Partizana"
Ovaj post će biti prilično dug.I zadnji za duži vremenski period.Nemam šta napisati poslije ovog što ću navesti.
Mi Srbi smo specifičan narod.Teško da postoji narod koji više istovremeno i voli i mrzi sebe.Ne volimo mi toliko pobjede.Draži su nam porazi,tregedije u kojima ćemo junački da izginemo.Takvi smo u svemu pa i u sportu.Tvrdim da nam OI u Parizu ne bi toliko značile da smo dobili Ameriku pa izgubili od Francuza u finalu.Jebeš finale.Bolje je ovako.Protiv strašne sile smo izašli na megdan.Nepošteno nas dobiše. Junački smo izginuli u porazu i to više ne računamo kao poraz nego je to naša pobjeda.Ono protiv Amerike se idealno uklopilo u našu percepciju svega.
Zemlja košarke?Kakva zemlja košarke.
Pa mi nemamo ni državno prvenstvo.Imamo neku KLS koja je poluamatersko takmičenje koje neki ponekad i ne igraju.Zemlja košarke je Španija.Oni su doživjeli debakl na ovom EP ali su investirali u budućnost.Imaju dva pleja tinejdžera koji će da nose reprezentaciju.To u vezi posta u kojem je neko tvrdio kako Španci ne vide dalje od nosa.
Neko pomenu da je bolje da bude 15. nego da igra stranac.Nećemo biti 15. na SP. Pitanje je da li ćemo uopšte i da se kvalifikujemo.Pola forumaša ne zna ni sa kim smo u grupi ni sa kim se sastajemo u sljedećoj grupi.
Imamo dva EL kluba koji su kupili učešće i u kojima igra po deset stranaca. Sve kupljeno državnim milionima.A hale u unutrašnjosti se raspadaju.Klubovi nemaju ni za takmičenje a kamo li da razvijaju mlade igrače.
Šest najboljih klubova igra neku mutant ligu u kojoj igra svako ko plati bez obzira da li je iz Evrope ili ko zna odakle.Normalno i oni su nakrcani strancima.Ali ni to ne smeta.Smeta da se iskoristi pravilo koje svi koriste kad im je potrebno da ga koriste.Ali mi nećemo.Nama nije potrebno.Ne treba nam Bo Mekejleb kojeg je razvio Partizan da Makedoniji obezbijedi najbolji rezultat u istoriji.Ne treba nam Lorenco Braun kojeg je plaćala Zvezda da Španiji donese titulu.Inače tada su i naši portali jednoglasno konstatovali da je Španija zemlja košarke.Čak ni oni nisu naveli "Jebala ih titula.Osvoji je Lorenco Braun"
Zaboravljamo zadnje mjesto na EP 2007. Zaboravljamo koliko dugo i kako teško nam je bilo da stanemo na noge.Koliko toliko. Ovaj put će biti još teže. Tada su ipak bili drugačiji odnosi u košarci i mogli smo da damo šansu mladim igračima da postanu dobri igrači.
Ovaj put jednostavno nema uslova za tako nešto.Zato mislim da nam slijedi pad.Ogroman pad i pitanje je ne više kada nego da li ćemo uopšte moći da se koliko toliko podignemo.
Ali to nije važno.Neka umre košarka u Srbiji ali stranac u reprezentaciji igrati neće. Mi smo nebeski narod.Ješćemo i korijenje ako treba ali nećemo kao drugi.
E momci,većina omladine,koju inače zaboli za košarku,ne misli tako.Neće oni da budu drugačiji od drugih.I masovno odlaze kod drugih.Ali neka ih .Neka idu.Nama ne trebaju.Oni misle drugačije. Nama trebaju oni koji misle kako im mi kažemo da misle.
Izvinjavam se na ovom zadnjem dijelu koji nema direktnu vezu sa košarkom ali ima veze sa načinom razmišljanja većine što se opet prenosi na košarku do koje je bar nama na forumu mnogo stalo.