Board index Paris 2024

Pariz 2024 - Vesti, aktuelnosti, zanimljivosti...

Re: Pariz 2024 - Vesti, aktuelnosti, zanimljivosti...

Postby Gromiko » 04 Jul 2024, 13:37

uuuuu izvinjvam se, imaju više i od Nemaca ne znam kako sam ih propustio .

Oba vaterpola , dve ženske odbojke na pesku i jednu mušku, oba rukometa , oba fudbala , oba hokeja, ženksu košarku i ženski basket.

Dakle 13 i očekuje se muška košarka 14.
Gromiko

Postby Los Leones » 04 Jul 2024, 13:37

Gromiko wrote:Osim domaćina iz Evrope Italija , Nemačka i Holandija iz Evrope imaju više timova od nas.

Italija ima obe odbojke i 2 muška i jednu ženku ekipu za odbojku na pesku i muški i ženski vaterpolo. U igri su i za mušku košarku.
Nemačka muška i ženska košarka, ženski basket, ženski fudbal, oba hokeja na travi, oba rukometa muška odbojka , dve ženske i jedna muška ekipa odbojke na pesku. Dakle sa 11 ekipa su broj jedan u Evropi.
Holandija muški basket, oba hokeja, ženski rukomet, ženski vaterpolo, ženska odbojka, jedna ženska i dve muške ekipe odbojke na pesku.

Mnoge zemlje sa dosta manje učesnika imaju dosta više disciplina od nas što je jelte i logično obzirom na procenat koji nam ide na timski sport.

Изоставио си вероватно најталентованију нацију када је реч о спортовима са лоптом. Шпанију.
Девет тимова се пласирало, а кошаркаши играју квалификациони турнир и верујем да ће и они у Париз.

Истина, нема их у одбојци.
Да је мали фудбал у програму Игара, верујем да би и у том спорту имали тимове и у мушкој и у женској конкуренцији.
Los Leones

Postby Ciciban » 04 Jul 2024, 13:54

Fudbaloman wrote:
Ciciban wrote:Ehh sta bih ja dao da mi imamo 20 turista iz atletike kao neki, pa kad se pojavimo na otvaranju a mi onako sa brojnom delegacijom, bas izgleda mocno, ko te pita posle da l su turisti ili nisu...:), mislim da smo mi u top3 drzave u Evropi koje imaju 30+ kvalifikovanih sportista i manje od 6 iz atletike, blagi uzas koliko smo netalentovani za kraljicu sportova.[/quotBrae]
Bravo brate Ciciban :bravo: To ja stalno pricam, cekam da nas na jednim OI docekam sa 150 ljudi pa neka 50 budu turisti. Dusa boli kad gledam Madjare kako do 180 skoro idu a mi jedva 110. Ok je da budu 20-30 ispred nas ali ne i 70. Previse je. A o atletici pricam vec danima ovde, pa sam i dosadan. Tezak debakl, sramotno malo kvota u eri najveceg atletskog procvata. Neko da debelo odgovara za to. Kojekakve zemlje po 20-ak atleticara salju a mi ni blizu.

Fudbaloman u potpunosti delimo misljenje, i drago mi je da jos neko na ovom forumu razmislja u tom pravcu... :), Apsolutno neko debelo treba da odgovara za ovakav debakl u atletici i po meni ako treba i da se smene svi ti ljudi , i postave novi, jer ovakva blamaza jedne sportske zemlje sto se tice atletike je nedopustiva... Bre koje kakve drzavice sa po milion, dva stanovnika imaju 10+ atleticara a mi ne mozemo sa skrpimo 5 komada...Ok ako smo netalentovana nacija za atletske discipline povlacim reci, protiv genetike se ne moze, ali cisto sumnjam da je taj vid problema...
Ciciban

Postby Ciciban » 04 Jul 2024, 13:57

Gromiko wrote:uuuuu izvinjvam se, imaju više i od Nemaca ne znam kako sam ih propustio .

Oba vaterpola , dve ženske odbojke na pesku i jednu mušku, oba rukometa , oba fudbala , oba hokeja, ženksu košarku i ženski basket.

Dakle 13 i očekuje se muška košarka 14.

Gromiko, opusteno... ali svaka ti cast treba uspeti u tome (sala mala) da bas ispustis po meni drzavu koja je sinonim za kolektivne sportove :jezik:
Ciciban

Postby Fudbaloman » 04 Jul 2024, 14:00

Basket i parove u odbojci na pesku ne bih racunao kao timove, pogotovo parove :biggrin: Inace jako je tuzno sto nikako ne napredujemo u broju sportova nego stalno vrtimo od 12-15, i to kao 15 je super jos kad dobacimo kao sad. Neki standard od 20 sportova bi trebao da bude nas nivo, dakle da dodamo jos par sportova u kojima cemo za pocetak slati i turiste ali slati. Mizerno je da sportska nacija kakva je Srbija ima prisustvo na OI u manje od 50% zastupljenih sportova.
Fudbaloman

Postby Puta Tapar » 04 Jul 2024, 14:13

Ja razumem da mi nemamo genetiku za sprint i marston, al mi nije jasno kako dosad nismo otesali tri balvana da nam bacaju koplje, disk i kladivo. Kad Slovenci imaju predstavnike a i medaljaše zadnjih 20 godina znači da je do rada i saveza.

Beše onaj Kenijac uzeo zlato u koplju a učio bacanje na YT?
Last edited by Puta Tapar on 04 Jul 2024, 14:16, edited 1 time in total.
Puta Tapar

Postby Fudbaloman » 04 Jul 2024, 14:14

Ciciban wrote:Fudbaloman u potpunosti delimo misljenje, i drago mi je da jos neko na ovom forumu razmislja u tom pravcu... :), Apsolutno neko debelo treba da odgovara za ovakav debakl u atletici i po meni ako treba i da se smene svi ti ljudi , i postave novi, jer ovakva blamaza jedne sportske zemlje sto se tice atletike je nedopustiva... Bre koje kakve drzavice sa po milion, dva stanovnika imaju 10+ atleticara a mi ne mozemo sa skrpimo 5 komada...Ok ako smo netalentovana nacija za atletske discipline povlacim reci, protiv genetike se ne moze, ali cisto sumnjam da je taj vid problema...

I meni je drago da znas. Znam da su mnogi protiv turista, ali svrha OI nije samo da se uzme medalja. Kad bi isli tom logikom ne bi onda trebali vise od 50 ljudi nikad da saljemo. Ne mogu svi da budu kandidati za medalju. Zna se vrlo dobro koji su to sportovi u kojima mi idemo na medalje i sta smo sposobni, ali nam ocajnicki treba napredak u nekim stvarima koje nikako da se pomere sa nule. Prihvatam da je sistem sticanja normi ostriji, da je drugacije, da nije lako, ali ne moze nikako da se svari cinjenica da smo 2012. godine mogli da posaljemo 14 atleticara a sada 12 godina kasnije kada smo kao prilicno napredovali sa medaljama na takmicenjima i imamo tolike talente ni pola od toga.
Fudbaloman

Postby Fudbaloman » 04 Jul 2024, 14:17

Puta Tapar wrote:Ja razumem da mi nemamo genetiku za sprint i marston, al mi nije jasno kako dosad nismo otesali tri balvana da nam bacaju koplje, disk i kladivo. Kad Slovenci imaju predstavnike a i medaljaše zadnjih 20 godina znači da je do rada i saveza.

Tacno. Plus se postavlja pitanje kako to da angazovanjem vrhunskih stranih trenera za sprinterske discipline kojima su se toliko hvalili, mi ne mozemo makar jednog jedinog atleticara ili atleticarku samo da posaljemo, nista vise od toga. Jedno samo, ne 5, ne 10. Sta se toliko desilo sa Ivanom Ilic koja je pre 2-3 godine belezila vrhunske juniorske rezultate na 100 i 200 metara, a nema je ni u primisli na seniorskom nivou? Gde se pogresilo, ko je kriv, ko je odgovoran? :colera:
Fudbaloman

Postby Ciciban » 04 Jul 2024, 14:19

Fudbaloman wrote:Basket i parove u odbojci na pesku ne bih racunao kao timove, pogotovo parove :biggrin: Inace jako je tuzno sto nikako ne napredujemo u broju sportova nego stalno vrtimo od 12-15, i to kao 15 je super jos kad dobacimo kao sad. Neki standard od 20 sportova bi trebao da bude nas nivo, dakle da dodamo jos par sportova u kojima cemo za pocetak slati i turiste ali slati. Mizerno je da sportska nacija kakva je Srbija ima prisustvo na OI u manje od 50% zastupljenih sportova.

Da, a jedna Ceska manje vise nesportska nacija ima 23 rzalicita sporta na OI, i Rumuni imaju vise od nas cak... Grci takodje, jos samo fali Bugarska i Albanije da nas preskoce... Meni je zelja za naredne OI da uspemo da napredujemo u zenskom vaterpolu i da posaljemo i zene , a takodje u zene u basketu, jer brt nemoguce da si najbolji na svetu godinama u jednoj konkurenciji a da drugi pol cak ne mozes ni da posaljes na OI ne trazi niko da i drugi pol uzima sigurne medalje, al bar da ucestvuju, Spanija je najjaca sila u muskom fudbalu al automatski imaju i zenski, Madjari su sila u Vaterpolu decenijama al imaju i zenski vaterpolo uvek ukljucen... Tadje voleo bih da imamo i odbojku na pesku, to kao prvo ne zahteva neka velika ulaganja i novcana sredstva, a i pored toliko zastupljenog sporta kod nasih devojcica sto se tice odbojke i samih uspeha , da bas nijedna nece da igra odvojku na pesku isto neverovatno, a recimo Ceska koja nema blage veze sa odbojkom kako u zenskoj tako i muskoj odbojci ima po nekoliko para kvalifikovanih na OI kako? je l moze neko od vas sa mi objasni taj apsurd? Znaci po meni u najmanju ruku od sportova koji su kod nas tradiciobalni i koji su zastupljeni, ocekujem na sledecoj OI zenski vaterpolo, zenski basket, i bar zensku odbojku na pesku... ne moze me niko ubediti da je to nemoguce... ne trazim da kvalifikujemo ragbi tim ili hokej tim, sinhronizovana plivanja i td nego ovo sto bas bas ima logike...
Ciciban

Postby Gromiko » 04 Jul 2024, 14:26

Iskreno ja ne mogu da verujem da smo došli do toga da imamo 3 ozbiljna kandidata za medalju na Igrama. Ne znam ni da li smo u SFRJ imali Igre sa ozbiljnijim kandidatima nego sada. Ne znam da li je poznato da 2000. u Sidneju se više od pola atletičara nije ni vratilo u Srbiju (Jugoslaviju) nego ostalo da radi u Australiji :biggrin: . Koliko znam jedan član je i završio u zatvoru kasnije :laugh: .
Između 6 atletičara i 3 kandidata za medalje i 25 atletičara i jednog polukandidata za medalju nemam nikakvu dilemu da biram ovo prvo.
Neki moj lični osećaj da bismo u plivanju imali više uspeha nego u atletici da postoje odgovarajući uslovi. Imamo vaterpoliste, imali smo Čavića koji je zanat ispekao u Americi, mislim da je i Velja bio van zemlje, svakako je rođen u Emiratima.
Gromiko

Postby Foteljas » 04 Jul 2024, 14:27

Mi smo imali po 15-20 turista u atletici 2000. ili 2012. pa smo videli da to u praksi ne znaci nista. :roll:
Ali se situcija menja od kada umesto po 2-3 sada imamo po 10-15 predstavnika u borilackim sportovima. :okk:

Sto se broja sportova tice, i tu ste alavi, jer je i ovo na gornjoj realnoj granici s obzirom na nase uslove. Imamo predstavnike u skoro svim sportovima gde imamo nekog iole konkurentnog (mozda je mogla Stasa Gejo da upadne, ali sta da se radi).
Mogli bi da poradimo da imamo po nekog turistu i jos po negde (mozda macevanje, badminton, dizanje tegova), ali ocekivati 20 sportova bi znacilo da treba da imamo predstavnike u ragbiju, hokeju na travi, jahanju, golfu, jedernju, brejkdensu ili cemu vec...
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Ciciban » 04 Jul 2024, 14:37

Foteljas wrote:Mi smo imali po 15-20 turista u atletici 2000. ili 2012. pa smo videli da to u praksi ne znaci nista. :roll:
Ali se situcija menja od kada umesto po 2-3 sada imamo po 10-15 predstavnika u borilackim sportovima. :okk:

Sto se broja sportova tice, i tu ste alavi, jer je i ovo na gornjoj realnoj granici s obzirom na nase uslove. Imamo predstavnike u skoro svim sportovima gde imamo nekog iole konkurentnog (mozda je mogla Stasa Gejo da upadne, ali sta da se radi).
Mogli bi da poradimo da imamo po nekog turistu i jos po negde (mozda macevanje, badminton, dizanje tegova), ali ocekivati 20 sportova bi znacilo da treba da imamo predstavnike u ragbiju, hokeju na travi, jahanju, golfu, jedernju, brejkdensu ili cemu vec...

Foteljas a je l imas objasnjenje zasto onda jedna Ceska ima kandidate u 23 sporta a mi ne mozemo ni u 20? Zasto su Cesi bolji od nas mozes li mi navesti 2 primera, je l je to Ceska mozda talentovanija nacija od nas u sportu? Pitam jer je po svemu slicna sa nama do skora i po broju stanovnika, pa i mentalitetu i po pitanju geografije i td, znaci ne uporedjujem nas sa Brazilom od 200 miliona stanovnika i plus izlazi na okean ili Nemackom koja uvozi crnce a i mnogo je razvijenija drzava...
Last edited by Ciciban on 04 Jul 2024, 14:40, edited 1 time in total.
Ciciban

Postby Fudbaloman » 04 Jul 2024, 14:37

Ciciban wrote:
Fudbaloman wrote:Basket i parove u odbojci na pesku ne bih racunao kao timove, pogotovo parove :biggrin: Inace jako je tuzno sto nikako ne napredujemo u broju sportova nego stalno vrtimo od 12-15, i to kao 15 je super jos kad dobacimo kao sad. Neki standard od 20 sportova bi trebao da bude nas nivo, dakle da dodamo jos par sportova u kojima cemo za pocetak slati i turiste ali slati. Mizerno je da sportska nacija kakva je Srbija ima prisustvo na OI u manje od 50% zastupljenih sportova.

Da, a jedna Ceska manje vise nesportska nacija ima 23 rzalicita sporta na OI, i Rumuni imaju vise od nas cak... Grci takodje, jos samo fali Bugarska i Albanije da nas preskoce... Meni je zelja za naredne OI da uspemo da napredujemo u zenskom vaterpolu i da posaljemo i zene , a takodje u zene u basketu, jer brt nemoguce da si najbolji na svetu godinama u jednoj konkurenciji a da drugi pol cak ne mozes ni da posaljes na OI ne trazi niko da i drugi pol uzima sigurne medalje, al bar da ucestvuju, Spanija je najjaca sila u muskom fudbalu al automatski imaju i zenski, Madjari su sila u Vaterpolu decenijama al imaju i zenski vaterpolo uvek ukljucen... Tadje voleo bih da imamo i odbojku na pesku, to kao prvo ne zahteva neka velika ulaganja i novcana sredstva, a i pored toliko zastupljenog sporta kod nasih devojcica sto se tice odbojke i samih uspeha , da bas nijedna nece da igra odvojku na pesku isto neverovatno, a recimo Ceska koja nema blage veze sa odbojkom kako u zenskoj tako i muskoj odbojci ima po nekoliko para kvalifikovanih na OI kako? je l moze neko od vas sa mi objasni taj apsurd? Znaci po meni u najmanju ruku od sportova koji su kod nas tradiciobalni i koji su zastupljeni, ocekujem na sledecoj OI zenski vaterpolo, zenski basket, i bar zensku odbojku na pesku... ne moze me niko ubediti da je to nemoguce... ne trazim da kvalifikujemo ragbi tim ili hokej tim, sinhronizovana plivanja i td nego ovo sto bas bas ima logike...

S obzirom na brojnost, jedna smo od najslabijih delegacija po broju zastupljenih sportova. To se ponavlja iz ciklusa u ciklus i niko nista u tom OKS ne radi po tom pitanju. Mislim da minimum 6 sportova u kojima nemamo nikakve velike smetnje da se poboljsamo i pojavimo na OI su odbojka na pesku, strelicarstvo, gimnastika, badminton, macevanje i dizanje tegova. To je onako iz prve. Sta je toliki problem sa tom odbojkom na pesku? Igra se po svim vecim gradovima i gradskim plazama, igra se i rekreativno, ima interesovanja. Shvatam ja da kao i basket i kosarka, odbojka na pesku nije sto i regularna odbojka, ali je nemoguce da ne mogu da se nadju i podstaknu neki ispodprosecni odbojkasi da predju na pesak i oforme parove koji ce zajedno graditi pricu i za 4 godine biti sposobni da izbore normu. Nikako ni to strelicarstvo nije jasno, s obzirom da nije nepoznato i da ima ljudi koji se bave i treniraju i idu na osrednja takmicenja. Kako ne moze jedan takmicar da se izdvoji i bude kadar za OI? O gimnastici je mnogo toga receno, neka zena je tokom prenosa iz Tokija pricala kako smo bili vrlo blizu plasmana, kako nam je nedostajalo nesto malo bodova, te da cemo u Parizu izvesno se pojaviti, od tada ni traga ni glasa, niti da ja znam da je iko i bio u nekoj konkurenciji. U badmintonu smo imali neke jako dobre parove i juniore, ali su oni totalno nestali. Takodje i macevanje, od Sidneja nas nema, neshvatljivo. Onaj Kajdoci u tegovima jos 2016. projektovan za OI a od tada se izgubio, a niko se ne pojavljuje. Ej tegovi, nikakva mudrost izbaciti nekog ko dize tegove. Kao sto kazes niko ne trazi da idemo da surfujemo, jasemo konje, igramo golf, jedrimo, vozimo skejt ili saljemo ragbi i hokej, ali bar 7-8 sportova postoje u kojima imamo nekakvu tradiciju i koja se treniraju kod nas, da je ocigledno problem samo plana i programa kako ih pogurati i pomoci one najbolje da isplivaju, odnosno nedostatak istog.
Fudbaloman

Postby Fudbaloman » 04 Jul 2024, 14:41

Foteljas wrote:Mi smo imali po 15-20 turista u atletici 2000. ili 2012. pa smo videli da to u praksi ne znaci nista. :roll:

Nisi u pravu Foteljas. Procitaj pazljivo nase postove, na ovih 15 koje imamo, ocekavati 20 nisu golf, ragbi, jedrenje i brejkdens nego normalni sportovi koje smo opisali a koji su kod nas poznati, zastupljeni, dostupni i imaju manju ili vecu tradiciju. To o cemu ti pricas bi imalo smisla da mi trazimo 25-30 sportova, e onda ne bi moglo bez ovih nama egzoticnih. Pricamo o onome sto mozemo, lepo ti Ciciban navodi primer Ceske, zemlje bez mora kao i mi, i znatno manjom tradicijom kolektivnih sportova od nas, pa bez toga nabiju 23 sporta mi ne mozemo ni blizu 20 za pocetak. Nemoj molim te, ne mozes me ubediti da nismo u pravu. Ne trazimo nista nepoznato i nemoguce od nas.
Fudbaloman

Postby grobar_Zvornik » 04 Jul 2024, 14:50

Не бих се сложио уопште. Образложићу.

Прво, стара форумска гарда се сјећа да сам на почетку свог форумског бивствовања заступао тезу сличну твојој, да је најбитније да је што више спортиста на ОИ, представника Србије. Временом, схватих да су заговорници супротне теорије, квалитет, а не квантитет, апсолутно имали право. Тзв. туристи и неко 62. мјесто или 88... кога то занима... У принципу таквих смо могли навући 5-8 и за ове Игре. Речено је да ће ићи само они са А нормом и мислим да ће тај принцип бити испоштован. Поштено. Имали смо ми брзоходаче, који су били својеврсне маскоте, па нацију није било брига који су прошли кроз циљ, већ искључиво да нису случајно залутали у граду домаћину и да их мигранти нису отели...

Стога, пуно је важније имати квалитет, имати што више тимова, што је гаранција и што дужег програма, него туристе који ће продефиловати и у Олимпијском селу красти воћне јогурте, јер им се локална телетина и не свиђа баш.

Треба бити крајње поштен и рећи да ми за неке спортове једноставно немамо услове.
А то није мали број спортова - голф, хокеј на трави, једрење, коњички спорт, сурфање. Смјешна је инфраструктура и за бадминтон, скејтбординг, рагби 7.
Истовремено, неки спортови у којима смо традиционално добри и у којима би имали чак и кандидате за медаље, уопште нису у програму Игара - карате, текбол, џијуџицу, куглање.

Добацити до бројке 20 није реално у овом тренутку, али и претходних година. Из простог разлога што за неке од спортова недостаје поменута инфраструктура, за друге стручњаци, а за треће интересовање младих. За стварање спортисте олимпијца потребно је вријеме и циклус.
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

33 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

PreviousNext

Return to Paris 2024