Board index Paris 2024

Vaterpolo - Pariz 2024

Re: Vaterpolo - Pariz 2024

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 08:44

Srbija – Hrvatska 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3)

Sudije: Margeta (Slovenija) i Zvart (Holandija). Igrač više: Srbija 9 (6), Hrvatska 12 (5). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Hrvatska 1 (0) Peterci: Srbija 1 (1), Hrvatska.

Srbija: Filipović, Mandić 1, S.Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 3, Dedović 2, Drašović 1, N. Jakšić 2, Vico 1, Ubović 1, P. Jakšić, V.Rašović 1, Mišović. Selektor: Stevanović.

Hrvatska: Bijač, Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1, Bukić, Vukićević, Žuvela, Marinić-Kragić 3, Vrlić 1, Biljaka, Harkov 2, Popadić. Selektor: Tucak.

Prva četvrtina je bila aposlutno u znaku Srbije. Sve je funkcionisalo besprekorno. Jesu Hrvati poveli preko Fatovića sa igračem više. Razigrani Ubović je prvo zaradio igrača više a potom na asistenciju Strahinje Rašovića izjednačio. Marinić Kragić je vratio prednost svojoj ekipi i to je bilo sve što je Tucakov sastav uradio u prvoj četvrtini. Dedović je po ko zna koji put obezbedio peterac a Ćuk izjednačio a zatim sa igračem više pokazao kakav šut. Hrvatska je naišla na sjajnu odbranu Srbije a napad sa igračem više je bio besprekoran. Dva puta je gol postigao kapiten Jakšić za ogromnih 5:2.

Nastavak je doneo prvi put četiri gola prednosti. Prvo je Lončar smanjio da bi Vico spretno pogodio mrežu. Hrvati su imali teškoće sa igračem više a kada je Strahinja Rašović pogodio sa dvojicom igrača više za 7:3, Tucak je zamenio Bijača Popadićem i zatražio tajm aut. Fatović je u poslednjem sekundu napada, gotovo iz očaja smanjio na 7:4 da bi Marinić-Kragić drugim golom, iz igre vratio Hrvatsku u igru za minus od dva gola. Ipak na odmor je odvažna Srbija otišla sa tri gola viška. Vico je zaradio igrača više a potom posle dodavanja Strahinje Rašovića spojio sa golom Dedovića za 8:5.

Sjajno je branio Filipović u trećem delu, Hrvati su šutirali sa svih strana. Viktor Rašović je prelepim golom doneo 9:5. Smanjio je rasploženi Marinić-Kragić da bi Drašović napravio majstoriju i pogodio gornji ugao za 10:6. Hrvatska je zatim imala napad koji je sa igračem više trajao 50 sekundi. Tri puta je Filipović branio a četvrti put je bio nemoćan posle gola Jokovića. Kada je Mandić ispalio đule za 11:7 Tucak je vratio Bijača. Harkov je smanjio a Fatović u poslednjem napadu šutirao u blok. Ostalo je 11:8 za Srbiju pred poslednjih osam minuta.

Znalo se da će Hrvatska krenuti na sve ili ništa. Nije išlo i pored brzog gola Vrlića. Branila se Srbija kao sat, 3,13 fantastični Nikola Dedović je povisio na 12:9. Gol Harkova 1,06 pre kraja je bilo samo odlaganje slavlja. Kada je isticao napad Ćuk je stavio tačku na partiju

Filipović 10 odbrana, šut 30-13, čuveni Bijač je dovodjen do ludila samo četiri a Popadić tri odbrane ukupno sedam od 20. Hrvatski šut 36-11

Image

Image

Image

Image

Radoslav Filipović:
- Ne znam gde sam,ni kako se osećam. Kroz par dana ću dva shvatim. Neverovatno, ne mogu da opišem. Držali smo se zajedno i verovali kad drugi nisu.

Nikola Dedović:
- Kod nas sve po starom. Ništa novo, Radili smo, verovali u sebe i da igramo najbolje kada je najvažnije. Pred utakmicu dogovor je uveka da pružimo makismum. Čestitam Hrvatima i Amerikancima na medaljama. Nismo imali vreme za gubljenje. Ne čitamo šta se piše a sve je išlo po planu. Tempirali smo formu. Prošli smo grupu i posle se zna kako se igra u nokaut fazi.

Nikola Jakšić:
Ponosan na sve saigrače, Znamo šta smo prošlo, samo mi i najbliži verovali u to. Svaka čast momcima, na svemu što smo uradili. Osvojili smo Igre,emocije su jake, treća za redom. Iscrpljen sam i oduševljen.

Radomir Drašović:
- Ne znam kako da se ponašam. Moje prvi zlato sa ekipom. Sve me oduševljava, ovi momci, međusobno poverenje. Ne znam pitajte me za nekoliko dana.

Nemanja Ubović:
- Drago mi je da vam je izgledalo lako. Nama nije. Odigrali smo najbolju utakmicu. Hvala ekipi za agresivnost. Selektor je rekao da odbrana osvaja titulu a napad pobedu. Imali su Hrvati šansu na kraju da se približe ali smo se brzo vratili na tri razlike.

Miloš Ćuk:
- Lično 2016, nisam igrao u finalu. Verovao sam da će doći taj dan. Isto, kao protiv Hrvatske. Bili smo pravi. Verovali kao tim. Ostvario se naš san. Srećan sam. Najteže u grupnoj fazi dok se nismo pronašli. Od Jakšićevog gola je sve išlo kao smo želeli. Preponosan sam na sve, Srbiju smo predstavili na najbolji način. Treći put nije mala stvar.

Strahinja Rašović:
Kao bogovi, medalja znači sve. Igre su najveće takmičenje. Nismo svesni šta smo uradili, posebno posle Tokija. Opet smo u legendama, u sjajnoj atmosferi. Kruna naše karijere. Hvala svima na podršci, sportistima u selu i ljudima u Srbiji. Sa rođenim bratom na postolju, to ne može da se opiše. Živela Srbija.

Image

Vaterpolisti Srbije osvojili su treće vezano olimpijsko zlato, ali prvi put sa Urošem Stevanovićem kao selektorom. Na konferenciji za medije videlo se koliko mu ovo znači, a imao je posebnu poruku za Jakšića, Mandića i Ranđelovića.

Za početak, trojici najiskusnijih, kojima je ovo treće zlato, poželeo je da u Los Anđelesu dostignu američkog košarkaša Kevina Durenta, koji ima četiri olimpijska zlata.

– Nastavili smo ono što je prethodna generacija ispunila, sada su trojica trostruki olimpijski šampion, većina ima dve. Četvrta medalja je pred njima, videćemo kako i šta, nadam se da će Jakšić, Mandić i Ranđelović stići i Durenta jer je jedini sa četiri zlata – rekao je Stevanović.

A zatim se dotakao male retrospektive, od ubedljivog poraza od Australije, eliminacione utakmice u grupnoj fazi protiv domaćina, pa onda uzdizanje poput feniksa u eliminacijama, a sve to opterećeno sa tri godina bez medalje.

– Težak momenat, znate svi, ne bih se vraćao na to. Verovali smo i posle poraza u četvrtfinalu u Mađarskoj i Dohi. Bili su nam prekopotrebni ti porazi da bi izgledali kao što smo izgledali na Olimpijskim igrama. Sve njihove strahove, manjak samopouzdanja i vere smo ispravili baš zbog tih poraza. Držali smo to za sebe, zabranio sam im da čitaju bilo kakve vesti, da sačuvaju glavu i da pokažu koliko vrede. Mislim da nema šta nama niko da priča, niti da nam sa strane kreira atmosferu.

Na kraju morao je da pomene povratnika Miloša Ćuka.

– Nije interno, hteo sam da mu skinem kapu ne samo za gol i ovaj turnir već za čitavu karijeru. Mnogo nam je doneo, ne samo igrom već i atmosferom, odnosom. On hoće da završi karijeru, ali pričaćemo… Videćemo da li je spreman za 2032. godinu.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Foteljas » 12 Aug 2024, 09:06

Treba razmisljati i o mladjim igracima, ali sa druge strane vidimo da su komsijama igrali Vrlic, Loncar, Jokovic... ljudi koji su generacija nasih zlatnih momaka. Mi smo skoro punih pet godina (jos od onog SP u Koreji 2019) pokusavali da stvorimo veci broj nekih novih mladjih igraca koji bi bili okosnica reprezentacije, i videli smo da to bas i nije islo najbolje, pa su morali da se opet zovu ovi iskusniji. Tako da sam mozda malo blizi Zappinim razmisljanjima da ne bi trebalo po svaku cenu praviti radikalne rezove u planu za LA, ali svakako polako ubacivati i ponekog novog.

Interesantno je primetiti da smo mi od finala SL u Beogradu protiv Hrvata po onoj kisi sada vec davne 2019. godine od tada uzeli samo dva olimpijska zlata... :biggrin:
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 09:30

V.M. Varga wrote:Ne može titula sa SP da bude lažna jer se igra mesec dana posle EP ili par meseci pre ili posle EP. U tom slučaju je samo tutula sa EP "lažna".

Jer će svako ko smatra da ima kvalitet tempirati formu za SP jer je desetostruko bitnija medalja i titula, a to EP će koristiti i tretirati kao deo priprema.

U takvim situacijama za EP će tempirati formu samo oni koji smatraju da nemaju kvaliteta da napadnu SP ili oni koji će to uraditi kako bi sebi napravili alibi za neuspeh na SP.

Inače ta naša generacija u kojoj je bio Šapić uglavnom nije išla do kraja na SP i OI jer tada nije bilo nacionalnih penzija i nekih većih premija, pa su redovno po dogovoru tempirali formu za svetsku ligu kako bi podelili te parice i zaradili nešto za sebe. Zato smo se i naosvajali toliko tog istorijski najnebitnijeg takmičenja. A najveći haos je bio jednog leta kada je savez prisvojio te pare i nije želeo da ih prosledi dalje. :laugh:

EP, svetske lige, to treba da bude deo četvorogodišnjeg plana za OI ciklus i tako da se tretira. Kao što je recimo i rađeno u ovom ciklusu.

Iskreno se pitam da li si ti ikada odgledao neko EP u vaterpolu kada tako pises? Znas li uopste ista o toj generacija igraca rodjenih '70-ih? Znas li kako su igrana ta SP posle EP, koji je bio sistem takmicenje? Znas li koliko su se razlikovali osvajaci medalja sa EP i SP? Ko je osvojio medalje u Malagi 2008, a mesec dana kasnije u Pekingu igrao polufinale na OI? SL koju spominjes se igra tek od 2002. mi cak nismo ni igrali prvo izdanje, a naredne godine smo poslali rezervni tim. Pare koje su se tamo dobijale su smesne, nadji za koji je ugovor Sapic igrao u Sturmu, pa pise o parama.

Ovo je sada za sve ostale, koji ne prate vaterpolo uopste, znaju da pojave se na olimpijskoj temi i donose zakljucke. Niti znaju sta se desavalo u ove 3 godine, koliko je igraca proslo kroz reprezentaciju, koliko se lutalo, mozda ne znaju ni da je slektor dao ostavku, da u tom trenutku nismo imali nista jasno definisano, da je ovaj ciklus najgori od kada ja pratim vaterpolo ne samo rezultatski vec i smisleno. Da nije bilo jasne ideje sta se hoce i sa kime i ko to moze da isprati. Da smo gubili utakmice po 10 razlike od onih sa kojima bi trebali biti egal. Ciklus u kome najbolji klub izbacuje kapitena reprezetacije iz tima, u kome nasem drugom najboljem igracu daju blanko ruke, ali ako upalti 100 000 obestecenja, inace ce isto proci. Ciklus u kome taj isti najbolji klub "otima" igrace najvecem konkurentu, pa je situacija unutar naseg vaterpola toliko zatrovana. Pogledajte ko je igrao na SP pre godinu dana, a ko sada igra i kako je sve to samo bila priprema za ove OI. I setite se kada budete pisali na temi o kosarkaskoj reprezentaciji da je bitan samo LA 2028, da su EP i SP samo uspustne stanice i da se suzdrzite bilo kakvih zakljucaka da pocetka avgusta 2028, a ne da se selektori smenjuju zato sto nije osvojena ocekivana medalja na u sustini nebitnom EP.

Ako je vama sve normalno, meni nije. A nadam se da su i u Savezu svesni sta se izdesavalo u ovom ciklusu i da ce se potpuno drugacije raditi u narednom periodu. Jedna stvar je krasila nas vaterpolo u poslednjih 40 godina, jasna vizija, i kada god je to naruseno, rezultati su trpeli. Sad se treba radovati ovoj medalji koja je itekako neocekivana, ali u bazenu zasluzeno izborena, uzivati neko vreme, a onda dobro promisliti kako dalje i sa kime.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby zvezdaraking » 12 Aug 2024, 10:27

ma gde zna
da zna ne bi pisao.

nekad u olimpijskoj godini se desi ako ima i svetsko i evropsko da su slabija jer neke reprezentacije probaju nove igrace koji su opet super kvalitet obicno.
zvezdaraking

Postby Dexi » 12 Aug 2024, 13:02

Vatepolisti nikad nisu rekli ne reprezentaciji :blue: Evo i sada momci kažu ako treba igrače i u LA 2028 :okk:

Njima ne trebaju molbe,pritisci,oni su uvek tu.
Dexi

Postby Ćoba » 12 Aug 2024, 13:06

A dobro njima je realno veća zarada od države nego što dobiju u klubovima. :biggrin:
Ćoba

Postby Leca » 12 Aug 2024, 14:24

Kakav je gad bio Šapić, da je Šefik morao toliko jako da ga udari da mu je napukla šaka. Što se tiče najboljih u istoriji dobro ih je naveo Bogiša, ali moj izbor je Igor Milanović. Sa više timova bio prvak Evrope, sa Partizanom i kao trener. U repki činimi. mi se da nema šta nije osvojio. Najznačajnije od svega da je uvek bio najbolji u najvažnijim trenucima. Gledao sam jedan njegov interviju, gde kaže da je najviše voleo da igra kada sa bazen zapeni.
Leca

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 14:44

Ja mogu samo da ponovim ono sto sam napisao prosle godine gledajuci serijal Zlatne kapice, Igor Milanovic. Imao sam srecu da prakticki ispratim celu njegovu igracku i reprezentativnu karijeru, ali kada sam sa distance u par dana mogao da jos jednom vidim i sumiram sve sta je uradio samo u reprezentaciji, da cujem izjave njegovih saigraca i da u glavi prodjem kroz sve sto je uradio sa klubovima, nisam imao dilemu. Jedino ne mogu da prezalim sto je neozbiljno shvatio OI 1996. i sto je ta ekipa, pa i tadasnji selektor Andric, ispala njegova zrtva.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby grobar_Zvornik » 12 Aug 2024, 15:08

V.M. Varga wrote:
grobar_Zvornik wrote:
Бољег стријелца у ватерполу не памтим, а пратим га дуже од 20 година.

Onda si okasnio da gledaš Dubravka Šimenca iz perioda njegovog vrhunca. Najjači top u ruci ikada u vaterpolu, iznad Šapića. Ali takođe poput Šapića, glavom kroz zid tip, koji kad ga ne ide, ne zna da stane, dobije pomračenje i prestane da vidi bilo šta oko sebe...

Vujasinović, Vanja Udovičić su klase, tu bih odmah iza stavio i Savića. To su kompletni igrači.

A što se tiče Šapićolikih, uvek bi ispred stavio Filipovića i Mandića. Jer imaju savest i osećaju kada ih ide ili ne, te imaju osećaja za tim.

О топу у руци се може. О томе ко је био какав стријелац нема смисла поредити Шименца и Шапића. Шименц није та класа никада био. Шапић је био врхунски стријелац и један од најбољих који су икада играли ватерполо. Односно ми више никада након Шапића нисмо имали таквог рутинера. Да ли ћемо, видјећемо... То не значи да је Шапић већи од Милановића, Шоштара, Вујасиновића, Прлаиновића, али да је био врхунски стријелац то му нико не може оспорити. Те приче о малим утакмицама су посебна врста самообмањивања, јер је ватерполо прије 20 година и данас био прилично другачији. Упоредити 5 најбољих голмана 2000-те и данас, паметном доста.
"Партизане мој - остани ми велики и силан и никада не престани да сањаш! Дани славе ће се наставити и на овом и на европском нивоу....ти си моја љубав права,моја крв, моја кућа и породица.. " Joffrey Lauvergne

33 ГОДИНЕ ПОНОСНА И СЛАВНА!
grobar_Zvornik

Postby rabesandratana » 12 Aug 2024, 15:08

Kakav je to sok bio kada je presao u Mladost
Vucicu pederu ne damo ti titulu !

Dacha
Deda
NBG
Cuburac i cerka
Dexi
Angus Young
Don i kum
Jedno ime
Chinaski
rabesandratana

Postby Baxter Stockman » 12 Aug 2024, 15:22

Image
Avangarda FPL Champion (2021)
Avangarda NFL Fantasy Champion (2023)
Baxter Stockman

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 15:25

Dušan Mandić je u anketi medija dobio priznanje za najboljeg igrača olimpijskog turnira. Na Olimpijskim igrama se ne objavljuju pojedinačna priznanja, MVP zvanje je stav medija i novinara koji prate vaterpolo.

Mandić je i najbolji strelac sa 26 golova.

- Mislim da samo nas 13 plus treneri i najbliži su verovali da možemo ovo, samo mi znamo šta smo prošli. Od smene generacija i tri godine bez medalje, neverovatno je. Kad si iskren i predan, samo tako može da se osvoji ovaj cilj. Treće zlato i četvrta olimpijska medalja, nisam ni sanjao, šta reći, neverovatno… Doživeli smo takva nevremena, pomeli su nas Australija, Mađarska i Španija, ali smo verovali i osvojili zlato. Odbrana je bila neverovatna – rekao je Dušan Mandić.

Dodao je:

– Neverovatan put, vidite i sami. Svaka medalja ima nešto svoje i posebna je, posebno mesto u srcu. Presrećan sam. Dokazao sam ranije šta sam i ponovio, zatvorena je priča. Dokazivaću se radi sebe, drugi me ne dotiču, najbitnije je šta moji misle o meni. Posebno se motivišem i spremam u olimpijskoj godini, osvojio sam LŠ i bio MVP, pa sad olimpijsko zlato. Nisam ni zamišljao.

Dušan Mandić ne samo da je učestvovao u kovanju najsjajnijeg odličja i u Riju 2016. i Tokiju 2021. nego je s tek napunjenih 18 godina bio i u timu koji je u Londonu 2012. uzeo bronzu.

S tri zlata, a s četiri medalje zbirno, izdvojio se na vrhu među srpskim učesnicima na letnjim igrama.

Treću zlatnu medalju su u svoju riznicu stavili i kapiten Nikola Jakšić i Sava Ranđelović, takođe među junacima u Riju i Tokiju.

Image

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Milutinov Tata » 12 Aug 2024, 15:49

Image

Poslije finala hrvatski izbornik Ivica Tucak bio je vidno deprimiran. Želio je zlato jako, na kraju smo ipak bili daleko od njega. Svoje razočarenje naš izbornik nije uspijevao sakriti, nije ni htio, nije takav tip. Evo što je rekao:

"Prije svega čestitam ekipi Srbije koja je danas bila bolji protivnik. Mi smo ušli konfuzno, napravili puno pogrešaka, prije svega obrambenih, a na to se onda nadovežu i one napadačke...

Trofeji se ne osvajaju napadom već obranom, kada primiš 13 golova nemaš se čemu nadati. Ostaje veliki žal, tuga, ali treba naći snage i biti ponosan na novu medalju. Znate kako je, veseliš se zlatu i bronci, srebru se ne možeš veseliti...

Bili smo grozni u obrani, nismo ispoštovali neke dogovore, baš smo bili porozni, nikakvi, bez energije, bez bloka, iz toga ušli u konfuziju u napadu... Kad nisi pravi onda ti i sreća okrene leđa, na kraju kad smo se čupali i mogli doći na gol zaostatka...

Ali, kako smo igrali, budimo iskreni, više od ovoga nismo zaslužili, bio je to danas nekakav lov u mutnome. Nismo bili pravi za zlato, Srbiji treba čestitati, odigrali su fantastičnu utakmicu.

Skautirali smo ih dobro, pokušali zaustaviti Mandića i Jakšića koji su njipovi najopasniji igrači, oni su snagu pronašli u drugim igračima.

Želio sam ovo zlato više od ikoga, ali nije nam bilo suđeno, porazi u finalu je nešto najgore što možeš doživjeti u sportu, a s druge strane, imamo olimpijsko srebro, to je veliko ostvarenje. Emocije su mi pomiješane."

Image

Golman vaterpolo reprezentacije Hrvatske Toni Popadić kaže da mu je poraz od Srbije (13:11) najteži u karijeri.

„Teško je, ovo mi je najgori poraz u životu, to je sigurno. Žao mi je prvenstveno zato što bili smo odlični u protekle dve utakmice, koje su bile ključne i gde smo stvarno pokazali neverovatan karakter. Danas na početku utakmice nismo bili pravi, nismo bili čvrsti u odbrani“, rekao je Popadić za Hrvatsku televiziju.

Srbija je odlučujuću prednost stekla još u prvoj četvrtini.

„Pustili smo neke lagane golove i stoga nam se probudila neka nervoza i u napadu. Sve čestitke Srbima, zasluženo su pobedili. Mi ćemo se jednostavno morati zadovoljiti sa srebrom. Trenutno boli, ali proći će“, dodao je Popadić.

#8 #24

OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
SK 2010/2014
MI 2009/2018

OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!
Milutinov Tata

Postby Loka » 12 Aug 2024, 17:40

Нама је јуче Ћук био најбољи стрелац са 50% успешности у шуту 3/6. Мандића није хтело али њега и највише чувају и узима тешке шутеве.
Проблем је што Ћук није међу млађим играчима, он ове године у децембру пуни 34 године.

Морамо да пронађемо центра у млађим категоријама али и голмана, још једног шутера. Мандић ће верујем извући још један циклус јер има 30 година. Ко ће да замени Ћука да повуче када затворе Мандића?
Loka

Postby zvezdaraking » 12 Aug 2024, 18:41

milanovic je popio nekoliko olimpijkih bazena i nije mu smetalo da bude najbolji ikada.
zvezdaraking

PreviousNext

Return to Paris 2024