Srbija – Hrvatska 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3)
Sudije: Margeta (Slovenija) i Zvart (Holandija). Igrač više: Srbija 9 (6), Hrvatska 12 (5). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Hrvatska 1 (0) Peterci: Srbija 1 (1), Hrvatska.
Srbija: Filipović, Mandić 1, S.Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 3, Dedović 2, Drašović 1, N. Jakšić 2, Vico 1, Ubović 1, P. Jakšić, V.Rašović 1, Mišović. Selektor: Stevanović.
Hrvatska: Bijač, Burić 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1, Bukić, Vukićević, Žuvela, Marinić-Kragić 3, Vrlić 1, Biljaka, Harkov 2, Popadić. Selektor: Tucak.
Prva četvrtina je bila aposlutno u znaku Srbije. Sve je funkcionisalo besprekorno. Jesu Hrvati poveli preko Fatovića sa igračem više. Razigrani Ubović je prvo zaradio igrača više a potom na asistenciju Strahinje Rašovića izjednačio. Marinić Kragić je vratio prednost svojoj ekipi i to je bilo sve što je Tucakov sastav uradio u prvoj četvrtini. Dedović je po ko zna koji put obezbedio peterac a Ćuk izjednačio a zatim sa igračem više pokazao kakav šut. Hrvatska je naišla na sjajnu odbranu Srbije a napad sa igračem više je bio besprekoran. Dva puta je gol postigao kapiten Jakšić za ogromnih 5:2.
Nastavak je doneo prvi put četiri gola prednosti. Prvo je Lončar smanjio da bi Vico spretno pogodio mrežu. Hrvati su imali teškoće sa igračem više a kada je Strahinja Rašović pogodio sa dvojicom igrača više za 7:3, Tucak je zamenio Bijača Popadićem i zatražio tajm aut. Fatović je u poslednjem sekundu napada, gotovo iz očaja smanjio na 7:4 da bi Marinić-Kragić drugim golom, iz igre vratio Hrvatsku u igru za minus od dva gola. Ipak na odmor je odvažna Srbija otišla sa tri gola viška. Vico je zaradio igrača više a potom posle dodavanja Strahinje Rašovića spojio sa golom Dedovića za 8:5.
Sjajno je branio Filipović u trećem delu, Hrvati su šutirali sa svih strana. Viktor Rašović je prelepim golom doneo 9:5. Smanjio je rasploženi Marinić-Kragić da bi Drašović napravio majstoriju i pogodio gornji ugao za 10:6. Hrvatska je zatim imala napad koji je sa igračem više trajao 50 sekundi. Tri puta je Filipović branio a četvrti put je bio nemoćan posle gola Jokovića. Kada je Mandić ispalio đule za 11:7 Tucak je vratio Bijača. Harkov je smanjio a Fatović u poslednjem napadu šutirao u blok. Ostalo je 11:8 za Srbiju pred poslednjih osam minuta.
Znalo se da će Hrvatska krenuti na sve ili ništa. Nije išlo i pored brzog gola Vrlića. Branila se Srbija kao sat, 3,13 fantastični Nikola Dedović je povisio na 12:9. Gol Harkova 1,06 pre kraja je bilo samo odlaganje slavlja. Kada je isticao napad Ćuk je stavio tačku na partiju
Filipović 10 odbrana, šut 30-13, čuveni Bijač je dovodjen do ludila samo četiri a Popadić tri odbrane ukupno sedam od 20. Hrvatski šut 36-11

Radoslav Filipović:
- Ne znam gde sam,ni kako se osećam. Kroz par dana ću dva shvatim. Neverovatno, ne mogu da opišem. Držali smo se zajedno i verovali kad drugi nisu.
Nikola Dedović:
- Kod nas sve po starom. Ništa novo, Radili smo, verovali u sebe i da igramo najbolje kada je najvažnije. Pred utakmicu dogovor je uveka da pružimo makismum. Čestitam Hrvatima i Amerikancima na medaljama. Nismo imali vreme za gubljenje. Ne čitamo šta se piše a sve je išlo po planu. Tempirali smo formu. Prošli smo grupu i posle se zna kako se igra u nokaut fazi.
Nikola Jakšić:
Ponosan na sve saigrače, Znamo šta smo prošlo, samo mi i najbliži verovali u to. Svaka čast momcima, na svemu što smo uradili. Osvojili smo Igre,emocije su jake, treća za redom. Iscrpljen sam i oduševljen.
Radomir Drašović:
- Ne znam kako da se ponašam. Moje prvi zlato sa ekipom. Sve me oduševljava, ovi momci, međusobno poverenje. Ne znam pitajte me za nekoliko dana.
Nemanja Ubović:
- Drago mi je da vam je izgledalo lako. Nama nije. Odigrali smo najbolju utakmicu. Hvala ekipi za agresivnost. Selektor je rekao da odbrana osvaja titulu a napad pobedu. Imali su Hrvati šansu na kraju da se približe ali smo se brzo vratili na tri razlike.
Miloš Ćuk:
- Lično 2016, nisam igrao u finalu. Verovao sam da će doći taj dan. Isto, kao protiv Hrvatske. Bili smo pravi. Verovali kao tim. Ostvario se naš san. Srećan sam. Najteže u grupnoj fazi dok se nismo pronašli. Od Jakšićevog gola je sve išlo kao smo želeli. Preponosan sam na sve, Srbiju smo predstavili na najbolji način. Treći put nije mala stvar.
Strahinja Rašović:
Kao bogovi, medalja znači sve. Igre su najveće takmičenje. Nismo svesni šta smo uradili, posebno posle Tokija. Opet smo u legendama, u sjajnoj atmosferi. Kruna naše karijere. Hvala svima na podršci, sportistima u selu i ljudima u Srbiji. Sa rođenim bratom na postolju, to ne može da se opiše. Živela Srbija.

Vaterpolisti Srbije osvojili su treće vezano olimpijsko zlato, ali prvi put sa Urošem Stevanovićem kao selektorom. Na konferenciji za medije videlo se koliko mu ovo znači, a imao je posebnu poruku za Jakšića, Mandića i Ranđelovića.
Za početak, trojici najiskusnijih, kojima je ovo treće zlato, poželeo je da u Los Anđelesu dostignu američkog košarkaša Kevina Durenta, koji ima četiri olimpijska zlata.
– Nastavili smo ono što je prethodna generacija ispunila, sada su trojica trostruki olimpijski šampion, većina ima dve. Četvrta medalja je pred njima, videćemo kako i šta, nadam se da će Jakšić, Mandić i Ranđelović stići i Durenta jer je jedini sa četiri zlata – rekao je Stevanović.
A zatim se dotakao male retrospektive, od ubedljivog poraza od Australije, eliminacione utakmice u grupnoj fazi protiv domaćina, pa onda uzdizanje poput feniksa u eliminacijama, a sve to opterećeno sa tri godina bez medalje.
– Težak momenat, znate svi, ne bih se vraćao na to. Verovali smo i posle poraza u četvrtfinalu u Mađarskoj i Dohi. Bili su nam prekopotrebni ti porazi da bi izgledali kao što smo izgledali na Olimpijskim igrama. Sve njihove strahove, manjak samopouzdanja i vere smo ispravili baš zbog tih poraza. Držali smo to za sebe, zabranio sam im da čitaju bilo kakve vesti, da sačuvaju glavu i da pokažu koliko vrede. Mislim da nema šta nama niko da priča, niti da nam sa strane kreira atmosferu.
Na kraju morao je da pomene povratnika Miloša Ćuka.
– Nije interno, hteo sam da mu skinem kapu ne samo za gol i ovaj turnir već za čitavu karijeru. Mnogo nam je doneo, ne samo igrom već i atmosferom, odnosom. On hoće da završi karijeru, ali pričaćemo… Videćemo da li je spreman za 2032. godinu.
#10 Gracias Dios, por el fútbol, por Maradona, por estas lágrimas.
#8 #24
OI 2016/2021/2024
SP 2009/2015
EP 2006/2012/2014/2016/2018
SK 2010/2014
SL 2007/2008/2010/2011/2013/2014/2015/2016/2017/2019
MI 2009/2018
OSVOJILI SMO SVEEEEEE!!!