Deo intervjua sa Srdjanom Veckovim, priznatim trenerom odbojke na pesku koji je u Parizu radio sa Kanadjanima:
Bič volej je veoma popularan u svetu. Nije potrebno mnogo novca za ulaganje, a benefiti od osvajanja olimpijske ili medalje na SP su višestruki.
- To je jedan od najpopularnijih sportova u svetu. Dokaz da je teren na OI bio pored Ajfelovog tornja, u centralnom mestu Pariza, sve govori. Ali, Srbije nema u ovom sportu. Ljudi koji vode Savez nemaju smisla, niti razmišljaju o ovom sportu, niti žele da ulože. A, odbojka na pesku je nekoliko puta jeftinija od "indor" odbojke. Prihvatam da odbojka ima istoriju, ali ne mogu da prihvatim da mi kao odbojkaška velesila nemamo nijednu ekipu za bič-volej. Imamo Italijane, Francuze, Kanađane, Amerikance, Brazilce, Holanđane, Kineze... Dobre federacije koje imaju dobru odbojku, ali i bič-volej. Naš Savez to ne želi. Imao sam kontakt sa njima 2021, hteo sam da se vratim u Srbiju posle nekoliko godina u inostranstvu. Ali, sa njima jednostavno ne možeš da radiš. Danas je jedno, sutra drugo, prekosutra treće... Tražili su plan, dobili šta su poželeli. I na mejlu i na papiru. Plan na četiri godine, na osam godina... Svašta bih rekao... Ali... Nisu ispali fer, nisu bili iskreni. Pogledajte šta rade u odbojci. Promenili su tri, ili četiri trenera po vertikali... Ne znam šta rade. Dok je bio Boričić...
Po rečima Veckova odbojka na pesku može Srbiji da donese mnogo, ali...
- Za bič-volej neće uraditi ništa. Ugasili su ligu. Dok je Boričić bio, imali smo prvenstvo. Igralo se po šest do sedam turnira tokom leta. Tu smo mogli da vidimo neke igrače, neku decu. I to više ne postoji. Žao mi je, jer smo mi Srbi kao nacija talentovani, možemo da nađemo igrače za bič-volej koji ne bi uspeli u odbojci. Da pređu sa "indora" na pesak, da se razvijaju i zašto da ne, da na nekim olimpijskim igrama imamo po jednu mušku i žensku ekipu. Kao što sam rekao, svako učešće na OI je beneficija za Savez, a nije preskup sport. To je samo želja, od Saveza zavisi. Ako bi oni želeli, imali bismo vrlo brzo igrače i ekipe na svetskom nivou.
Nacionalni odbojkaški trenažni centar na Novom Beogradu, koji finansira država Srbija, treba da bude završen u maju 2025.
- Eto, pravi se "Kuća odbojke" na Novom Beogradu. Imam jedno pitanje. Da li će biti teren za odbojku na pesku? Da li razmišljaju možda, da će se u budućnosti nešto promeniti, da će neko poželeti da se posveti bič-voleju. Gde da nam deca igraju? Imali smo teren na Adi, pa su ga dali tenisu... Da li ima neka strategija za budućnost, ili je to po onoj staroj "tu sam dok ne dobijem bolju poziciju".
Srđan Veckov izneo je podatak za Srbiju, a vezan je za bič-volej u Evropi:
- Zemlje koje nemaju ekipe na pro turu u bič-voleju su Srbija, Hrvatska, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska. Sve ostale zemlje u Evropi igraju tur. Čak organizuju i svoje turnire. Samo ovih nekoliko država nema bilo gde u svetu. Kako i zašto nas Savez nema volje da sve to popravi, pogotovo što imamo talenata, da se i tu uguramo, ne znam...