Board index Paris 2024

Pariz 2024 - Vesti, aktuelnosti, zanimljivosti...

Re: Pariz 2024 - Vesti, aktuelnosti, zanimljivosti...

Postby Fudbaloman » 18 Aug 2024, 07:14

Deo intervjua sa Srdjanom Veckovim, priznatim trenerom odbojke na pesku koji je u Parizu radio sa Kanadjanima:

Bič volej je veoma popularan u svetu. Nije potrebno mnogo novca za ulaganje, a benefiti od osvajanja olimpijske ili medalje na SP su višestruki.

- To je jedan od najpopularnijih sportova u svetu. Dokaz da je teren na OI bio pored Ajfelovog tornja, u centralnom mestu Pariza, sve govori. Ali, Srbije nema u ovom sportu. Ljudi koji vode Savez nemaju smisla, niti razmišljaju o ovom sportu, niti žele da ulože. A, odbojka na pesku je nekoliko puta jeftinija od "indor" odbojke. Prihvatam da odbojka ima istoriju, ali ne mogu da prihvatim da mi kao odbojkaška velesila nemamo nijednu ekipu za bič-volej. Imamo Italijane, Francuze, Kanađane, Amerikance, Brazilce, Holanđane, Kineze... Dobre federacije koje imaju dobru odbojku, ali i bič-volej. Naš Savez to ne želi. Imao sam kontakt sa njima 2021, hteo sam da se vratim u Srbiju posle nekoliko godina u inostranstvu. Ali, sa njima jednostavno ne možeš da radiš. Danas je jedno, sutra drugo, prekosutra treće... Tražili su plan, dobili šta su poželeli. I na mejlu i na papiru. Plan na četiri godine, na osam godina... Svašta bih rekao... Ali... Nisu ispali fer, nisu bili iskreni. Pogledajte šta rade u odbojci. Promenili su tri, ili četiri trenera po vertikali... Ne znam šta rade. Dok je bio Boričić...

Po rečima Veckova odbojka na pesku može Srbiji da donese mnogo, ali...

- Za bič-volej neće uraditi ništa. Ugasili su ligu. Dok je Boričić bio, imali smo prvenstvo. Igralo se po šest do sedam turnira tokom leta. Tu smo mogli da vidimo neke igrače, neku decu. I to više ne postoji. Žao mi je, jer smo mi Srbi kao nacija talentovani, možemo da nađemo igrače za bič-volej koji ne bi uspeli u odbojci. Da pređu sa "indora" na pesak, da se razvijaju i zašto da ne, da na nekim olimpijskim igrama imamo po jednu mušku i žensku ekipu. Kao što sam rekao, svako učešće na OI je beneficija za Savez, a nije preskup sport. To je samo želja, od Saveza zavisi. Ako bi oni želeli, imali bismo vrlo brzo igrače i ekipe na svetskom nivou.

Nacionalni odbojkaški trenažni centar na Novom Beogradu, koji finansira država Srbija, treba da bude završen u maju 2025.

- Eto, pravi se "Kuća odbojke" na Novom Beogradu. Imam jedno pitanje. Da li će biti teren za odbojku na pesku? Da li razmišljaju možda, da će se u budućnosti nešto promeniti, da će neko poželeti da se posveti bič-voleju. Gde da nam deca igraju? Imali smo teren na Adi, pa su ga dali tenisu... Da li ima neka strategija za budućnost, ili je to po onoj staroj "tu sam dok ne dobijem bolju poziciju".

Srđan Veckov izneo je podatak za Srbiju, a vezan je za bič-volej u Evropi:

- Zemlje koje nemaju ekipe na pro turu u bič-voleju su Srbija, Hrvatska, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska. Sve ostale zemlje u Evropi igraju tur. Čak organizuju i svoje turnire. Samo ovih nekoliko država nema bilo gde u svetu. Kako i zašto nas Savez nema volje da sve to popravi, pogotovo što imamo talenata, da se i tu uguramo, ne znam...
Last edited by Milutinov Tata on 18 Aug 2024, 10:19, edited 1 time in total.
Reason: Intervju stavljen u quote
Fudbaloman

Postby Ciciban » 19 Aug 2024, 16:13

Znaci mi cemo biti definitivno jedna od retkih drzava Evrope koja nece imati odbojku na pesku u buducnosti, jako lepo...retardi u savezu kao i u vecini nasih sportskih saveza...
Ciciban

Postby Gunde Svan » 20 Aug 2024, 11:03

Odbojka gde smo neka sila već 30 godina ne možemo kršten par za odbojku na pesku da sastavimo. Slična priča kao ženski 3x3, zapravo gora.

Za sledeće OI ne vidim zaista gde možemo novi sport da ubacimo za naš tim, eventualno ako Ćuk napreduje ili dizanje tegova. U nekom srećnom splatu okolnosti streličarstvo ili badminton, ali nisam optimista.
Gunde Svan

Postby Fudbaloman » 20 Aug 2024, 14:29

Rece neki tokom prenosa badmintona da ocekuje da se nasi neki plasiraju u LA. No bilo je takvih najava i ranije za neke druge sportove, pa kad dodju OI nista. A za odbojku na pesku zaista covek ne zna sta da kaze, neverovatno je da nikog to ne zanima.
Fudbaloman

Postby Novosadista » 20 Aug 2024, 15:25

Bio bi i red, valjda necemu sluzi onaj Nacionalni badminton centar.

Sto se tice odbojke na pesku licno poznajem najbolji muski tandem u Srbiji Kolaric/Klasnic koji je ujedno i jedini koji je igrao na profesionalnim turnirima. Inace je Novi Sad definitivno i prestonica odbojke na pesku u Srbiji, tu je sve pocelo sa onim vip turnirima pre 15ak godina i tu se i danas najvise igra ovaj sport.

Odbojka na pesku je sport koji ti ne donosi nikakve nagrade ako nisi medju prva 3 na turniru, a iziskuje znacajne troskove. Pre svega avionske karte, smestaj i ostale troskove tokom par dana turnira ako se stigne do same zavrsnice. Recimo neki od najjacih turnira se odrzavaju u Brazilu, Meksiku, na Tajlandu, u Hamburgu, Svajcarskoj, Indiji i ostalim dalekim destinacijama. Jasno je da odlazak tamo i sam let tacno odredjenog datuma kosta i da troskovi premasuju 1000e po turniru, cak i u Evropi.

Konkretno problem naseg najboljeg tandema je oduvek bio, kako to platiti? Kako uzimati slobodne dane i uskladjivati redovan posao od kojeg zivis sa hobijem (njima je to hobi nazalost)? Kada i gde trenirati kada vremenski uslovi nisu idealni?

Klasnic je prosle godine uspeo da se progura malo u Americi i tamo igra te vece turnire bez preteranog uspeha uz redovno ispadanje u prvom kolu ili u grupnoj fazi, dok Kolaric odigra kada mu vreme dozvoli neki turnir po Srbiji.

Dakle, za uspeh i plasman na igre je potrebno da savez (citaj drzava) obezbedi pre svega USLOVE za trening i pripreme tokom citave godine. Mozete da zamislite samo kako izgleda kada dodju momci koji su visestruki prvaci Srbije u odbojci na pesku pa se natezu sa gomilom napucanih i istetoviranih majmuna na Strandu oko toga ko ce da igra i ko je prvi zauzeo teren. Prisustvovao sam par puta takvim scenama, a njima je to jedino mesto gde mogu da treniraju, nazalost tek u kasnim popodnevnim casovima nakon sto zavrse svoj redovan posao.

Nakon toga, postavlja se pitanja sponzora i finansiranja odlazaka na turnire, za pocetak slabijih po Evropi, a zatim i na jace koji se odrzavaju na drugim kontinentima. Koliko samo porazavajuce zvuci cinjenica da Srbija nema predstavnika ni u muskoj ni u zenskoj konkurenciji u odbojci na pesku na Evropskom prvenstvu na koje se kvalifikuje cak 36 parova.

I za kraj, sve i da se rese predhodni problemi (sto je u domenu naucne fantastike) zasto bi se iko bavio ovim sportom i zapostavio svoj redovan posao, ko bi ga placao redovno, od cega bi ziveo kada ne postoji nikakva liga i kada su turniri samo od aprila do oktobra?
Novosadista

Postby Fudbaloman » 20 Aug 2024, 17:45

Sve potvrdjujem. Jednostavno na jebenom OSS-u je da se pozabavi tim pitanjem i finansira one koji zaista zele da se posvete tome, istrpe ih, i onda mozemo ocekivati pomak i neke rezultate koji ce sigurno doci. Najgore od svega je sto ne postoji nijedan normalan novinar da postavi pitanje ovom Gajicu koji je kao ministar iz odbojke idealan za takvo pitanje, u vezi odbojke na pesku. Mozda sad nekom deluje da smo se uhvatili toga kao da je ne znam sta, ali je cinjenica da je i vise nego bizarno da zemlja koja je velesila i u muskoj i u zenskoj odbojci ne moze da iznedri nijedan jedini par za pesak, bilo muski bilo zenski. To je nemoguce. Problem je dakle samo u tome sto niko ko bi trebao da se time bavi nikako se ne bavi. Ne znam kako se na kraju zavrsio onaj projekat koji je Vanja pokrenuo posle kraja karijere, pisalo se da se posvetio odbojci na pesku i popularizaciji iste, ali s obzirom da je poznato koliko je tezak covek, verujem da je digao ruke jer nije mogao da uspostavi saradnju. Mozda i gresim, ne znam. Moramo, jednostavno moramo pokrenuti pitanja nekih sportova za koje mozemo naci takmicare, imamo ih na nekom nizem nivou, potrebno je samo vise paznje i ulaganja kako se podigao nivo i uslovi za njih, i nikad se ne zna kakav benefit mozemo da ostvarimo, i ko moze tu da se iznedri. Pa i tekvondo nam je do pre 10-ak godina bio spansko selo sport, a sada nam donosi redovno medalje sa OI. Zasto tako nesto ne bi moglo da se dogodi i sa sportom koji nam u ovom trenutku nije u epicentru paznje i nema publicitet? S obzirom da su tek zavrsene jedne OI i treba da krene novi olimpijski ciklus, ovo je idealno vreme da se pokrenu neka pitanja i pokusa ostvariti napredak za sledece.
Fudbaloman

Postby Tegi » 20 Aug 2024, 19:19

Vanja Grbić je po završetku igračke karijere početkom 2010-ih preuzeo promociju odbojke na pesku. U svim većim gradovima su se održavali vikend turniri na montažnim tribinama, mnogo pre nego što su zaživela basket 3x3 okupljanja. Tadašnji VIP je bio generalni sponzor saveza i masovno su po školama delili bele lopte za bič volej sa svojim logom. Jeftine, a kvalitetne lopte, ako nisi pro, lakše se rukuje njima nego Mikasinim šarenim loptama.

Posle nekoliko godina je Boričić otišao u CEV, Vanja Grbić je izgubio na izborima od SNS struje predvođene Gajićem, Mešterom i Miljkovićem koji je poslužio kao korisni idiot, opala su sponzorstva i sve je počelo lagano da se urušava iako je zataškavano uspesima ženske selekcije i brojem devojčica koje treniraju odbojku.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Foteljas » 20 Aug 2024, 19:26

Secam se te kampanje, u mom gradu se jedne godine igrao jedan od tih turnira odbojke na pesku.

Uglavnom, lepo primeceno da od toga nije bilo neke preterane vajde. Verovatno iz ovih razloga koje je Novosadista naveo.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Previous

Return to Paris 2024