Ja bih to ovako podelio:
Tier 1 - SAD
Tier 2 - Nemačka, Srbija i Kanada
Tier 3 - Francuska, Australija, Grčka i Španija
Tier 4 - Brazil
Tier 5 - Japan, Južni Sudan i Portoriko
Tier 1 su logično
Amerikanci, njima nema ravnih po kvalitetu i stvarno treba čudo da ne osvoje zlato, a ako ostanu bez medalje neviđeni debakl.
Ipak uzdamo se u to da će čouktencijal Lebrona, Karija, Tejtuma, Embida i Durenta nadjačati igračke kvalitete, nije da im se nije dešavalo nebrojano puta kroz karijeru.
Glavni kvalitet im je osnova Dejvis Adebajo, stvarno brutalan defanzivni potencijal sa njima dvojicom.
Tier 2 su mi glavni favoriti za zlato ako se Ameri okliznu, odnosno ekipe gde će biti razočarenje ako ne uđu makar u polufinale.
Nemačka je sjajan sastav, u poslednje 2 godine igraju najbolju reprezentativnu košarku na svetu i verovatno su najuigranija ekipa na turniru.
Srbija je po mom mišljenju treći favorit, ima kod nas nekih znakova pitanja, pre svega na poziciji pleja. Kad mislim da je Avram pouzdaniji od Vase, to dosta govori.
Kanada je baš jaka, ali mislim da im fali mesa u reketu, što može biti potencijalni problem protiv nekih ekipa.
Tier 3 su mi ekipe gde bih se iznenadio da osvoje turnir, ali se ne bih iznenadio da osvoje medalju, ukalazak u četvrtfinale je neki minimum očekivanja.
Tu su mi predvodnici
Francuzi, a neću otkriti toplu vodu ako kažem veliki disbalans spolja i unutra. Da je Nando 4, 5 godina mlađi, bili bi mi prvi favorit za zlato obzirom na snagu unutrašnje linije. Ipak, i dalje mislim da su najnezgodiji mečap za Amerikance.
Australija po kvalitetu i po kompoziciji tima dođe kao Kanada lajt, samo što biju kao Sveti Ilija i mnogo su verziraniji za FIBA košarku od ekipe sa kojom ih poredim. Ipak jezgro tima im je u The Last Dance fazi karijere.
Što se
Grčke tiče, mislim da bi bio
understatement godine ako kažem da će ih nedostatak pouzdanih šutera koštati medalje. Spejsing im je očajan, ipak igraju dobru odbranu i ako se skupe oko Janisa ko zna, mogu potencijalno daleko da doguraju.
Španija svi ih otpisujemo, pa me ne bi čudilo da osvoje. Ipak, loše sezone nosilaca: Braun, braća Ernangomez mi ne ulivaju poverenje da će se podići na igrama, videćemo.
Tier 4 tu je samo jedna ekipa,
Brazil, po principu preslabi za kikboks, a prejaki za rokenrol. Teško će se umešati u borbu za medalje, ali nisu klasični autsajderi.
Videćemo koliko logu Jago, Kaboklo, Marselinjo i družina predvođeni Acom Tricom.
Izlazak iz grupe ne bi bio veliko izenađenje, ali ujedno mislin da je to i maksimalni domet.
Tier 5, e ovde već idu klasični autsajderi gde bi izlazak iz grupe bio pravo čudo.
Portoriko je verovatno najjači od tri autsajera i ima najveće šanse za prolaz zbog grupe. Nezgodna ekipa, da imaju nekog malo kvalitetnijeg ispod koša mogli bi biti apsolutni hit igara, ovako ne znam koliko će uspeti na pogon dinamičnih Alvarada i Vatersa. Imam osećaj da ćemo se namučiti sa njima.
Južni Sudan ako sam dobro ispratio malo jači sastav nego na prošlom SP šalje. Ipak, mislim da će završiti turnir bez pobede.
Za kraj,
Japan, sipmatična ekipa Mutinog stila, fali im mesa i gabarita.
Eto, malo sam pametovao.