Board index Paris 2024

Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Re: Srbija, Jugoslavija i ExYU zemlje na LOI

Postby Olimp » 15 Aug 2024, 12:13

Fudbaloman wrote:Apsolutno najveca sportska sila 21. veka je Spanija. Mozemo da ih ne volimo u mnogo cemu, jer u mnogo cemu i nisu za simpatije s obzirom na to kako se ponasaju, koliko su prljavi, kakvi su kalkulatori i mnogo toga, ali dominiraju u svim znacajnim i globalno zastupljenim svetskim sportovima osim te odbojke, a kao sto Nedja kaze i tu su cak uspeli da uzmu titulu prvaka Evrope iako ih nigde nije bilo pre toga niti ih ni blizu ima posle toga.

Odavno govorim OI uglavnom nisu pokazatelj sportske snage generalno. Mogu da budu u nekim primerima, ali u vecini nisu. OI su specificno takmicenje koje staje u 16 dana, to nije dokazivanje kroz godine i decenije, svake godine, iz takmicenja u takmicenje po kalendarima. S te strane one nisu pravedne i svojim sistemom jednakosti sportova favorizuju mnoge drzave koje naizgled zbog toga ispadaju svetske supersile. Nije tako. Evo primera, imate jednu Spaniju koja je supersila u oba fudbala, obe kosarke i oba vaterpola npr., to je koliko ukupno medalja na OI? Svega 6. A onda imate Madjarsku koja je supersila u kajaku, macevanju i plivanju, gde samo u kajaku potencijalno mozete da uzmete racunajuci sve discipline koje se rade, pazite sad 48 MEDALJA! Samo u kajaku! Da naravno da niko ne moze da svih 48 medalja zbog ogranicenja kvota, ali moze 10 npr., pa 10 u kajaku, 10 u macevanju, 10 u plivanju, i dolazimo okvirno (nemojte me hvatati u brojke jer sustina je u primeru ne u tacnosti potencijalnih medalja) do 30 medalja koje se mogu uzeti! Pa jedna Rumunija je poslala 45 takmicara u veslanju, bas sam pogledao, imali su 12 trka, znaci 12 potencijalnih medalja su mogli da osvoje samo u jednom sportu! A neko je supersila u tri timska i moze jedva 6 racunajuci obe konkurencije. Dakle OI NISU POKAZATELJ prave sportske snage i tu nema nikakve dileme. Svaka cast svima koji ostvare veci broj medalja, ali taj Uzbekistan uzme 5 zlata u boksu, a meni treba 5 konkurentnih ekipa sa ukupno 60-ak kvalitetnih ekipnih sportista na nivou da bih uzeo tih 5 medalja koje njima uzme 5 nadmocnih pojedinaca i to u sportu u kojem nema nikakvih pravila vec ti sudije daju i uzimaju pobede kako se njima prohte. No, no...Izvinite ali to nije za merenje i to nije pokazatelj nicega.

Slažem se s ovim.
Iako sam olimpijski fanatik, svakako ne bih dao našu dominaciju u kolektivnim sportovima za više medalja na OI.

Inače naše zlato je čak 30. u kolektivnim sportovima na EP, SP i OI
13 vaterpolo, 7 košarka, 9 odbojka. Od toga 22 muška zlata, 8 ženskih.

Mislim da smo minimalno u Top 3 ako računamo period u kojem se takmičimo dakle od 1995.
Francuska, Španija, Italija su jedine tu negdje.
Olimp

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 12:52

Italija je u odbojci cak manje uspesna od nas ako ne gresim, zajedno muska i zenska selekcija im na EP, SP i OI imaju manje zlata nego mi. O vaterpolu i kosarci da ne pricam, rukomet nemaju kao ni mi, imaju jos dva puta fudbal. Tako da Spanija definitivno i verovatno Francuska tu negde sa nama, niko drugi ni blizu verujem. E da Rusi su sigurno tu negde, mozda i ispred nas, takodje odbojka i muska i zenska, plus imaju rukomet za razliku od nas.
Fudbaloman

Postby Foteljas » 15 Aug 2024, 13:09

Fudbaloman wrote:Italija je u odbojci cak manje uspesna od nas ako ne gresim, zajedno muska i zenska selekcija im na EP, SP i OI imaju manje zlata nego mi. O vaterpolu i kosarci da ne pricam,

Ma kakvi. Ako se gleda samo od 1995, muskarci su uzeli pet zlata na EP i jos dva sa SP. Jedino nemaju zlato sa olimpijade.
Zene sa druge strane tri zlatne sa EP, jedno svetsko i jedno olimpijsko zlato.
SOS = Srpski Olimpijski Sindrom
Foteljas

Postby Fudbaloman » 15 Aug 2024, 16:28

Jeste, zaboravio sam silna evropska zlata koja su muskarci osvajali :okk:
Fudbaloman

Previous

Return to Paris 2024