Board index Košarka Evropsko prvenstvo u Košarci 2022.

Европско првенство у кошарци - 2022

Европско злата осваја?

Србија
49
46%
Словенија
9
8%
Француска
12
11%
Шпанија
10
9%
Грчка
20
19%
Литванија
2
2%
Турска
1
1%
Италија
4
4%

Total votes : 107

Re: Европско првенство у кошарци - 2022

Postby NEDJA » 20 Sep 2022, 19:48

Mnogo sam ljubomoran na Spaniju. Jeziv kontinuitet imaju, pocev od 1999. i srebra na EP. Od EP 2001. krenuo je da igra najveci, Pau Gasol i postepeno ta cuvena generacija '80, Navaro, Kalderon, Garbahosa kojima su kasnije prikljucivani Rudi, Caco Rodrigez, Rubio, Ljulj, Mark Gasol, Mirotic... Zanimljivo da su tih prvih godina pocetka evropske vladavine znali da cokiraju. U Indijanapolisu su igrali vrhunski, pobedili i nas u grupi, ali ih je poraz od Portorika umesto na Novi Zeland u 1/4 vodio na Nemacku i Novickog, i tu su doziveli neocekivan poraz ali su za 5. mesto prvi i jedini put pobedili SAD. Sledece godine na EP dominatno do finala ali tu lak poraz od Litvanije. U Atini dominatno prvo mesto u grupi ali maler da u 1/4 idu na SAD i poraz, posle toga krenule stele sa protivnicima. U Beogradu prvi put bez Gasola, uz pomoc sudija i publike u 1/4 prosli Hrvate ali im je opet bio koban Novicki. I onda su konacno sve naplatili u Japanu i dominatno osvojili SP uz srecu da Grcka pobedi SAD u 1/2. Sledece godine su bili ubedljivo najbolji na svom terenu ali neobjasnjiv poraz od Rusije. Od tada imaju samo dva kiksa, kad ih je Teodosic izbacio u 1/4 Ali su doduse bili bez Gasola, i 2014. takodje poraz u 1/4 i takodje na svom terenu protiv Francuske u potpuno kompletnom sastavu. Veliki Pau Gasol igrao 15 velikih takmicenja i 11 medalja i uvek bio najbolji igrac osim 2011. kad je bio Navaro. Legenda. Jbg, nas Jokic koji je mozda za nijansu i bolji igrac sa 27 godina svega tri velika takmicenja sa jednom medaljom ali tek ove godine bio dominantan ko Gasol. Strasnu priliku smo propustili zadnjih 5 godina. Samo jedna medalja, premalo
Od prvog casa zivota svog
od trena kada sam ugled'o dan
u glavi se mojoj misao radja
da zivim za Partizan

Na kraju sveta da igra Partizan
on nece nikada ostati sam
i svako ce od nas ponosno reci
za njega zivot cu da dam
racunajte na nas
NEDJA

Postby Slavisak » 20 Sep 2022, 21:41

Jokic je bio dominantan igrac jos 2016 godine, gde je bio nas najbolji igrac na kvalifikacionom turniru za OI. Na samom olimpijskom turniru njegova uloga je promenjena, nije bio nas udarni igrac nego deo ekipe , tu i tamo je imao ofanzivne bljeske, pogotovo na utakmici u grupi sa amerikancima gde je bio nas ubedljivo najbolji igrac . Odigrao je on solidan turnir i doprineo je dosta uspehu ekipe , hrvate zatvorio slobodnim bacanjima, protiv Australije u polufinalu je bio odlican u skoku i odbrani. E onda je od the 2016 do 2019 godine odbijao da se odazove na reprezentativne akcije. 2019 godine znamo kakav se pojavio , sa viskom kilograma ali i takav nije bas dobro iskoristen. I sada ovaj Evrobasket gde je dosao u najvecem naponu snage. Mislim nije za njega jos kasno da uzme neku medalju ali treba prvo da se kvalifikujemo na SP . Ali sve i da se ne plasiramo on ce 2025 imati samo 30 godina a on sa ovim nacinom igre moze jos dugo da igra. Naravno kod njega je uvek pitanje zelje i volje kada je u pitanju reprezentacija, na ovaj turnir je dosao bas raspolozen. Steta sto ga saigraci nisu ispratili.
Slavisak

Postby Dexi » 20 Sep 2022, 22:16

Gde je Jokic bolji igrac od Gasola.Kad bi se zezali :biggrin: .Ovaj covek osvojio sve sto je moglo da se osvoji,dominirao,ovaj nas jos nema nista osvojeno.

Ovaj vodio Spaniju do ogromne dominacije.Bukvalno sve osvojio,Nba ligu,Spansku ligu,jefino nema EL :biggrin: .Daleko je Jokic od njega.Kao sto ni Janis nije ni blizu jednog Spanulisa,Dijamantidisa,da ne pricam Galisa.

Inace Garbahoza je 77 god.,nije generacija Navara,Rejesa,Gasola,Kalderona.

Neko spomenu kako je bivsa SFRJ igrala na veliki broj poena u oeriodu 89-91' .Treba pomenuti da je i bivsi SSSR igrao izuzetnu napadacku kosarku i gde su ko od sale davali 100+ poena.

Kosarka u svetu tokom tog perioda sto se moze videti i po rezultatima bila je izrazito napadacka.

A onda dolazi period devedesetih,dvehiljaditih gde se sve vise igrala kvalitetna odbrana,i gde su rezultati bili jako niski.

Odbrana koja se igrala tada i sada ,nebo i zemlja.Neko pomenu Redzi Milera koji je bio vehunski suter,da nije prelazio 20 ppg tokom sezone.

Nisam znao taj podatak,ali znam da takav igrac bi danas bio komotno na 30+ ppg.

Licno meni je taj period tokom devedesetih,i tokom dvehiljaditih najbolji period ove prelepe igre.Gde su igrali najveci majstori ove igre,i gde se igrala mnogo dobra odbrana.

Naravno o ukusima ne treba raspravljati,ali ovakva kosarka sa brdo sutnutih trojki ,i gde se odbrana gotovo i ne igra je za mene losa.

Po meni ovo je bilo dobri prvenstvo,puno dobrih utakmica,iako se u nekim igrala slabija odbrana :biggrin:
Dexi

Postby Slavisak » 20 Sep 2022, 22:21

Svasta se ovde moze procitati :biggrin: Spanulis,Diamantidis i Galisa bolji igraci od Janisa :blue: Hajde sa Pau Gasolom bi i mogao da prodje, ovaj je najtrofejniji evropski centar koji je ikada igrao, odigrao vecinu velikih takmicenja tokom svoje karijere, nakupio se medalja i mvp trofeja . Ali za Janisa :blue:
Last edited by Slavisak on 20 Sep 2022, 22:31, edited 6 times in total.
Slavisak

Postby Starks » 20 Sep 2022, 22:22

familija wrote:Bas dobra polemika...i ja uvek kazem...niko ne brani Gregu i ostalima da naprave nekog novog Hakima, Dankana, Dzabara..koji ce dominirati na niskom postu i provesti igru na polje ispod kosa...
Ali jednostavno je...kosarka se ubrzala.. do 1982 nije bilo trojke...stidljivo se koristila u pocetku..
Recimo stariji pamte nasu centarsku liniju..Rasa Radovanovic, Zizic , Knego, Nakic.....od njih niko nije znao da sutne na kos sa dva metta a kamoli dalje....pogledaj danas centre sa ovih prostira..Jokic, Vucevic, Nurkic, Dubljevic...svi sutiraju za tri ..i to dobro...
Dakle tesko je parirati igri koju je uspostavio GS u poslednjih 10-ak godina...uostalom jedan podatak je narocito bitan..negde u toku ove sezone su u prenosu pomenuli Edin i Kole..da njihov napad prosecno traje 13 sekundi!!

Nije tu igru uspostavio Golden Stejt već Finiks sredinom i Orlando krajem 2000-ih.

Igru bez centra patentirao je Nelson, konture se mogu prepoznati kod Golden Stejta sa trozupcem Hardavej - Ričmond - Malin (Run TMC). Na mnogo šutiranja i trčanja bazirala se igra Denvera u eri strašnog strijelca Aleksa Ingliša i trenera Daga Moa. Neke tantijeme za današnji izgled košarke pripadaju Ficsimonsovim Sansima i Indijani koja je prva podredila franšizu jednom vanserijskom šuteru.

Po svim uzusima košarke i dosadašnjeg razvoja, trojkaško ludilo može potrajati do kraja decenije, onda će uslijediti promjena paradigme.

Glede centarske pozicije, ista se vidno oporavlja. Jokić, Embid, Tauns, Gober, Adebajo, Ejton, Alen, Tarner... supertalenat Vembanjama... uporedi to sa pustoši 2005-2015.
When you have to shoot, shoot. Don't talk.
Karelia slims wrote:Партизан Вајлд кардерси
Starks

Postby Slavisak » 20 Sep 2022, 22:29

Svaka elitna NBA ekipa bi pomela reprezentaciju grcke predvodjenu Dimantidisom,Spanulisom i Prentizisom.
Slavisak

Postby Tegi » 20 Sep 2022, 22:53

Ne znam, Dexi, gde to piše da je glavi cilj grčkog igrača da usreći Grka ili srpskog da usreći Dexija i Tegija. Valjda je veći kvalitet dostići univerzalnu obožavanost nego usrećiti 5-10-50 miliona svojih sunarodnika. Kada dostigneš određene visine, onda gubiš nacionalno obeležje kao primarno. Kako je rekao veliki Mater Parlov kada je odbio da podrži ustašizaciju Hrvatske- ja sam svetski, a ne hrvatski šampion.

Za tebe i mene jedan Bodiroga je hiljadu puta iznad Jokića. Ali on je obradovao jednu generaciju Srba, već sledećoj ostaje u magli, pamte ga košarkaški fanatici po Španiji, Litvaniji i Grčkoj. Ali to je nemerljivo uticaju koji ima jedna NBA zvezda širom sveta. Posebno što je njihov marketing toliko suptilan da ne rade samo na stvaranju novih idola, već i očuvanju starih. Prosto, imaš različite kulturne matrice. NBA ima jednu, ljubitelji tradicionalne evropske i reprezentativne košarke poput tebe i mene drugu. Potpuno je pogrešno da upadamo u zamku u koju upadaju Amerikanci- da svoju matricu proglasimo sasvim univerzalnom, objektivnom, apsolutnom, istinitom. Ali oni imaju više prava na tako nešto, jer je njihova kulturna matrica mnogo rasprostranjenija i prihvaćenija 30 godina unazad i sve više dobija na zamahu.

Lično, ispred globalističko-marketinške i nacionalno-partikularne komponente kod velikog sportiste... uvek bih stavio socijalnu komponentu. Sposobnost i hrabrost da staneš na stranu najugroženijih i najobespravljenijih po cenu da se suprotstaviš mašineriji, time izgubiš mnogo ugovora i da ti deo dotadašnjih obožavalaca okrene leđa. Da ne budeš ni globalni ni nacionalni, već narodni šampion. To je zapravo najuniverzalnija ideja koju neko može da predstavlja- svest da sport ne konstituiše opšte vrednosti, ali da kroz sport te vrednosti možeš da promovišeš. Koševi, procenti, titule, sve su to parametri koji vrede samo na terenu, van terena one ne znače ništa. Koliko to sve zvuči smešno spram pojmova kao što su pravda, jednakost, sloboda, prijateljstvo...

Zato su ljudi poput Muhameda Alija, Teofila Stivensona, Ljubodraga Simonovića za korak ispred svih.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby NEDJA » 20 Sep 2022, 23:02

Moja greska za Garbahosu, Rejes je iz te generacije '80. Naravno da je Gasol mnogo trofejniji i duza mu je znatno karijera od Jokica ali ih poredim u prajmu. Po mom misljenju Jokic je za nijansu bolji, obojica su izuzetno kompletni u napadu, ali ipak Jokic bolji asistent i napadacki potentniji a Gasol bolji defanzivac. Sto se tice poredjenja Janisa i Spanulisa, Dijamantidisa i Galisa, naravno da ne mogu da se porede i da je Janis za klasu bolji od svih njih, uostalom Dijamantidis nije ni igrao u NBA a Spanulis se proveo ko bos po trnju
Od prvog casa zivota svog
od trena kada sam ugled'o dan
u glavi se mojoj misao radja
da zivim za Partizan

Na kraju sveta da igra Partizan
on nece nikada ostati sam
i svako ce od nas ponosno reci
za njega zivot cu da dam
racunajte na nas
NEDJA

Postby familija » 21 Sep 2022, 01:17

Starks wrote:
familija wrote:Bas dobra polemika...i ja uvek kazem...niko ne brani Gregu i ostalima da naprave nekog novog Hakima, Dankana, Dzabara..koji ce dominirati na niskom postu i provesti igru na polje ispod kosa...
Ali jednostavno je...kosarka se ubrzala.. do 1982 nije bilo trojke...stidljivo se koristila u pocetku..
Recimo stariji pamte nasu centarsku liniju..Rasa Radovanovic, Zizic , Knego, Nakic.....od njih niko nije znao da sutne na kos sa dva metta a kamoli dalje....pogledaj danas centre sa ovih prostira..Jokic, Vucevic, Nurkic, Dubljevic...svi sutiraju za tri ..i to dobro...
Dakle tesko je parirati igri koju je uspostavio GS u poslednjih 10-ak godina...uostalom jedan podatak je narocito bitan..negde u toku ove sezone su u prenosu pomenuli Edin i Kole..da njihov napad prosecno traje 13 sekundi!!

Nije tu igru uspostavio Golden Stejt već Finiks sredinom i Orlando krajem 2000-ih.

Igru bez centra patentirao je Nelson, konture se mogu prepoznati kod Golden Stejta sa trozupcem Hardavej - Ričmond - Malin (Run TMC). Na mnogo šutiranja i trčanja bazirala se igra Denvera u eri strašnog strijelca Aleksa Ingliša i trenera Daga Moa. Neke tantijeme za današnji izgled košarke pripadaju Ficsimonsovim Sansima i Indijani koja je prva podredila franšizu jednom vanserijskom šuteru.

Po svim uzusima košarke i dosadašnjeg razvoja, trojkaško ludilo može potrajati do kraja decenije, onda će uslijediti promjena paradigme.

Glede centarske pozicije, ista se vidno oporavlja. Jokić, Embid, Tauns, Gober, Adebajo, Ejton, Alen, Tarner... supertalenat Vembanjama... uporedi to sa pustoši 2005-2015.

Ma nisi me razumeo...sve znam ko je i kako igrao to 2000-ih godina...ali to nije bila sampionska i pobednicka igra...
Oni nisu mogli tada da primirisu tituli..
GS je daleko unapredio tu igru i uspustavio sistem i kontrolu kako ko i sta i kada sme da radi..podigao je na visi nivo i srusio mit da samo odbrana osvaja titule...dakle moze i napad..imaju razne serijale i iesecke kretanja samo u ovighsest meseci kako funkcionisu Grin i Tompson uz pomoc cele ekipe..da bi Tompson dosa do otvorenog suta za tri...
Pri tom da istaknem da GS igra vrhunsku odbranumedju najboljima u ligi...i imali su srecu, znanje ili kako god da odaberu igrace na draftu..nepogresivo...
Kapa dole za sve sto rade ovih 10-ak godina..
"NIJE VAZNO KOLIKO PUTA PADNES, VAZNO JE DA SVAKI PUT USTANES!"
familija

Postby Baxter Stockman » 23 Sep 2022, 08:32

Avangarda FPL Champion (2021)
Baxter Stockman

Previous

Return to Evropsko prvenstvo u Košarci 2022.