V.M. Varga wrote:Olimp wrote:Ma ljudi mi smo od Hrvata mnogo uspješniji u kolektivnim sportovima, tu je riječ o miljama...
Imamo 11 zlata u vaterpolu, 5 u kosarci, 4 u odbojci. To je 20 zlatnih medalja, a oni imaju 7.
Plus imamo Novaka najboljeg sportistu s ovih prostora svih vremena, najboljeg tenisera svih vremena, a riječ je o tenisu, sporti koji je svakako medu 5 ako ne i među 3 najveća sporta na svijetu.
Ali kad je riječ o OI jednostavno im već pete olimpijske igre gledamo u leđa i to svakako frustrira. Oni očigledno mnogo bolje rade u ovim malim sportovima i sve su jači, prije su osvajali po 2-3 medalje a od Atine 5 i više, od Londona su već na 3+ zlata. Istina imali su Sinkoviće i Perković koji su sigurna zlata i onda je svima drugima lakše plus objektivno stvarno imaju mnogo srece da im svi rivali poispadaju.
Nama se dešavaju ovi raspadi a na ovoj i prošloj olimpijadi smo imali sigurno podjednak OI tim kao oni a imamo duplo gore rezultate. I nama kojipratimo ove sportove svih 4 godine jako teško pada da rivalima tako gledamo u leđa.
Ali na kraju dana svakako niko od nas ne bi mijenjao naše čudesne rezultate u košarci i tenisu, drugom i trećem sportu na svijetu za njihova olimpijska zlata, zar ne?
Tako da jbg, moramo se naučiti da ne možemo biti stalno i u svemu dobri. I šta sad ako budemo losi u vaterpolu 10 godina? Pa jbg dominiramo zadnjih 20 godina. Ej 20!
Ali bode u oci opet ta karma na OI dakle od nasih 20 godina dominacije u vaterpolu u Noletovih 15 u tenisu on ima samo jednu bronzu a vaterpolisti samo jedno zlat. To ako nisu neke mađije ne znam šta su.i nemojte o posebnom pritisku igara. Takvi šampioni idu na zlato na svakom turniru.
Kad si već počeo da patkometrišeš o Hrvatima i njihovom kolektivnom sportu. Oni imaju srebro i bronzu sa svetskih prvenstava u fudbalu. Imaju i ta dva rukometna OI zlata, pa i jedno vaterpolo.
I da, kada se priča o bitnim kolektivnim sportovima, to sigurno nije vaterpolo. Prati se u par zemalja. Pa jbni kriket je hiljadu puta popularniji sport.
Kad se priča i bitnosti sportova na OI, to su atletika, košarka, plivanje, gimnastika, odbojka, rukomet. Nekim tim redosledom.
Po cemu je rukomet popularniji od vaterpola?I kod jednih i kod drugih dominiraju Evropljani uglavnom 7,8 ekipa.
Mi smo u najpopularnijim olimpijskim ekipnim sportovima kosarci bili 2 puta svetski prvaci,jednom drugi,i imamo dva srebra sa OI,cure imaju bronzu sa OI.U odbojci koja je posle fudbala i kosarke najpopularniji sport na svetu i sa najjacom konkurencijom imamo na Oi 1 zlato,1 bronzu u muskoj i imamo 1 srebro u zenskoj konkurenciji,zatim imamo 1 svetsko srebro i bronzu u muskoj konkurenciji,1 zlato i ,1 bronzu u zenskoj konkurenciji.
Dok Hrvati u ova dva sporta imaju jedno srebro na OI ,i bronzu sa Sp u kosarci..
Dakle mi 14 medalja,a oni svega 2 medalje.Ovo govorim ne da nipodastavam njihove odlicne rezultate na OI,vec da pokazem kakva smo mi sila u ekipnim sportovima ,ne u odnosu na njih ,vec u odnosu na ceo svet.
A sve to da ljudi ne bi shvatali toliko tragicno ove uspehe ili neuspehe u tekvondou,bocanju,jedrenju,i ostalim malim sportovima.
Ovo sto mi imamo u ekipnim sportovima ne bih menjao ni za 10 medalja na OI u malim sportovima.
I ne slazem se da smo imali duplo slabiji rezultat na poslednjoj olimpijadi.
Uspesi u kosarci,odbojci su mnogo znacajniji od uspeha u streljastvu,tekvondou,strelicarstvu,streljastvu ,jedrenju.
Svi svrsavaju na rezultatima Madjara,a oni ljudi vise ne mogu da uzmu medalju ni u njihovom vaterpolu od ekipnih sportova.
U ostalim mogu samo da sanjaju neku medalju.