Bolkonski wrote:Neizvesnost na ulasku u poslednjih pet-šest minuta.
Kažem, ne pratim to, niti me zanima, ali, s obzirom da ljudi koji prate kažu da su ove nikad slabije, očekujem da evropske prvakinje mogu pružiti nešto više od -15 na ulasku u poslednji period.
Uprkos dopingu i vračarama iz afričkih sela.
Naša reprezentacija je to već jednom uspjela, u grupi u Turskoj 2014, par mjeseci nakon što je muški tim deklasiran u Španiji. A to je bio pakleno jak tim Amerikanki, igrale su Taurasi, Bird, Griner, Čarls, 7 godina mlađe nego sad. Plus Maja Mur, o kojoj nema potrebe da se priča.
Iz naše sadašnje ekipe su igrale Bruks, Ana i Butulija, a Čađo i Jovanović su bile u sastavu. Tada ih je Ana natrpala, ali su imale više nego 30 skokova više od naših, i mnogo bolje procente šuta iz igre i za 3. Na papiru, sa takvim brojevima gubiš meč 40 razlike. Ono zbog čega su se držale je što je Marina ubila njihovog trenera neobičnim udvajanjima Griner, i pritiskom na loptu dok god su naše imale snage. Zato su imale 15 izgubljenih više. Da smo tada imali širinu koju imamo sad, ili makar Sonju, ubijeđen sam da bismo ih dobili. Ovako je bilo 6 razlike na kraju treće, 8 na 6 minuta do kraja, a na kraju 20.
Zaštitni znak Amerikanki, i tada i sada, nije dodavanje gasa, kao što rade muškarci, nego igranje pod najjačim gasom 40 minuta. To znači da redovno 10 ili 11 različitih igračica igra više od 15 minuta, i tako dok protivnik ne posustane, jer drugi jednostavno nemaju tu širinu.
Mislim da imamo šansu da im napravimo problem, jer imamo veću širinu nego tada, a naše su i dalje sposobne da izvrše pritisak na loptu i izbace protivničke organizatore iz ritma, kao što su Kineskinje. To je prvi uslov koji mora da bude ispunjen. Drugi je ili da funkcioniše šut (kao što je protiv Kanade), ili da uspijemo da iskontrolišemo skok, tj da dobrim šutem ,,smanjimo'' razliku u broju posjeda, ili da im ni ne dozvolimo da tu razliku naprave. Treći i najvažniji uslov je da one koje manje igraju daju doprinos, jer ako Anderson uđe i krene da se glupira kao protiv Kine, ove neće napraviti 9 razlike za 5 minuta, nego 19.