Old school wrote:Druže neću da ti stajem na muku ali ta tvoja priča ima dva kraja.
Meni je pola rodbine i dalje dole na KiM. Za poslednjih 20ak godina pokupovali su stanove u Bgd i ostatku Srbije, ja sa svojih 52g. i dalje živim u očevom stanu. Ni jedan od braće odozdole nije omirisao barut ( mojeg su godišta) ja bio i '92 i'99.
Iskreno žive bolje od mene a ne bave se nikavim prljavim poslovima. Ne kažem da nema slučajeva puno kao što navodiš ali nije sve crno-belo.
Ma opušteno, ne staješ mi na muku. Uvek ima toga, ali to je manjina. Ja znam ljude koji su posle rata zauzeli prazne lokale bez ikakvih papira. Rizikovali su i tako su 20 godina imali prodavnicu bez da su plaćali porez, struju, vodu, kiriju i za to vreme zaradili ozbiljne pare. Iskreno, do pre par godina si u južnom delu Mitrovice mogao da nađeš identične stvari koje su duplo jeftinije u odnosu na one iz Srbije. Mi smo godinama bili siva zona i idealni za nabavljanje svega i svačega po povoljnim cenama. Znam prodavnice iz Srbije koje su nabavljale robu od šitpara.
Ali sve je to prošlost. Trenutno ne postoji nikakav izbor. U ranim 20. godinama si, završiš fakultet i za tebe posla nema. Konobarisanje, taksiranje i slično ne računam jer ti za to ne treba škola. Ako hoćeš da dobijaš neku crkavicu iz Srbije, i to je ugovor na određeno, zna se da te imaju u šaci. Pola grada su ti prazni lokali jer posla nema. I da hoćeš da otvoriš nešto dobre šanse su ti da će doći ispekcija da ti traži dlaku u jajetu i zatvori to.