Teodosić: Jesam krivac, nisam glavniPlejmejker Srbije prešao put od košarkaškog heroja do razočaranja dela srpske nacije. Mnogo je razloga zašto nismo pružili maksimum, ali smo i dalje tim. I ostaćemo – kaže Teo
NAJBOLjI su uvek izloženi najstrožem sudu. Svaka njihova greška gleda se posebnom lupom, svaki potez se premerava dva puta, svaki gest tumači na više načina. Tim normama podleže i Miloš Teodosić, prvi plejmejker reprezentacije Srbije i najkritikovaniji igrač u olimpijskom neuspehu našeg nacionalnog tima.
Momak iz Valjeva koji je za tri godine, posmatrano očima dela javnosti, prešao put od košarkaškog heroja nacije do velikog razočaranja, sasvim staloženo prihvata neminovne posledice neispunjenog cilja na Evrobasketu u Litvaniji.
- Ja sam, ne mogu da kažem glavni krivac, ali jedan od glavnih za ovaj neuspeh. Nadali smo se plasmanu na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, ali sada treba razmisliti o igrama, pa tek kasnije ući u dublje analize.
Da možete, da li biste promenili nešto?
- Ne bih menjao ništa, možda samo onaj Savanov promašaj protiv Francuske. Ali u tu drugu grupu smo ušli svesni da nam treba jedan trijumf za ulazak u četvrtfinale, što smo i ostvarili protiv Turske. Bilo je mnogo razloga zbog kojih nismo pružili maksimum, ali smo i dalje tim. I ostaćemo. Imamo karakter, mladi smo i naše vreme dolazi.
Stalno se pominje karakter tima. Šta je to?
- Ja sam tu reč karakter čuo od vas novinara, ali mi jesmo tim i to ćemo biti. Tačno je da smo psihološki pali protiv Litvanije, možda je to naš srpski mentalitet. S druge strane, neke stvari su zaista neobjašnjive. Nijednom mom saigraču ne mogu ništa da zamerim.
Da li je ovo veliki korak unazad posle uspona u prethodne dve godine?
- Jeste, sami smo krivi. Sami smo bili pobednici, sami smo i gubitnici. Trebalo bi da izađemo mirno iz ovoga, bez svađa. Igraće se Olimpijske igre i 2016. Napravili smo dva dobra rezultata, ali sve se to zaboravlja zbog jednog neuspeha. Okej, svesni smo da smo napravili veliki kiks.
Možemo li da ustanemo posle nokauta?
- Pokazali smo da možemo. U Litvaniji je bilo i drugih stvari, na koje nismo mogli da utičemo. Spremni smo za nastavak borbe.
Koliko ste iskusniji u odnosu na EP u Poljskoj 2009?
- Tada smo igrali s mnogo žara, ali ne znam zašto ovo prvenstvo nismo odigrali na taj način. Jesmo, ali samo na momente. Sigurno je da smo sada iskusniji, ali ne i pametniji.
Da nije ponestalo motiva?
- Nikako, i dalje je ogroman. Moramo dobro da razmislimo o ovom prvenstvu i da od narednog okupljanja za kvalifikacije odigramo kako znamo i umemo.
Ko će doći na okupljanje reprezentacije?
- Rekao sam ranije da nijedan igrač neće odbiti reprezentaciju, siguran sam da ćemo se svi okupiti i za te kvalifikacije. Zaista imamo sjajnu atmosferu i posle ovog neuspeha, ali moramo to da pokažemo i na terenu.
Pričalo se da nije baš tako kao što kažete?
- Ne znam, voleo bih da neko od vas uđe u svlačionicu. Mi smo, pre svega, sjajni drugari i takvi ćemo ostati. Hvala Bogu, videćemo se za dve godine i nadam se da ćemo isto ovako pričati, ali uz osmeh.
KRSTIĆ: LAKO ZABORAVLjAMO USPEHE I NEUSPEHEKAPITEN plavih Nenad Krstić na sličan način, kao i saigrači, razmišlja o debaklu na EP, a po dolasku u Beograd osvrnuo se na i negativne komentare u medijima.
- Iskustva sa takvim komentarima imam još iz 2005, zatim i 2006, kada iz ličnih razloga nisam mogao da igram za reprezentaciju. Bilo je ružnih poruka, „pljuvanja“. Sadašnji tim ne bi trebalo kritikovati. Mladi su momci, odlični igrači, koji mogu da igraju još 10 godina u reprezentaciji. Ne može da se kaže da se nismo borili, ali jednostavno nije išlo, a nismo ni imali sreće. U Srbiji se lako zaboravljaju uspesi i neuspesi. Tako je bilo i posle srebra na EP u Poljskoj. Zato i sada ne bismo smeli da gudbimo veru. Šta je tu je, idemo dalje - kaže Krstić.