Ja recimo zbog prirode posla kojim se bavim ne gledam vec godinama prijateljske utakmice jer cesto daju potpuno iskrivljenu i netacnu sliku.
To je posebno u kosarci izrazeno.
Npr. jedan banalan primjer. Trener odluci da u toj i toj utakmici igra all switch odbranu svih 40 minuta bez pomaganja na low postu ili bez iskakanja na 45.
Apsolutno ga ne zanima da li ce protivnik to namjerno kaznjavati i ubaciti tako 30 poena ili nece. Zacrtao sebi i timu da je to plan i da hoce da istreniraju branjenje mismatcheva 1 na 1. I onda dodje neka objektivno losija ekipa i to kazni maksimalno sa takmicarskim pristupom, a ovu bolju to ne zanima jer nije cilj rezultat i ne prilagodjava se.
I onda dobijes iskrivljenu sliku da je jedna ekipa bolja nego sto jeste i obrnuto.
I ovakvih primjera u kosarci razlicitih moze da bude milion. Recimo odlucis za prijateljski mec da igras next odbranu za apsolutno sve situacije gdje moze. Itd. itd...
I ti onda kao gledalac ako ne posmatras pazljivo ne mozes to da uocis. A cak i ako posmatras pazljivo i ako znas da citas, opet nisi nacisto do kraja sta je plan za tu pripremnu utakmicu, a sta nije.
Ozbiljni treneri pripremne meceve koriste iskljucivo i samo da uigraju odredjene stvari i da vide kako tim reaguje u tim odredjenim situacijama. I vrlo cesto ono gdje su tanki najvise i forsiraju tj. svjesno dovode ekipu u neprijatnu poziciju da kroz utakmice poprave te stvari.
A kad krene zvanicno onda se maskiraju mane, a isticu vrline.
Rezultat tj. pripremu na protivnika i igranje takmicarskim meceva na rezultat u prijateljskim utakmicama rade samo neznalice i alibi treneri koji na taj nacin kupuju sebi mir pred start sezone.
Tako da gledanje na osnovu rezultata u prijateljskom mecu da li je neko dobar ili los... Potpuno neozbiljno.
Trinkijeri je npr. sa Bajernom u onoj sezoni kad je ispao od Milana u 1/4 EL na 10 dana od pocetka sezone gubio od Cedevite i slicnih timova u prijateljskim mecevima i to ubjedljivo. I onda su amateri govorili da Bajern pojma nema i da to nista ne valja.
To mi je ostalo jer su prvo kolo igrali protiv Milana i dobio sam vraski dobru opkladu da ce pokriti hendikep od nekih 7-8 poena. Bilo na zadnju loptu.