mmajstor wrote:@tegi
deluje da prilicno pratis kosarku sto je lepo za videti. Ja nisam gledao nikakvu statistiku i procente, pisao sam na bazi secanja na neke igrace a kad malo bolje razmislim Pecarskog sam najvise gledao u juniorskim kategorijama sto je bilo mnogo davno, jer se posle toga izgubio i vise nije igrao nego sto je igrao. I utisak mi je ostao da je bio kamenjar koji je koristio bolju fiziku od ostalih juniora, dok je Petrusev imao mekaniji sut sa osecajem, prvenstveno sa poludistance. U Megi je vec i trojke sutirao fenomenalno, dok je u Zvezdi manje uzimao ali je bio vrlo efikasan. Ako je Pecarski bio los primer onda je to moje lose secanje
Ristic je oduvek vazio za loseg sutera, ja se ne secam da je on ikada uzimao suteve za tri, ali evo sad sam pogledao statistiku i video da je napredovao u tom segmentu u zadnjih par godina. Ali to je opet u nizem rangu takmicenja nego sto je EL, a i ono sto sam video u repr. to je izbacaj ispred tela koji moze da ubode samo kad nema nikog ispred njega i izgleda prilicno stegnuto, dok je Petrusev izbacaj efikasniji i preko ruke. Cela ova frtutma je oko toga zbog konstatacije da Petrusev nema sut. Ja mislim da ima, sigurno da nije Porzingis ili Djidji Datome, ali se ne moze reci da ga nema.
Da li imas istu veru da ce lopta uci u kos kada odapne Ristic i kada odapne Petrusev?
Ja stvarno ne znam sta si ti gledao i ko ti je takve informacije preneo ? Ali ozbiljno to kazem . Sve si promasio . Ili si zaboravio sve.
Pecarski je imao meksi sut i bolju ruku od Petruseva, u tom nekom ranom periodu nisu bli za poredjenje u tom segmentu. Mislim , sama odlika Pecarskog je bila sto uzima veliki broj suteva sa poludistance i odredjeni za 3. Petrusev je drzao dominaciju oko reketa, kada govorimo o mladoj reprezentaciji kada su igrali zajedno. A i stil igre im je nalagao da tako igraju . Pecarski je bio 4 , Petrusev 5 . CIsto da bi ti docarao do kraja, 2018 na sampionato evrope Pecarski je sutirao oko 2 suta za 3 po utakmici, Petrusev je sutnuo ukupno 0 (nula) suteva za 3 . Petrusev je imao ukupno 0 asistencija na sampionato. Inace Petrusev igrajuci u Gonazagi, u drugoj sezoni koja mu je bila odlicna je sutirao 0,3 suta za 3 po utakmici, i to je verovatno bilo kada nije bilo nekih drugih opcija.
Iako je meni vec tada Petrusev bio dosta zanimljiviji i videlo se da ima veci domet u karijeri . Pecarski je nadobudan, neradnik i nije cudo sto nije unapredio svoju igru i repertoar i imao je nepravednu ulogu lidera.
Petrusevu je sut forsiran u Megi i sada je to fino koristio u Zvezdi . Ali on nema niti ce imati ball handling za poziciju 4, nema lateralne kretnje ... uostalom napisano je vec koliko mu fali stosta da bi igrao kvalitetno na 4. Za NBA tek nema govora. E sad, za poziciju 5 bi trebalo da poradi na telu, masi , mnogo je mekan i za standarde EL a kamoli NBA. Ali je to definitivno njegov reon . U letnjoj ligi je igrao na 5, za tri je pokusao na 13 utakmica ukupno 11 puta a pogodio dve trojke. Zanimljiva je njegova draft analiza a i po njoj vidis da ga vide kao centra .
---
https://www.nba.com/draft/2021/prospects/filip-petrusev Amerikanci i Tristana Vukcevica vide kao centra,zato sto njegove kretnje ne mogu u istu recenicu sa pozicijom 4 . Zato ce gledati da eksloatisu njegov sut sto vise .
Kada je rec o reprezentaciji , Filip moze da odigra i 4 i 5 . Sa Smajlagicem u paru to moze da bude jako interesantno . Ali na 4 , logicno je da su u prednosti pre svega Jovic, a blagoj i Davidovac pa cak i Smajlagic koji bolje brani perimetar od njega. Jako je bitno da pristane na dodeljenu ulogu .
Kada smo vec kod suta Alen Smajlagic je sutirao 46,5 % u EL za 3 , i naravno da ga to nece svrstati u red elitnih sutera . Ako je jasno da sem Milutinova, mozemo vise igraca da koristimo za "kontrolisano" sutiranje spolja sa pozicije 5.