Board index Košarka Reprezentacije

Reprezentacija Hrvatske

Re: Reprezentacija Hrvatske

Postby Lester Bo » 21 Feb 2025, 22:06

Rukomet.
Lester Bo

Postby Bojdo » 21 Feb 2025, 22:07

Lester Bo wrote:Rukomet.

Али смо бар "убрали" једно сребро од 1995.
Република Српска је Пијемонт српства!
Bojdo

Postby Lester Bo » 21 Feb 2025, 22:37

To je neka najpribližnija paralela koja se može povući.

Pošto je ipak konkurencija u košarci da ne kažemo jača,ali sigurno šira nego li u rukometu.

A pošto je reč o srozavanju, mi se u tom sportu kontinuirano srozavamo.

Imao si odmah posle sankcija par bronzi na velikim takmičenjima ,gde nije bilo reprezentacije sa kojom nisi mogao da igraš.

Posle si početkom ovog veka imao baš nekoliko maleroznih turnira,gde je borba za medalje za dlaku iskrsla,a onda otprilike pune dve decenije tamo negde od Tunisa potop izuzev tog prvenstva u Beogradu.

Hrvati ovde što su osvajali ,bilo je za vreme perioda pod našim sankcijama i naravno čuvena Atina.

Ovo će im biti pune 3 decenije bez medalje na velikim takmičenjima.

Sledeće veliko takmičenje mogu igrati tek 2027.godine,mene je iskreno strah kako ćemo mi proći u kvalifikacijama za to SP,a ne znam čemu se oni mogu nadati.

Prve 3 zvezde tima ,jedan blizu mirovine,druga dvojica već polako ulaze u grupu igrača 30+.

Situacija sa spoljnim igračima blago rečeno katastrofalna ,ispade da će im glavne zvezde reprezentacije biti centri koji po meni nisu kadri za velika dela,a i oni će propustiti kvalifikacije.
Lester Bo

Postby Loka » 21 Feb 2025, 22:58

Lester Bo wrote:Rukomet.

Неупоредиво.
Србија је узела неколико медаља, СП и ЕП, од 1995, у рукомету. Хрватска ништа у кошарци. При чему то није за поређење, због учесталости такмичења јер у рукомету имаш сваке године такмичење, у ОИ години чак два, ЕП и ОИ. У кошарци није тако, нарочито сада када су и ЕП на 4 године.
Са тиме знањем, не знам зашто је чудно што се нису пласирали на ЕП.
Loka

Postby Loka » 21 Feb 2025, 23:05

Lester Bo wrote:To je neka najpribližnija paralela koja se može povući.

Pošto je ipak konkurencija u košarci da ne kažemo jača,ali sigurno šira nego li u rukometu.

A pošto je reč o srozavanju, mi se u tom sportu kontinuirano srozavamo.

Imao si odmah posle sankcija par bronzi na velikim takmičenjima ,gde nije bilo reprezentacije sa kojom nisi mogao da igraš.

Posle si početkom ovog veka imao baš nekoliko maleroznih turnira,gde je borba za medalje za dlaku iskrsla,a onda otprilike pune dve decenije tamo negde od Tunisa potop izuzev tog prvenstva u Beogradu.

Hrvati ovde što su osvajali ,bilo je za vreme perioda pod našim sankcijama i naravno čuvena Atina.

Ovo će im biti pune 3 decenije bez medalje na velikim takmičenjima.

Sledeće veliko takmičenje mogu igrati tek 2027.godine,mene je iskreno strah kako ćemo mi proći u kvalifikacijama za to SP,a ne znam čemu se oni mogu nadati.

Prve 3 zvezde tima ,jedan blizu mirovine,druga dvojica već polako ulaze u grupu igrača 30+.

Situacija sa spoljnim igračima blago rečeno katastrofalna ,ispade da će im glavne zvezde reprezentacije biti centri koji po meni nisu kadri za velika dela,a i oni će propustiti kvalifikacije.

Јесте за поређење по паду успеха али наш рукомет је доста успшенији, што се тиче медаља, у последњих 30 година. Али као што сам написао, то није за поређење, ни што се тиче учесталости такмичења, нити популарности. Кошарка је далеко популарнији спорт од рукомета глобално. Чак и у Европи је кошарка далеко популарнија јер Италија или Турска скоро непостоје у рукомету а то су изузетно многољудне земље у Европи.
Loka

Postby Dexi » 22 Feb 2025, 00:42

Ovo je tezak debakl Hrvatske kosarke,i bojim se oni definitivno tonu na niske grane.

Neverovatno je kako nisu uspeli bolje da eksploatisu te neke odlicne generacije 94',96',97' gde su bili dominantni u juniorskoj konkurenciji.

Sto je najgore oni su imali bolju perspektivu od Srpske reprezentacije tamo negde 2013 kad su bili 4 na EP i ove odlicne nadolazece generacije.Plus su u periodu 2003-2009 imali bolju reprezentaciju i rezultate.

Saric,Hezonja,Bozic,Arapovic,Mazalin,Benderi,Zizic itd.itd.Kako su oni uspeli da propadnu sa njima veliko je pitanje :biggrin: Ocigledno se negde bas lose radi u njihovoj kosarci.

Sada ako se plasiraju na SP 2027 Saric ,Hezonja ce vec imati 33 god.U ovim novim generacijama nema tu nekih talenata ,niti klubova u kojim bi mogli da se iskazu.Bas neka osrednjost,bez velikih talenata.

Rekao bih da su Hrvatsku kosarku unistili bivsi veliki igraci njihovi koji su se pokazali kao losi rukovodioci i treneri (tu ne racunam Repesu i Acu Petrovica koji su pravili neke rezultate dobre ).
Dexi

Postby Tegi » 22 Feb 2025, 02:36

Kada su u mlađim kategorijama osvajali medalje sa Šarićem i Hezonjom karakterisala ih je ne samo jako kratka klupa, već što ni valjanu petorku nisu uspeli da sastave. Tada se ovde pisalo da oni rade pravu stvar pokušavajući da izbace vrhunske asove za seniorsku košarku, a da mi guramo akcelerante, igramo sporo i jurimo nebitne rezultate.

Ispostavilo se da ih je taj jaz između 6-7 legitmnih NBA/EL igrača i ostatka igračkog kadra izmasakrirao u prozorima od kako su uvedeni 2017. Igranje samo Eurobasketa i olimpijskih kvalifikacija uz pauze 2018. i 2020. im je potpuno uništio i ono malo kulta reprezentacije, pa i kada su se skupljali, igrali su na leđima veterana Bogdanovića i Simona nemajući ni realnu priliku da ozbiljno integrišu mlađe igrače koji su uglavnom životarili na relaciji NBA-EL.

Oni su na poslednja 3 Eurobasketa ispadali laganim porazima od Češke, Rusije i Finske. I to je izgledalo nalik našem porazu od Italije 2022. kada se videlo da mimo Jokića nemamo igrača sposobnog da povuče kada je gusto, čak ni nekog Avramovića da sa klupe zamuti vodu. Egal utakmice koje su u rasponu od par minuta vodile u traumatične poraze uz očajaničke komentare: "neće valjda i Benda/Hvostov/Spisu da nas kara".

I mi smo bili u sličnoj opasnosti u periodu od Kine 2019. do Berlina 2022. Loša konekcija na relaciji veterani iz druge polovine 80-ih i igrači u punoj snazi rođeni sredinom 90-ih uz brojne otkaze, davanja primata klupskoj karijeri, poraze po prozorima, potpunu oseku talenata u godištima 96-99... sve to je vrhunilo u onim olimpijskim kvalifikacijama u Pioniru kada nismo imali nikakvu hemiju, identitet, harizmu. Kari je tu uradio maestralan posao, pre svega raščistivši da Bogdan treba da bude gazda svlačionice (što je Saleta koštalo u Kini kada je zbog starih zasluga više verovao osvajačima medalja iz perioda 2014-2017) što je prilično trglo igrače koji su ranije bivali potpuno nedorečeni u reprezentaciji: Gudurića, Milutinova, pa i Micića.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Bojdo » 22 Feb 2025, 06:10

Tragač je ovdje u pravu.

Mada im je spoj 96/97 bio "dubok". Bender, Zubac(kasnije, eksplidirao), Žižić, Mazalin, Slavica, Arapovic, Božić...ipak i ovdje fali klasicanih bekova.
Takodje im je propala i zlatna kadetska generacija sa Prkacinom, Tismom, Perasovicem, Bosnjakom...takodje bez klasicnog beka.

Bilo je i kod njih tu akceleranata.

Recimo, 97 je dominirala dosta na fizikalije. Svi su gore nabrojani imali sjajne fizikalije ali to nije bilo dovoljno za neke za tranziciju u seniorsku kosarku.

Uglavnom i gore nabrojane potente generacije povezuje nedostatak dobrih bekova. To je nista novo za njih.

Sada imaju tu nadolazecu kadetsku generaciju u kojoj su ima glavni ekstra prospecti spoljni igrači, bekovi i krila sa dobrim ballhandlingom i osjecajem. Poput Ukica, Garme, Volfa (mada ce on za Nijemce, najvjerovatnije). Vidjecemo, hoce li oni podici na zelenu granu njihovu kosarku, naravno, ako se razviju kako treba. Dalek je put.
Bojdo

Postby Bogun » 22 Feb 2025, 13:22

Igrali su baš o ruk košaku u ovim prozorima, to jest daj je Hezonji pa on šta uradi.
Takođe, mislim da su promašili sa strancem, Smit je dobar igrač ako igra u dobrom sistemu, ako igra u nekoj hajdučiji neće doći do izražaja. Ako se već dovode stranci na poziciji pleja, to trebaju biti igrači koji imaju poene u rukama, tipa: MekFaden, AJ Sloter, MekKejleb, Šorc, Larkin, Vilbekin, Ali Muhamed, Pu Džeter, Holden. Tu čak ne moraš po Evroligi da kopaš igrače, ima dosta Amera "trpača" po EC i CL koji su odlični skoreri za nivo takmičenja kakva su reprezentativni prozori. Pretpostavljam da Sebijen Liju nikakav problem ne bi bio da za 100-150 hiljada dolara odigra 2 utakmice za Hrvate.
Ovako sa Smitom su dobili kombo beka koji nit je izražen plej nit je izražen skorer, a na primer kod Radonjića u Bahčešehiru igra odlično jer je ovaj tamo uspostavio dobar sistem, dok je kod Sesara bio sveden na nivou crnog Borne Kapuste koji je tu da prenese loptu i da je u ruke Kapetanu Mariu.

Nekako mi je krivo što su ispali jer će mi nedostajati njihova fatalistička o ruk košarka na EP, samo u mnogo jačem sastavu od ovoga. :biggrin:
Antipop Antonije » 15 Feb 2025, 23:11
Neki ovde ne zasluzuju ni u ludnicu da ih puste a ne na forum. I to jos da navijaju za Partizan.
Bogun

Postby Bojdo » 26 Feb 2025, 04:30

Хезоња:

"Igram za svoju porodicu i sve druge hrvatske porodice koje su prošle pakao rata kako bismo odrastali u slobodnoj zemlji i da bismo mogli nositi ovaj dres", kazao je Hezonja.
Bojdo

Postby Bojdo » 27 Feb 2025, 01:03

За разлику од фудбала и рукомета, њихова кошарка постаје све немоћнија и у погледу привлачења хрватских великих талената рођених у иностранству.
Из те нове спољним играчима обдарене 2010 генерације(Укић, Гарма, Влаић, Волф , Јеркић), Волф и Јеркић су одлучили наступати за Њемачку. Мислим да су им оба родитеља Хрвати.

Занимљиво је да су та два клинца прошле играла за Хрвате на "Словенија Бол " турниру и да су након тога (вјероватно родитељи) пресудили у корист Њемачке. Очигледно им не функционише добро савез.

Са друге стране, Швабе захваљујући демографској промјени њихове земље, посебно миграцијама из Субсахарске Африке, очекивано, уз Французе преузимају примат у том спорту у Европи. Мислим да ће све теже бити на сениорском нивоу упасти у сениорске селекције тих земаља нашим људима из дијаспоре.
Bojdo

Postby Lajger » 27 Feb 2025, 19:10

Više zbog kvota-
Gotov je
Aleče Asade!
Lajger

Previous

Return to Reprezentacije