Board index Košarka Reprezentacije

Kosarkaska Reprezentacija Srbije

Re: Kosarkaska Reprezentacija Srbije

Postby Tegi » 24 Nov 2019, 01:07

Pa ni Adem Ljajic nije odgajan kao Srbin. Ni Pike nije odgajan kao Spanac.

Po mom misljenju, reprezentativac nije naturalizovan/kupljen/uvezen ili ako je produkt skole sporta zemlje za koju igra (Eduardo u Hrvatskoj, hipoteticki Veseli u Srbiji, Afrikanci koji igraju u Spaniji) ili ako ima etnicku vezu sa narodom za ciju drzavu igra.

Da se preziva Katic, da ne zna rec srpskog i da je Srbin samo po dedi sa oceve strane, sumnjam da bi se iko bunio. Da podsetim, jedan od najvecih srpskih heroja iz WWI, rodjen je u Saksoniji kao Paul Sturm (Luzicki Srbin) i krsten je po zapadnom obredu, pa je tek sa 30 godina poceo da se intenzivnije identifikuje sa srpstvom i prevashodno Srbijom. Vec 100 godina svakog sa granicnim i izmesanim identitetom konstantno odbijamo od sebe, vreme je da se to promeni.

Sto kaze Stil, sigurno je veci Srbin od Kalinica. :biggrin:
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Warlord » 24 Nov 2019, 02:19

Pa šta ako Ljajić nije Srbin? Rođen je u Srbiji, njen je državljanin, tu je školovan, tu je živeo, poznaje kulturu, jezik...
Po Ustavu Srbije Srbija je zemlja svih njenih građana i svih Srba ma gde živeli.

Ne bih da zalazim u politiku i istoriju, ali poređenje lužiških i balkanskih Srba je besmisleno. Ta dva naroda nemaju ama baš ništa zajedničko osim imena. Fizičke karakteristike pogotovo. Njima su po svemu bliži Poljaci, Česi i Slovaci nego mi.
Warlord

Postby Radonjaa » 24 Nov 2019, 02:27

Ali zar nije ta etnička veza u ovom slučaju ništa drugo nego brojanje krvnih zrnaca? Jedina veza koju Kaminski ima sa Srbijom je to što je njegova baba srpskog porijekla, dok su očevi njegovih roditelja i majka njegove majke, Amerikanci. Osim toga, rođen je u Americi, tamo učio da igra košarku, u Srbiji bio jednom u životu, meni je mnogo logičnije da igra za SAD i da bude vezan za SAD. To što on vjerovatno nikad ne bi bio na spisku SAD, je druga stvar.

U kontekstu poželjnosti u reprezentaciji me ne zanima njegovo prezime, ni bilo šta slično, ali mislim da nikad ne treba staviti igrača kome je Srbija rezervna opcija ispred onog koji je čitavog života sanjao da igra za reprezentaciju Srbije. Makar taj prvi bio Kaminski, a taj drugi Birčević ili Štimac. Možda griješim, moguće je da je Kaminski od prvog dana imao želju da igra za našu reprezentaciju, u tom slučaju bih itekako volio da ga vidim u reprezentaciji.
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby ИлићКапитен22 » 24 Nov 2019, 07:13

Љајић је Србин мухамеданске вере. Или су Срби само православне вере? Где онда да се сврстамо ми који смо неверници...
Бранко Нордеус и пријатељи клуба :srce:
ИлићКапитен22

Postby stihl » 24 Nov 2019, 08:37

Tegi wrote:Vec 100 godina svakog sa granicnim i izmesanim identitetom konstantno odbijamo od sebe, vreme je da se to promeni.

Због оваквог става чији је зачетник била наша црква, изгубили смо из свог етничког корпуса Србе других религијских убјеђења и потпомогли стварање разних "нација" на овим просторима.
Ко год има квалитет и жељу да игра за репрезентацију, добродошао.
stihl

Postby veljkos161 » 24 Nov 2019, 08:40

ИлићКапитен22 wrote:Љајић је Србин мухамеданске вере. Или су Срби само православне вере? Где онда да се сврстамо ми који смо неверници...

Vreme je da se ovome stane na put :okk: ...covek vuce poreklo sa ovih prostora i kao takav je dobrodosao ukoliko izrazi zelju da zaigra :okk: ....Tegi vam je sve lepo objasnio kroz svojih par postova, pa smatram da nema potrebe da i ja pisem iste stvari.
Nisi nadležan :stani:
veljkos161

Postby bezvezarije » 24 Nov 2019, 11:20

Nije problem porijeklo, nego zna li srpski jezik. Glupo je zbog jednog igrača Kokoškov mora imati tajm aute na engleskom.
bezvezarije

Postby Warlord » 24 Nov 2019, 11:58

ИлићКапитен22 wrote:Љајић је Србин мухамеданске вере. Или су Срби само православне вере? Где онда да се сврстамо ми који смо неверници...

Ne treba naturati dečku nešto što ne oseća ili ne želi da bude. Dečko se ne oseća Srbinom, niti peva srpsku himnu.
Uostalom Ljajići su poreklom Albanci Klimenti i bili su katolici pre nego što su postali muslimani.
Warlord

Postby СрбинПодгорица » 24 Nov 2019, 12:26

Ако ћемо право Клименте су поријеклом Срби.

Људи да ли ви знате колико људи по свијету српског поријекла, ако Камински има српске крви па макар и 1% не видим разлог због чега неби играо? Већ видим да ће се неки одрицати Срба поријеклом или из РС и некадашње ЦГ је као нису рођени у Србији.

@bezvezarije Имамо играче који да распродају српске светиње као да су његове и радују се српски поразима а говоре српским, тако да то свакако ништа не значи.
ОПЕТ ГОРИ НЕМАЊИЋА ПЛАМЕН, СТАСАЈУ МОМЦИ ТВРДИ К`О КАМЕН!!!

... АКО ТРЕБА ЧЕКАЋЕМО И ХИЉАДУ ВИДОВДАНА!!!

ИГРАЈМО ТАЈ ТАНГО СМРТИ, КАО НЕКАДА ПРЕ...
СрбинПодгорица

Postby Angus Young » 24 Nov 2019, 12:42

Radonjaa wrote:Ali zar nije ta etnička veza u ovom slučaju ništa drugo nego brojanje krvnih zrnaca? Jedina veza koju Kaminski ima sa Srbijom je to što je njegova baba srpskog porijekla, dok su očevi njegovih roditelja i majka njegove majke, Amerikanci. Osim toga, rođen je u Americi, tamo učio da igra košarku, u Srbiji bio jednom u životu, meni je mnogo logičnije da igra za SAD i da bude vezan za SAD. To što on vjerovatno nikad ne bi bio na spisku SAD, je druga stvar.

U kontekstu poželjnosti u reprezentaciji me ne zanima njegovo prezime, ni bilo šta slično, ali mislim da nikad ne treba staviti igrača kome je Srbija rezervna opcija ispred onog koji je čitavog života sanjao da igra za reprezentaciju Srbije. Makar taj prvi bio Kaminski, a taj drugi Birčević ili Štimac. Možda griješim, moguće je da je Kaminski od prvog dana imao želju da igra za našu reprezentaciju, u tom slučaju bih itekako volio da ga vidim u reprezentaciji.

Zar mu nije deda sa majcine strane Srbin, a deda sa oceve Poljak? Cini mi se da je mogao da bira i Poljsku pored SAD i Srbije..

U sustini nisam za Kaminskog, ne slazem se sa ovom Tegijevom teorijom da igrac nije naturalizovan ako je produkt skole te zemlje. Daleko je on od Srbije i po poreklu i po svemu ostalom u zivotu. Tako da sam ovde blizi Djordjevicevoj teoriji, ako tako moze da se nazove.
nije uvek lako, ali je uvek lepo..
Angus Young

Postby Warlord » 24 Nov 2019, 12:51

СрбинПодгорица wrote:Ако ћемо право Клименте су поријеклом Срби.

Људи да ли ви знате колико људи по свијету српског поријекла, ако Камински има српске крви па макар и 1% не видим разлог због чега неби играо? Већ видим да ће се неки одрицати Срба поријеклом или из РС и некадашње ЦГ је као нису рођени у Србији.

@bezvezarije Имамо играче који да распродају српске светиње као да су његове и радују се српски поразима а говоре српским, тако да то свакако ништа не значи.

Ma svi su poreklom Srbi :biggrin:

ако Камински има српске крви па макар и 1% не видим разлог због чега неби играо?

I onda mi koji se protivimo dovođenju Kaminskog brojimo krvna zrnca...

неки одрицати Срба поријеклом или из РС и некадашње ЦГ је као нису рођени у Србији

Ko se odrekao Pekovića, Vučevića i Mirotića?
Warlord

Postby Ćoba » 24 Nov 2019, 12:52

A ima li Kaminski mjesta, pita li se to ko?
Ćoba

Postby Radonjaa » 24 Nov 2019, 12:55

Angus Young wrote:
Zar mu nije deda sa majcine strane Srbin, a deda sa oceve Poljak? Cini mi se da je mogao da bira i Poljsku pored SAD i Srbije..

U sustini nisam za Kaminskog, ne slazem se sa ovom Tegijevom teorijom da igrac nije naturalizovan ako je produkt skole te zemlje. Daleko je on od Srbije i po poreklu i po svemu ostalom u zivotu. Tako da sam ovde blizi Djordjevicevoj teoriji, ako tako moze da se nazove.

Za poljsku stranu porodice ne znam, a to da mu je đed sa majčine strane Srbin, je netačna informacija, koju je neko jednom napisao, a onda prepisali svi portali. Majka mu se zove Meri, a djevojačko prezime joj je Stek (Stack), nema veze sa Srbijom. Kad je bio u Beogradu, izjavio je da ima srpsko porijeklo po očevoj strani porodice, tj. po majci svog oca.

Radonjaa

Postby СрбинПодгорица » 24 Nov 2019, 13:05

Warlord wrote:
СрбинПодгорица wrote:Ако ћемо право Клименте су поријеклом Срби.

Ma svi su poreklom Srbi :biggrin:

ако Камински има српске крви па макар и 1% не видим разлог због чега неби играо?

I onda mi koji se protivimo dovođenju Kaminskog brojimo krvna zrnca...

неки одрицати Срба поријеклом или из РС и некадашње ЦГ је као нису рођени у Србији

Ko se odrekao Pekovića, Vučevića i Mirotića?

Клименте јесу поријеклом Срби то је не сумњиво. Ако си мислио на другу мисао мислио сам на српске расељенике и њихове потомке.
Ја нисам за то да неко типа Пејџа и Џенкинса играју за Србију, али ако је неко Србин макар 1% зашто не би играо? Да ли се неко одрекао не знам али знам да се неко потрудио макар Миротић би данас играо за Србију.
ОПЕТ ГОРИ НЕМАЊИЋА ПЛАМЕН, СТАСАЈУ МОМЦИ ТВРДИ К`О КАМЕН!!!

... АКО ТРЕБА ЧЕКАЋЕМО И ХИЉАДУ ВИДОВДАНА!!!

ИГРАЈМО ТАЈ ТАНГО СМРТИ, КАО НЕКАДА ПРЕ...
СрбинПодгорица

Postby Radonjaa » 24 Nov 2019, 13:08

Nije Pejdž manji Srbin nego Kaminski

Radonjaa

PreviousNext

Return to Reprezentacije