Aleksa wrote:pa ako veruju u sebe zaradice te milione kad tad.
ne igraju oni u nasim klubovima bas za kikiriki da bi morali da odlaze tek tako na prvi mig.
jedino je bjelica imao smesnu kintu od reprezentativaca.
ali i on je mogao da izabere srecniji put za sebe..preskocio je neke stepenice u razvoju i sada placa cenu toga..bas kao i macvan,marjanovic,itd.
za razliku od njih ispravan put je imao stefan markovic..
za novicu ne brinem,on je npr igrao standardno u timu koji je bio stalni ucesnik top16 EL..imao je ocigledno problem sa trenerom u realu..jer da nije ne bi tek tako nestao iz tima iako je bio lider tog reala dok nije odstranjen.
menadzerovo je da ponudi,igracevo je da izabere.
nisi svestan koji je to pritisak i kakve se sve frustracije pojavljuju kod mladog sportiste... selekcija, rivalitet, profesionalizam, sportska i vansportska nepravda, svakodnevni treninzi, ocekivanja porodice i okoline, nesigurnost u sebe i svoje domete, trenerska izdrkavanja i raznih ljudi koji s vremena na vreme zalutaju na teninge (sponzori, menadzeri, prijatelji kluba)... ma velika je to jebenica koja pravi haos u glavi klinca od 15-16 godina.
kad se posle svega toga pojavi real tu nema price dal treba ili ne treba... ne samo real bilo koji veci klub... takvi pozivi ne dolaze svaki dan sem za superstarove ili mega talente za koje je 90% sigurno da ih ceka dobra karijera™
ovo sve pricam jer jednu reprezentativnu bazu u mladjim kategorijama cine oko 200 polaznika od kojih ce kasnijim selekcijama da ostane mozda 1-2 super igraca i 10ak prosecnih... sad vidite koliko srece i rada treba uloziti da budete u tih par koji ce da zive od kosarke i da uzmu dobru lovu, zato i kazem da se veliki klubovi ne odbijaju iz prostog razloga sto je alternativa proci sve ovo sto sam nabrojao i izaci jaci od svega navedenog... klinci jednostavno i tim prvim ugovorima mogu da obezbede sebe i svoje porodice... ne pricam o ugovorima na milion dolara, eura koji su misaona imenica i za mnogo bolje i iskusnije kosarkase vec ove kojima se klinci mame 100-150k eura godisnje.
uvek se kao loseg primera setim svog drugara, kolegu sa studija i saigraca koji je tamo 2000ih (godinu dana pre ili posle bombardovanja) ladno odbio 35k maraka od belgijskog drugoligasa... u to vreme user od para kad se setim sa kojim smo novcem mi raspolagali a sa druge strane igras basket u belgijskoj drugoj ligi, dobijas sasvim lepe pare, klopu u restoranu, iznajmljen stan i klupski auto... i sada kao tridesetogodisnjaku bi me takva ponuda primamila a tek tada
ali jbg covek imao ozbiljnu vezu, igrao drugu ligu i ocekivao slicnu lovu od nekog prvoligasa, ocekuje silnu lovu od denacionalizacije (fabrika zastava a sadasnji fiat su na njegovom nacionalizovanom zemljistu) i cvrc... mislim da se i dan danas sutira u dupe sto nije otisao jer znate kako ide marfijev zakon

(devojka cvrc, pare od denacionalizacije i dalje cvrc, ostao na faksu i pare od basketa cvrc a bio je zaista odlican bek sa fenomenalnim fizikalijama - drugi u istoriji FFK-a u nisu, idealne antropometrijske mere, odnos misicnog i masnog tkiva, odnos visine i tezine - pa je i dobio naziv kelso by me

(majkl kelso that 70s))
druga je to prica kad odes od kuce, zaradjujes dobru lovu i igras basket... slicno kao kad studiras negde i imas puno love... ili onaj osecaj kad zavrsis studije i cujes nekog da povraca i prisetis se koliko ti nedostaje studiranje