familija wrote:Mi se jos uvek oslanjamo na price da smo zemlja kosarke...a to nema veze sa vezom....
Ovo je u stilu Glorije Svanson: "Ja sam i dalje velika glumica, samo su filmovi postali mali".
Koliko to ima zemalja košarke ako Srbija nije među njima?
Pratim je 22 godine i nikada u tom periodu nije bila popularna kao sada. O kvalitetu A tima da ne govorim.
Sistem od pre 50 godina jeste propao, ali ne zato što je propala košarka nego zato što je propao socijalizam. Novac je postao osnovni parametar javnog delovanja, ali to nije generisao košarkaški nego društveni sistem. Košarku je zahvatilo ono što je zahvatilo čitavo društvo: lično bogatstvo pokreće razvoj, samo je košarkaški imuni sistem bio mnogo jači od ostatka društva, pa je uspeo da se prilagodi novom vremenu.
S obzirom na okolnosti, srpska košarka ima ozbiljna dostignuća. Iz During the war priča se može dosta toga naučiti, ali one ne smeju da potcenjuju činjenicu da je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi sa manje od 7 miliona stanovnika i dalje jedna od 4 najveće svetske košarkaške sile.
Nekolicina nas onaniše na igru mlade reprezentacije, baš zato što nas podseća na stara dobra vremena. Iz klasika treba učiti, ali da bi se stvorili novi klasici, treba odgovoriti na izazove svog, a ne prošlog vremena.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.