Board index Košarka Reprezentacije

Vesti, aktuelnosti, dogadjaji

Re: Vesti, aktuelnosti, dogadjaji

Postby Ćoba » 02 May 2025, 20:55

Ma ja to je to, ozbiljan je to pad u kvaliteti stručnog štaba.
Ćoba

Postby Radonjaa » 22 May 2025, 15:39

Grčka, Estonija, Slovenija i Španija dobile organizaciju Evrobasketa 2029, završnica naravno u Španiji.
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby Tegi » 22 May 2025, 15:57

Planiraju da se domaćim terenom vrate u vrh.

Proći će kao kada su prethodna 2 puta organizovali velika takmičenja.
A biće ipak da je tegla u pravu, jer je General sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno.
Tegi

Postby Ćoba » 22 May 2025, 16:01

Do tad već Francuzima niko neće biti ni do koljena.
Ćoba

Postby fontaneros » 22 May 2025, 16:03

Otkud Estonija

Aj sto je geografski u 3 pizde materine, nego dal znaju pravila
MI SMO ZABRANJENI, SVI TO DOBRO ZNATE...
fontaneros

Postby Radonjaa » 23 May 2025, 00:09

Ćoba wrote:Do tad već Francuzima niko neće biti ni do koljena.

Vidjećemo, to bi i dalje trebalo da bude Jokićev prajm ili blizu istog ako bude igrao, a nadamo se i početak Topićeve košarkaške zrelosti, kao i vrijeme za Jovićevu punu afirmaciju. Mada je vrlo moguće da to bude i prvi veliki turnir bez Bogdana tj nakon njegovog povlačenja, a možda i nekih iz generacija '93, '94 i '95, pogotovo ako se bude planiralo na nivou olimpijskog ciklusa, ali svakako bi trebalo da budemo u krugu favorita za medalje.

Francuzi izbacuju igrače kao na traci, prvenstveno visoke (mada je dosta njih na isti ili sličan kalup), a Rizaše i Kulibali su vrhunski kompatibilan tandem krila kojih se ne bi postidjele ni SAD, jedino bekovi su im pomalo sumnjivi, tj već duže vremena njihovi najveći bekovski talenti nemaju talenat za NBA i po pravilu razočaraju, od Nilikine i Hejsa od kojih se očekivalo mnogo, do Maledona i Okoba od kojih se očekivalo malo manje ali nisu uradili ništa.
Spas im je što su se poslednja dvojica afirmisala u Evropi, sad nailazi i Traore koji je u poslednje vrijeme dosta pao na draft projekcijama i nosi svoje znakove pitanja (prije svega napadački tj tehnički, kao i većina njih), tako da bez pretjerivanja djeluje da su za jednog ozbiljnog NBA beka udaljeni od toga da talentom (ili makar potencijalom) budu u rangu sa Amerikancima, a veliko pitanje je oće li ga dobiti.
Sa druge strane, dosta njih su atlete krojene za NBA košarku, ne igrači koji se najbolje osjećaju kad se napuni reket i uspori tempo. Svakako će po suvom kvalitetu prednjačiti do daljnjeg, ali mi je ipak teško da zamislim da njihova škola košarke može da uspostavi dominaciju na duži rok kao ranije Španci ili mi.

Španci su poslednjih godina napravili neke potemkinovske rezultate u mlađim kategorijama, ali mi se čini da većina igrača koji su im donosili medalje stagniraju ili idu silaznom putanjom i da im ,,akcije'' padaju kako se primiču seniorima. Dosta govori i što trenutno imaju samo jednog NBA igrača, Aldama jeste odličan, igrao je u lokalnom timu na Kanarima dok nije otišao na koledž, jedva da se i očešao o španski sistem klupske košarke. Uskoro će mu se pridružiti i (H)ugo Gonzales.
Ali vjerovatno još veći problem za njih je što su im igrači u suštini nebitni i u evroligaškim okvirima, pet puta gledam da li sam nekoga preskočio jer mi je nevjerovatno da imaju jednog dobrog evroligaškog startera. Trojica statistički najboljih ove sezone su Huančo, Brizuela i Vili, onda idu Nunjez, Abalde, Para, Abrines i Garuba, plus Lorenco Braun. To je ekipa kojoj bi vjerovatno plafon bio plej-in, ako i toliko. Na papiru imaju 16 evroligaških igrača (opet, ako nekog ne izostavljam), onda se od toga odbiju Mirotić, Ibaka, Ljulj i četiri mlada igrača koja ni ne dobijaju šansu u EL, baš skromno za zemlju tog renomea. Slična (i još gora) je situacija u Evrokupu. Huventud, Gran Kanarija i (najviše) Valensija imaju par prašinara tipa Alosen, Lopez Arostegi, Pradilja, ostalo su klinci, te ekipe nose stranci. Svijetla tačka je De Larea ('05) iz Valensije koji će sigurno biti odličan evropski igrač, ali opet krajnje siromašno.
Opet, nabrojani su činili kičmu reprezentacije koja je prije tri godine bila zlatna, uvijek će njihovi timovi biti bolji nego što je puki zbir pojedinaca, tako da je Špance i logički i intuitivno nemoguće otpisati iz konkurencije za medalje, ali recimo da im odavno nije bio poljuljaniji taj status. Sve dok im je liga jaka koliko jeste, biće među 4 ili 5 favorita, ali su nekako došli u situaciju da je logično da uvedu svježu krv u ekipu, ili bolje rečeno okrenu novi list, a nemaju previše materijala za to. Tako da sam na Tegijevoj liniji, da će prvo morati još par puta da zveknu o tlo pa da iz opuštenije situacije krenu u reset, lako se može ispostaviti da im ovo domaćinstvo makar kratkoročno neće napraviti nikakvu uslugu.

Njemci će uvijek biti tu, a ne bi me iznenadilo da iskoče Litvanci, Sabonis jeste razočarao praktično svaki put kad se pojavio, ali ne znam koji su objektivni razlozi što se to dešava, vjerujem da itekako može da pravi suštinsku razliku u FIBA košarci, još je relativno mlad i pretpostavljam motivisan da na neki način ostavi trag u reprezentaciji. Nadolazi Buzelis koji je makar po meni budući višestruki Ol-star i vjerovatno veći potencijal od Franca Vagnera, ako to zaokruži Jakučionis (fizički slabiji, ali sigurno odličan evropski plej ako eventualno ne prođe u NBA iako se i tamo dobro kotira) koji će ove godine na draft, za 4 - 5 godina će imati ozbiljnu osovinu 1 - 3 - 5, uprkos generacijskom jazu među tim igračima.

Radonjaa

Postby Radonjaa » 27 May 2025, 11:52

Radonjaa wrote:Posle epizode Bahami, na pomolu još jedna slična priča, Norman Pauel odlučio da igra za Jamajku. Koliko sam razumio, majka mu je odatle. Nik Ričards i Džoš Minot iz Minesote su takođe Jamajčani, pretpostavljam da će i oni igrati, ne vjerujem ni da bi Pauel pristao da nema naznaka da će se praviti neki respektabilan sastav za te kvalifikacije koje ih čekaju.

Još zanimljiviji od toga je spisak igrača koji su jamajčanskog porijekla. Od Kanađana (mislim da doslovno ne postoji tamnoputi kanadski košarkaš koji preko jednog ili oba roditelja ne vuče porijeklo iz neke od karipskih zemalja) tj Mareja, Bereta, Bantona, Pauela, Klarka, do Amerikanaca - Dramonda, Tristana Tompsona, Ajzee Stjuarta, Kajla Anderesona, Skotija Barnsa. Čak su i braća Tompson jamajčanskog porijekla, tj otac im je Jamajčanin, iako sumnjam da postoji šansa da Amerika ispusti takva dva igrača.

Vjerovatno se u ovoj generaciji, tj među ozbiljnim igračima koji su već u NBA ovaj trend neće toliko osjetiti, sigurno neće Šej, Vigins ili Ejmen Tompson da jure da igraju za Antigvu, Barbados ili Jamajku, ali npr Edžkomb ('05) kom se predviđa top 5 pik na ovogodišnjem draftu i karijera NBA zvijezde već igra za Bahame. Ako takve zemlje počnu ozbiljnije da pristupaju košarci i pojave se na mapi u smislu da vode računa o mladim igračima koji su porijeklom odatle, u nekom momentu će sigurno početi da privlače i talente koji bi ,,zaboljeli'' Amerikance, ove dobre i solidne NBA startere privlače već sad.

Mada daleko od toga da sam ljubitelj toga da zemlje sa nepostojećom košarkaškom školom i tradicijom prave respektabilne reprezentacije skoro isključivo na račun emigracije :biggrin:

Radonjaa

Previous

Return to Reprezentacije