Board index Košarka Američka košarka

NBA Season 2024/25

Re: NBA Season 2024/25

Postby Radonjaa » 21 May 2025, 13:39

Ne bih baš kovao Prestija u zvijezde, pogotovo na osnovu toga što je dobio nagradu i što je 20 godina u ligi, jer to važi i za npr Doka Riversa :biggrin: Svakako se više nego jednom pokazao sposobnim da napravi odličnu ekipu koja će doći na korak do titule, već nekoliko godina radi vrhunski posao, ali još uvijek nema prsten u rezimeu. Vidjećemo kakve poteze će vući ako ove godine ne osvoje i ako im bude trebao još jedan ,,impuls'' da prođu tu ciljnu ravninu u kojoj su sad, to će biti ozbiljan ispit na kom je jednom podbacio.
bwa wrote:Micko Talijan

СрбинПодгорица wrote: Кунем вас се ову сезону преживјети нећу
Radonjaa

Postby Чонси » 21 May 2025, 13:58

Ne treba nikog kovati u zvezde, ali hajde da imamo minimum dostojanstva pa da ne pričamo o tome kako je nekog nešto usralo :biggrin:
Чонси

Postby Starks » 21 May 2025, 14:13

Чонси wrote:Pa pazi, izvini što ne mogu da podržim argument svih argumenata "usralo ih je" ili "imali su sreće". Sreću ne treba odbacivati kao solidan faktor ali sve svesti na usralo ih je i sreću je baš onako argument sa kome ni ne treba diskutovati ozbiljno.

Ne znam ni dal si svestan šta pišeš, kakav sad Dalas, Dalas i Oklahoma kao tržište i mogućnost da se dovede igrač tamo su neuporedivi. Pričaš o igračima koji su bili u Oklahomi ali zanemaruješ činjenicu kako su oni došli tamo. Ja ti crtam da ne možeš dovesti igrača u Oklahomi kao slobodnog agenta. Oladipo došao u trejdu, Horford došao u trejdu, SGA došao u trejdu, Kris Pol došao u trejdu, Durent i Vestbruk draftovani itd itd.

Ko je kako došao od trenutne ekipe? Pa Kejson Valas došao u trejdu kao side piece eto reda radi, čovek ekstremno bitan šraf ekipe. Vigins draftovan recimo, pik došao u trejdu itd idt. Evo potpisali su Hartenstajna kao FA i njega su preplatili jer ne možeš drugačije dovessti FA u jbnu Oklahomu

Već si premašio limit dozvoljen policajcima, da im se dvaput objašnjavaju proste i očigledne stvari.

Sam konstatuješ da je Dalas veće i bogatije tržište od Oklahoma sitija, plus veoma privlačno zbog Dirka pa potom Dončića i Kjubana koji je bio među boljim vlasnicima u NBA, ali ti ne dopire do mozga da je uprkos tome Oklahoma dovodila kvalitetnije i zvučnije košarkaše. Dalas je doveo Irvinga i tu je kraj liste top košarkaša koje su privukli u Maverikse. Na suprotnoj strani su Karmelo Entoni, Pol Džordž i Kris Pol - tri buduća HOF-era. Kako se to uklapa u "apsolutno nemoguće" dovođenje igrača u vukojebinu OKC?

O Juti, Šarlotu i Portlandu bespredmetno je i pisati na temu dovođenja vrhunskih igrača.

Drugo - to što Harden nema titulu apsolutno je irelevantno u priči o tome da li je Presti pogriješio 2012. kad je izabrao da sačuva Ibaku. Vesna Vulović preživjela je pad sa 10.000 metara. Da li bi iko normalan na osnovu toga pristao da skoči sa slične visine bez padobrana?

Uzmi pa pročitaj Laplasov "Filozofski esej o vjerovatnoći" i "Analitičku teoriju vjerovatnoće", Gedelove teoreme nekompletnosti, Kelijev rad o optimalnom kriterijumu za klađenje na osnovu probabilističkih modela, pa i radove ekonomista austrijske škole (Menger, Bem-Baverk, Mizes) o marginalnoj vrijednosti, naučićeš važne lekcije za čitav život.
There's a lot of ways to play any game. I play mine on the house percentages.
Starks

Postby kalmah » 21 May 2025, 14:21

Radonjaa wrote:Nije Valas došao baš reda radi, bio je deseti pik, ciljano su trejdovali za njega. Ali je činjenica da su se našli u ovoj poziciji prije svega jer su napravili trejd sa Klipersima, a potom jer su pogađali na draftu. A daleko od toga da su sem Holmgrena imali neke visoke pikove, Vilijamsa su doveli dvanaestim pikom, za Valasa su trejdovali dvanaesti pik (Lajvlija) i Bertansa, drugi Vilijams je bio 34. pik, Džo 49, Vigins 55, Dorta su našli kao nedraftovanog igrača. Za Karuza su dali Gidija koji je bio šesti pik, ali je na tom draftu Oklahoma imala četvrti najlošiji skor, tako da se može reći da ih je sreća u pravom smislu riječi pogledala jedino kad su sa takođe četvrtim najlošijim skorom dobili drugi pik tj Holmgrena. A nije ni da su godinama gubili i tankovali, 2 godine su bili objektivno loši i propustili plej-of, treće su imali 40 pobjeda i bili u plej-inu, već sledeće prvi na zapadu.

Sarpsborg 08 wrote:Okc objektivno gotivno prica, uprkos pecanju faulova od strane Gilgamesa. Ekipa raste prirodno, sami stvaraju superstarove i mladi su, poletni. Ako ne osvoje ove godine nije katastrofa, vreme radi za njih i bice kontenderi i narednih godina, ako ne bude nekih povreda.

Bila bi katastrofa da sa ovakvom osnovom i resursima ne osvoje u dogledno vrijeme, ali svakako ne i ako ne osvoje ove godine. Za sledeću godinu su im pod ugovorom svi igrači što je u NBA pravi raritet, ali bi već za 26/27 mogli da izgledaju dosta drugačije, u zavisnosti od ishoda ove dvije sezone, a i ambicija vlasnika. Iz razloga što će između ove i sledeće sezone Vilijams, Holmgren i Šej izvjesno dobiti ekstenzije u ukupnom iznosu od 800 miliona, pri čemu će prvoj dvojici novi ugovor (od otprilike 50 miliona po sezoni) krenuti da teče od sezone 26/27, a Šeju (cirka 4 godine po 75 miliona u prosjeku, u poslednjoj godini i preko 80 miliona) od sezone 27/28.
To znači da će nakon iduće sezone (a ako su ultra ambiciozni možda i nakon ove u slučaju da ne osvoje prsten) morati da naprave procjenu žele li da zadrže to jezgro na okupu i ograniče opcije što se tiče širine ekipe (mada i tu dobro stoje, Vigins i Karuzo imaju ugovore do 2029, Džo do 2028, svi ostali sem lošijeg Vilijamsa, i manje važnih Mičela i Dienga do 2027) tj oslone se na to da će i dalje pogađati na draftu sa pikovima koje imaju, ili će posegnuti za npr trejdovanjem jednog od te dvojice i pikova za nekog možda i Janisovog kalibra...
Da ne širim priču, puno je opcija, to je i poenta, čak i ako ne osvoje ove sezone, mogu da biraju između nekoliko različitih pristupa, tako da bi bio ozbiljan Prestijev debakl ako ne bi to krunisali makar jednim prstenom, jednostavno ne postoji ekipa koja je u približno tako povoljnoj situaciji u narednih par godina.

Marks se nije proslavio u svojoj funkcionerskoj karijeri, ali kao što rekoh prije par dana, ne bi me čudilo da se ovo ispostavi kao tačno. Nisam dovoljno upućen u istoriju NBA da bih tvrdio, ali sumnjam da je nekad u relativno kratkom periodu došlo do ovolike inflacije, u relativnim brojkama. Reći da Braun vrijedi 30 miliona po sezoni sigurno zvuči suludo, ali nije isključeno da će Denver morati da mu ponudi cifru približnu toj da bi ga zadržao.

Denver treba da ponudi Braunu ugovor koji je dobio Rivs od lakersa kakvih 30 miliona, za prasinara bez suta i nemoguscnosti da kreira za sebe.
kalmah

Postby Radonjaa » 21 May 2025, 14:34

I šta predlažeš da urade kad on to odbije jer će mu makar pola lige ponuditi više para od toga?

Radonjaa

Postby Чонси » 21 May 2025, 14:45

Starks wrote:Već si premašio limit dozvoljen policajcima, da im se dvaput objašnjavaju proste i očigledne stvari.

Sam konstatuješ da je Dalas veće i bogatije tržište od Oklahoma sitija, plus veoma privlačno zbog Dirka pa potom Dončića i Kjubana koji je bio među boljim vlasnicima u NBA, ali ti ne dopire do mozga da je uprkos tome Oklahoma dovodila kvalitetnije i zvučnije košarkaše. Dalas je doveo Irvinga i tu je kraj liste top košarkaša koje su privukli u Maverikse. Na suprotnoj strani su Karmelo Entoni, Pol Džordž i Kris Pol - tri buduća HOF-era. Kako se to uklapa u "apsolutno nemoguće" dovođenje igrača u vukojebinu OKC?

O Juti, Šarlotu i Portlandu bespredmetno je i pisati na temu dovođenja vrhunskih igrača.

Drugo - to što Harden nema titulu apsolutno je irelevantno u priči o tome da li je Presti pogriješio 2012. kad je izabrao da sačuva Ibaku. Vesna Vulović preživjela je pad sa 10.000 metara. Da li bi iko normalan na osnovu toga pristao da skoči sa slične visine bez padobrana?

Uzmi pa pročitaj Laplasov "Filozofski esej o vjerovatnoći" i "Analitičku teoriju vjerovatnoće", Gedelove teoreme nekompletnosti, Kelijev rad o optimalnom kriterijumu za klađenje na osnovu probabilističkih modela, pa i radove ekonomista austrijske škole (Menger, Bem-Baverk, Mizes) o marginalnoj vrijednosti, naučićeš važne lekcije za čitav život.

Mislim, ja sam kriv što uopšte dovodim sebe da ulazim u komunikaciju i nekakvu vrstu rasprave sa čovekom koji mrtav ladan tvrdi je ključni faktor ove ekipe to što ih je usralo, ali ko mi kriv.

Mada, sada kada pročitam ovaj post vidim da nije tebi lako nikako jer apsolutno odbijaš da razumeš ono što pročitaš, džaba ti ovaj poslednji pasus.

Čoveče, ti igrači su stigli u trejdu ne kao slobodni agenti. Ako ne razumeš razliku između trejda, drafta i slobodnog agenta ne znam šta bih ti pričao dalje. Sad je najjače što si izabrao Mela kao primer igrača koji može da dođe. Taj isti Melo je pobegao iz Denvera u Njujork, tražio trejd. Melo došao u trejdu. Pol Džordž došao u trejdu. Posle za njega došao SGA u trejdu. Briljantan trejd ako to nisi skontao još, osnova za ovu ekipu. Pol u trejdu. Niko od njih free agent. Stvarno nije teško za razumeti. Bukvalno se brukaš.
Чонси

Postby kalmah » 21 May 2025, 14:47

Radonjaa wrote:I šta predlažeš da urade kad on to odbije jer će mu makar pola lige ponuditi više para od toga?

Nista pustiti ga neka ispita trziste hornetsi,vizardsi cekaju da mu daju 30 miliona
kalmah

Postby Radonjaa » 21 May 2025, 15:14

Tako je i KCP ispitao tržište pa je Denver za jednog rotacijskog igrača ostao kratak možda i za prsten jer nisu dali pare njemu, a nisu mogli da ih daju bilo kome drugom, slična stvar i sa Braunom.

Lejkersi su inače ponudili Rivsu maksimum koji su mogli da mu ponude, na ruku im je išlo ,,Arenas'' pravilo koje ograničava visinu plate za igrače pod određenim okolnostima, Rivs je bio nedraftovan sa 2 godine iskustva, a Braun je pik prve runde sa 3 godine iskustva, pritom je tada seleri kep bio u iznosu od 134 miliona, za sledeću sezonu će biti 154 miliona, a za sezonu u kojoj će novi Braunov ugovor stupiti na snagu vjerovatno i svih 170 miliona, a dok dođe u treću godinu tog ugovora, seleri kep će izvjesno premašiti 200 miliona. Prošlo je vrijeme kad su pouzdani četvrti igrači ekipe zarađivali između 10 i 15 miliona, danas za te pare može da se dobije Pejton Votson. Ili plastičnije objašnjeno, za 9 miliona po sezoni su prije 10 godina igrali Rondo i Konli, prije 5 Ibaka i Derik Fejvors, a danas Nađi i Džejlen Smit, i tom trendu nema povratka. To će se pokazati i na primjeru koji si dao kad Rivsovo produženje dođe na dnevni red, ovog ili sledećeg ljeta.

Uostalom, brzo ćemo vidjeti ishod.

Ne mora ovo ništa da znači, ovo nisu kvote da Porter na ljeto pređe u Golden Stejt/Čikago/Lejkerse, nego kvote da ode tamo AKO bude mijenjao tim, ali mi je dosta interesantno da je GS na vrhu, Čikago sam itekako očekivao pri vrhu jer se neki ugovori idealno uklapaju za obije strane (mada je to rekao bih lošija opcija za Denver), čudno mi je što nema npr Vašingtona. Jedino što bi bilo realno i izvodljivo u varijanti u kojoj Porter ide u GS je da u suprotnom smjeru krene Kuminga, preko sign and trade. To mi nema previše smisla jer je Kuminga mnogo više četvorka nego trojka, i pritom slab šuter, ali sigurno ima viši plafon nego Porter.

Radonjaa

Postby Starks » 21 May 2025, 15:54

Чонси wrote:Mislim, ja sam kriv što uopšte dovodim sebe da ulazim u komunikaciju i nekakvu vrstu rasprave sa čovekom koji mrtav ladan tvrdi je ključni faktor ove ekipe to što ih je usralo, ali ko mi kriv.

Mada, sada kada pročitam ovaj post vidim da nije tebi lako nikako jer apsolutno odbijaš da razumeš ono što pročitaš, džaba ti ovaj poslednji pasus.

Čoveče, ti igrači su stigli u trejdu ne kao slobodni agenti. Ako ne razumeš razliku između trejda, drafta i slobodnog agenta ne znam šta bih ti pričao dalje. Sad je najjače što si izabrao Mela kao primer igrača koji može da dođe. Taj isti Melo je pobegao iz Denvera u Njujork, tražio trejd. Melo došao u trejdu. Pol Džordž došao u trejdu. Posle za njega došao SGA u trejdu. Briljantan trejd ako to nisi skontao još, osnova za ovu ekipu. Pol u trejdu. Niko od njih free agent. Stvarno nije teško za razumeti. Bukvalno se brukaš.

Jašta, tebi sa košarkaškim umom Karija Pešića je ispod nivoa da polemišeš sa običnim forumašima. Izgradio si sjajnu reputaciju, danima kruže privatne poruke sa pitanjem "Ko je ovaj genijalac na NBA temi?"

Završavam pisanje na ovu temu lako provjerljivom činjenicom: Karmelo Entoni odrekao se 2017. no-trade klauzule u ugovoru sa Niksima da bi prešao u Tandere. Naravno, bio je Ol-star igrač u tom trenutku. Toliko o tezi da niko nije htio da dođe u Oklahomu.

Tragikomična vađenja o slobodnim agentima, pikovima na draftu i trejdovima ostavi za srednjoškolce, mada ni oni nisu toliko neznaveni.
Starks

Postby Чонси » 21 May 2025, 15:59

Kruže privatne poruke :laugh: U snep grupi peto dva verovatno.

Daleko sam ja od Kari Pešića ali prijatelju... Aj neću da ti rušim sneška, nema potrebe.
Чонси

Postby Гроф Тинторето » 21 May 2025, 16:42

Isto tako i Stalone nije hteo u Oklahomu, pa napravio rsum.
Trejdovan tamo, ne svojom voljom.
Pretpostavka je najlaksi nacin da se dodje do pogresnog zakljucka.

Spoiler: pokaži
Buzz' Beater wrote:
Peskir wrote:Videh malopre u gradu Rakicevica iz Zvezde, nosi neku grejalicu. :biggrin: :biggrin:

Zagreva se za Fener :okk:

Josep Pep Guardiola - GOAT
Гроф Тинторето

Postby Starks » 21 May 2025, 17:31

Гроф Тинторето wrote:Isto tako i Stalone nije hteo u Oklahomu, pa napravio rsum.
Trejdovan tamo, ne svojom voljom.

Misliš na Silvera Testelonea?
Starks

Postby Bojdo » 21 May 2025, 18:57

Зар и ти српски зете? Мелон, па сад Џорџ...издаја на све стране!

Image
Република Српска је Пијемонт српства!
Bojdo

Postby kalmah » 21 May 2025, 19:37

Bojdo wrote:Зар и ти српски зете? Мелон, па сад Џорџ...издаја на све стране!

Image

Meloun je ljut zbog otkaza pa je sasvim razumljivo,on je rekao da je Shai mvp,a ne najboji igrac lige,dok sa druge strane pofdcaster p pokusava da ostane relevantan posto mu na terenu ne uspeva.
kalmah

Postby Radonjaa » 21 May 2025, 19:54

Odmorite malo momci, nije ovo rekao Džordž, nego neki reper koji je bio kod njega u podkastu.

1:13:00

Apelujem da se otvori posebna tema za Denver, pa da se tamo biju bitke i prenose ove informerovske ekskluzive, da ova malo prodiše.

Radonjaa

PreviousNext

Return to Američka košarka